YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Ölümle yaşayan çocuklar

Rusya'nın Çeçenistan'da gerçekleştirdiği vahşetten en fazla zararı gören Çeçen çocuklar, dünya çocuklarından Putin'e sivilleri, özellikle çocukları öldürmemesi ve savaşı durdurmasını belirten mektuplar yazmalarını istiyor.

Türkiye'de ve dünyanın birçok köşesinde çocuklar yeni öğretim yılına büyük bir mutluluk ve heyecanla başladılar. Ancak Çeçenistan'dan İnguşistan'a kaçıp mülteci kamplarında susuz, elektriksiz ve yemeksiz yaşamak zorunda bırakılan çocuklar bu mutluluğu yaşayamadılar. İnguşistan'daki mülteci kamplarındaki çocukların dramını tesbit etmek amacıyla bölgeye giden İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden (Human Rights Watch) bir grup, hazırladığı raporda Çeçen çocukların yüz yüze bulundukları çetin yaşam koşullarını ortaya koydu. Kamplarda araştırma yapan grubun başkanı Peter Bokrat, kendisine yaklaşan zayıf küçük bir kızın utangaç bir eda ile kendisine bildiği bir- kaç İngilizce sözcük ile, "Hello, What is your name?" diye sorduğunu belirttti. Bokrat, kız çocuğuna birkaç İngilizce kaset verdiğini ve adı Meryem olan bu küçük kızın sabah erken saatlere kadar bu kasetleri dinlediğini anlattı.

'Putin'e söyleyin, çocukları öldürmesin'

Bölgeyi terketmek üzere oldukları sırada, Meryem'in kendilerine Rusça bir mektup verdiğini söyleyen Bokrat, mektupta şunların yazılı olduğunu belirtti: "Okul yıllarım ne güzel başlardı. Ben okuluma gider ve en ön sıralarda otururdum. Okulda en çok sevdiğim dersler müzik ve İngilizce dersleri idi. Ama, savaş benim eğitimimi engelledi. Daha sonra İnguşistan'da mülteci olduk. Ben okulumu çok özlüyorum... Ne olursun Peter, Amerika'daki çocuklara ve dünya çocuklarına, Putin'e sivilleri, özellikle çocukları öldürmemesini ve savaşı durdurması için mektup yazmalarını söyle, olur mu?"

Human Rights Watch'ın hazırladığı raporda, Çeçen savaşında ölenlerin çoğunun savunmasız durumda bulunan çocuklardan oluştuğu ve İnguşistan'da kamplarda yaşayan çocukların ise ölümün eşiğinde oldukları belirtiliyor.

Kâbus dolu geceler

Çocukların her uçak ve helikopter sesini işittiklerinde çığlıklar attıkları ve bazı çocukların ise ruh halinin bozulduğu kaydedilen raporda, hastanelerin ise ailesinin tamamını ya da anne babasından birini kaybetmiş yaralı çocuklar ile dolu olduğu açıklanıyor. Çocukların bazılarının gece-gündüz kaybetmiş oldukları anne ve babalarının isimlerini sayıkladıklarını belirten Bokrat, kamplardaki annelerin dramının ise daha vahim olduğunu söylüyor. Annelerin çoğu ya çocuklarının hepsini ya da birkaçını şehit vermiş.

Resimlerin ana teması savaş ve ölüm

Öte yandan, mülteci kamplarındaki bazı çocuklara resim çizdirdiklerini belirten Human Rights Watch yetkilileri, resimlerin ana temasının genellikle savaş sahneleri, sokak savaşı, kaos, ölüm ve yıkım dolu olduğunu kaydetti.




Kağıda basmak için tıklayın.

K. Irak'ta köşe kapmaca
Kuzey Irak'ta stratejik ortaklıklardaki değişiklikler nedeniyle taşlar yerinden oynuyor. Talabani'nin birkaç gündür PKK mevzilerine karşı sürdürdüğü savaş, seferberliğe dönüştü. KYB-Ankara ittifakına karşı Barzani Tahran'la diyaloğa geçti.
Ermeni tasarısı ortada
ABD Temsilciler Meclisi'nin bir alt komitesinde oylanacak sözde Ermeni soykırımı tasarısı konusunda, üyelerden 4'ü lehte, 4'ü aleyhte görüş bildirirken, 6 kişi kararsız.

Cem: Ege'yi görüşmeye hazırız
NEW YORK- Dışişleri Bakanı İsmail Cem, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın 4. tur dolaylı görüşmelerin başlangıcında yaptığı yazılı açıklamanın "taraflara yol gösterecek ve bundan sonraki gelişmeleri belirleyecek çok önemli bir belge olduğunu" söyledi. Cem, "Kıbrıs konusunun Türkiye ile Yunanistan arasında ikili bir mesele olmadığını, bu nedenle de Papandreu ile yaptığı görüşmelerde hiçbir zaman resmi olarak gündeme girmediğini" ifade etti. Cem, "Türkiye'nin Ege konusunu, uluslararası hukuk çerçevesinde ele almaya her zaman hazır olduğunu" kaydetti.
Japon Başbakan bilgisayarla tanıştı
TOKYO- Japonya Başbakanı Yoshiro Mori, Japonlar'a has yaşlılar gününde katıldığı toplantıda, bilgisayar kullanmayı öğrendi. Başbakan Mori'nin özellikle internet sayfalarında sörf yapmayı çok sevdiği belirtildi. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, Mori'nin bilgisayar kullanmayı sevdiğini ve bundan dolayı gününün belirli günlerini bilgisayar öğrenmeye ayıracağı belirtildi. Japonya'da 65 yaşın üzerinde 22 milyon insan yaşıyor.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...