YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Halka kalan bir şey var mı?

Geçen hafta, popüler eğlence kültürünün, çok satan şiir kasetleri ve şiir şölenleri ekseninde, şiiri, adı üstünde bir 'eğlence' hâline getirişinden sonra, ortaya çıkan tabloda 'şiir'e ne kaldığını deşeleyen kimi soru öbeklerini seslendirmeye çalışmıştım. Bu hafta, aynı bağlamı takip ederek, karşılıklı ilişkinin diğer tarafını oluşturan insan kümelerine yani 'halk'a ne kaldığını ve 'halk'ın herhangi bir kazanımının söz konusu olup olmadığını açmak istiyorum.

Evet, şöyle kısa çaplı bir muhasebe yapacak olursak; bütün bu olan-bitenden sonra halka ne kaldı?

Çok satan şiir kasetleri, insanların sanat/şiir ilgilerini besleyip sürekli kılan ne tür bir işlev taşımışlardır; ne tür bir işlevi yerine getirmişlerdir? Bu işlevin içeriği nedir; nasıl bir anlama tekabül etmektedir?

Bu kasetleri satın alıp dinleyen ve tv'lerde kliplerini izleyen kesimlerin 'şiir hassasiyetleri'nde herhangi bir rafine oluştan bahsedebilir miyiz?

Daha genel plânda, acaba, çok satan şiir kasetlerinin müzik piyasasında listelerin üst sıralarına yerleşmesi sonrası, halkın şiire karşı çaplı bir yöneliminden söz açılabilir mi?

Ya şiir şölenleri..? Halk için benzeri bir işlev, ilgi ve yönelimi taşımak ve yerine getirmek hususunda tatminkâr olabilmiş midir bugüne kadar?

Günümüzde saz çalan halk ozanlarının yerine ikâme edilmiş intibaını uyandıran 'şair'lerin, o en güzel şiirlerini dinleyen ve onları 'seyreden' vatandaşların hayat algılarıyla şiir arasındaki 'mesafe' ne ölçüde daralmıştır; daralmış mıdır gerçekten? Bundan böyle o insanlar, şiire, hayatlarında daha fazla yer açabilecekler mi? Bunun için gerekli olan donanım takviyesi teşekkül etmekte midir?

Bu insanlardan kaçı, şiire ve dolayısıyla örneğin şiir kitabına/dergisine yönelme arzusu duymuş; şiir dinlemenin ve şair seyretmenin yanında şiir 'okumanın' da tadına varabilecek bir ünsiyete sahip olmuştur?

Acaba halk, şiir kasetlerine akıttığı paranın kaçta kaçını, günümüzde şiir kitabı/dergisi için sarfetmektedir?

Çok satan kasetlerde "Şiir" yaftası altındaki 'manzume'lerin halkın şiir 'beğeni'sine ilâve katkısı nedir? Acaba şiir kasetleri, halkı 'şiir'e daha çok yaklaştırmış mıdır, yoksa soğutmuş mudur?

Çok satan şiir kasetleri ve şiir şölenleri bağlamında üstüne basa basa kaydetmek istiyorum: Halka ne kaldı/kalacak; halk ne kazandı/kazanacak?

Benim cevabım, tıpkı geçen hafta 'şiir' için verdiğim cevap gibi olacak: Hiçbir şey!


18.EYLÜL.2000


Kağıda basmak için tıklayın.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...