YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.


İyimserlik bitiyor

HÜKÜMETİN aldığı son ekonomik kararlara destek veren işadamları, kredi faizlerinin hâlâ yüzde 100'lerde dolaşmasından dolayı endişe etmeye başladı.

Başlangıçta hükümetin para programına büyük destek veren işadamları hükümetin aldığı kararları uygulamamasından dolayı endişe etmeye başladılar. Bunun sebebi ise KİT'lere ait sanayi ürünü üreten fabrikaların yüksek faizlerle vadeli mal satmaya devam ediyor olması. Bankaların kredilere, uyguladıkları faiz oranları yüzde 100 civarında dolaşıyor. Devletin geçmişten kalan kamu alacaklarına ve bankaların eski alacaklarına uyguladıkları faiz oranları halen yüksek. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren, hükümetin aldığı ve 2000 yılında uygulanmaya başlanan para politikalarını desteklediklerini, ancak devlet ve KİT'lerin bu politikalara ters düşen davranışlarından endişe ettiklerini söyledi. Şadan Eren, kararların uygulamaya konulmasına rağmen, bazı yanlışlar nedeniyle ciddi endişeler taşımaya başladıklarını belirterek, "Çünkü, KİT'lere ait sanayi ürünü üreten fabrikalar halen yüksek faizlerle vadeli mal satmaktadırlar. Bankaların kredilere, uyguladıkları faiz oranları yüzde 100 civarındadır. Devletin geçmişten kalan kamu alacaklarına ve bankaların eski alacaklarına uyguladıkları faiz oranları halen yüksektir. Çevre temizlik vergileri yüzde 100 artmıştır. Mevduat faiz oranları yüzde 40'lara indiği halde, Halk Bankası'nın kredilere uyguladığı faiz hala yüzde 85'lerdedir."

Esnaf kepenk kapatıyor

Öte yandan Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Halil İbrahim Kalfaoğlu da esnaf ve sanatkarların ayakta durabilmeleri için birleşme yoluna gitmeleri gerektiğini belirterek, "Bu birleşmeyi de devlet desteklemelidir" dedi. Kalfaoğlu, Trabzon'da 1998 yılında 678 işyerinin kepenk kapadığını ve 371 işyerinin de iş değişikliğine gittiğini hatırlatarak, şunları söyledi: "Geçen yıl bu rakam daha da arttı. İlde 1049 işyeri kapandı. Buna karşılık 452 işyeri de farklı işlere yöneldi. Bu kapanmaların nedeni olarak yıllarca uygulanan ve (rant ekonomisi) olarak adlandırılan yanlış ekonomik politikalardır. Rusya krizinin etkisi ve ağır vergi politikaları bunda en büyük etkenlerdir."

 

Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...