YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


K. Irak'ta köşe kapmaca

Kuzey Irak'ta stratejik ortaklıklardaki değişiklikler nedeniyle taşlar yerinden oynuyor. Talabani'nin birkaç gündür PKK mevzilerine karşı sürdürdüğü savaş, seferberliğe dönüştü. KYB-Ankara ittifakına karşı Barzani Tahran'la diyaloğa geçti.

Kuzey Irak'ta stratejik ortaklıklardaki değişiklikler nedeniyle taşlar yine yerinden oynamaya başladı. Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanı Celal Talabani'nin geçen ay Ankara'ya yaptığı ziyaretten sonra birkaç gündür PKK mevzilerine karşı sürdürdüğü savaş, seferberliğe dönüştü. Süleymaniye'den yayın yapan KYB'nin radyosunun halkı "PKK'ya karşı seferberliğe" çağırdığı belirtildi.

Kuzey Irak kaynaklarından edinilen bilgiye göre, 3 bin kişilik Peşmerge ordusu ile PKK'lıların yaşadığı kamplara ve mezralara operasyon düzenleyen Talabani güçleri, 15 PKK'lıyı öldürdü. Çıkan çatışmalarda 2 Peşmerge'nin hayatını kaybettiği belirtildi. KYB'nin Ankara temsilcisi Şazad Saib, konuya ilişkin açıklama yapmaktan kaçınırken, KYB yetkilisi Ahmet, daha önce iyi ilişkilerde oldukları PKK'yı artık Kuzey Irak'ta istemediklerini söyledi.

KDP-Tahran diyaloğu

Türkmenler'e yönelik saldırılar düzenleyen KDP'ye Ankara'nın sert tepki göstermesi ve KYB ile işbirliğine gitmesi KDP lideri Mesut Barzani'nin Tahran'a yönelmesine yol açtı. Talabani'nin PKK ile mücadeleye başlama kararı aldığı sırada KDP Başbakanı Neçirvan Barzani'nin Tahran'a yaptığı bir haftalık ziyaret dikkati çekti.

Üst düzey İranlı yetkililerle görüşen Barzani'ye destek sözü verildi. Ankara, bunun üzerine Habur sınır kapısının gelirlerinin bölüşümünde Washington anlaşmasına uymayan ve Ankara'nın uyarılarını dinlemeyerek tek güç haline gelmeye çalışan Barzani'nin karşısına KYB'yi yeniden çıkarttı.

Barzani PKK kartını kaybetti

PKK'ya karşı mücadelede TSK ile yaptığı işbirliğine güvenen KDP, Ankara'nın KYB ile yaptığı ' PKK'yı bölgeden çıkartın' anlaşmasının ardından PKK kartını kaybetti. Düzenlenen operasyonla PKK'nın İran ve Kandil dağı bağlantısını kesme konusunda önemli bir görev üstlenen KYB'nin Ankara ile yaptığı ittifak Tahran'ı telaşlandırdı. Öte yandan Talabani, Ankara dönüşü ilk olarak PKK yöneticilerinden Cemil Bayık'a mektup yazarak Osman Öcalan'a karşıt cephe alınmasını istediği öğrenildi. Talabani'nin girişimlerinin sonhabarda gündeme gelecek PKK'nın siyasileşme planını ve Türkiye'nin Kürtler'e özgürlük projesini 6 ay geciktirdiğini savunan Öcalan, Talabani'nin PKK'yı Ankara'nın tavsiyeleriyle parçalamaya çalıştığını ileri sürdü.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...