YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.


Ruslar kan kaybediyor

Cumartesi günü başkent Grozni'ye yönelik geniş çaplı bir saldırı başlatan Rus ordusu, binlerce asker ve zırhlı araçla hava kuvvetlerinin ve topçuların desteğinde kente girmeye çalıştı. Mücahitler 700 Rus askerini öldürürken, 24 zırhlı aracı imha etti ve çok sayıda silah ele geçirdi.
Çeçenistan'ın ikinci büyük kenti Gudermes'te bulunan bir Rus birliğindeki sarhoş askerler kendi cephaneliğini havaya uçurdu. Çok sayıda askerin öldüğü ve Moskova yanlısı Çeçen milislerin yaralandığı patlama sonucunda Gudermes'teki birlikler büyük ölçüde silahsız kaldı.

GROZNİ- Çeçenistan'a yönelik saldırıları ve iki aydır devam eden başarısız Grozni kuşatmasının ardından istediğini elde edemeyen Rus ordusu, 1994-96 savaşında olduğu gibi Çeçenler karşısında ağır kayıplar veriyor. Ruslar, 4 aydır sürdürdükleri saldırılar boyunca en ağır kayıplarını Cumartesi günü verdiler. Önceki gün Çeçenistan'ın başkenti Grozni'ye yönelik geniş çaplı bir saldırı başlatan Rus ordusu, binlerce asker ve zırhlı araçla hava kuvvetlerinin ve topçuların desteğinde kente girmeye çalıştı. Grozni'ye, Baryakurdani, Kanbirni-Zafut, Zaftaskoi ve Majurina bölgelerinden saldırıya geçen Ruslar, Çeçen mücahitlerin sert direnişi ile karşılaştı. Çeçenler Grozni'ye girmeye çalışan birlikleri geri püskürtürken, 700 Rus askeri öldürüldü. Arkasında çok sayıda yaralı ve esir bırakan Rus ordusu bugüne kadarki en ağır kaybını verdi. Mücahitler 24 zırhlı aracı imha ederken, çok sayıda silahı da ele geçirdi.

Sarhoş Ruslar kendi cephaneliğini havaya uçurdu

Bu arada Çeçenistan'ın ikinci büyük kenti Gudermes'te bulunan bir Rus birliği kendi cephaneliğini havaya uçurdu. Rus ordusunun seçkin birliklerinden 'Desnat'a mensup askerlerin, gece boyunca içki içip sarhoş oldukları belirtildi. Sarhoş askerlerin kendilerini kaybederek, cephaneliği ateşe vermesi sonucu meydana gelen patlamalarda, çok sayıda Rus askeri ölürken, Moskova yanlısı Çeçen milislerden de ağır yaralananlar olduğu bildirildi. Rus ordusunun en büyük cephaneliklerinden birinin Gudermes'te bulunduğu kaydedilirken, silahsız kalan Rus askerlerinin takviye istediği öğrenildi. Öte yandan Mozdok'taki Rus askeri merkezine göre, Grozni civarında şiddetli çatışmalar meydana geliyor. Rus yanlısı Çeçen milislerin başkentin 6 numaralı bölgesine Rus bayrağı dikmelerine karşın, bölgenin halâ Çeçenler'in elinde olduğu belirtiliyor.

Moskova propoganda savaşı yapıyor

Sıcak çatışmalarda hep kayıp veren Rus ordusu, propoganda savaşını sürdürüyor. Rus askeri kaynakları önceki gün Grozni yakınındaki en büyük köy olan Vedeno'ya bayraklarını diktiklerini ileri sürerken, Çeçen savaşçıların Vedeno vadisi ile Argun'un sarp bölgelerindeki mevzilerini korudukları açıklandı. Çeçen savaşçıların moralini bozmak için yalan haberler yayan Ruslar, Ççeçen Devlet Başkanı Aslan Mashadov'un önceki gün yaralandığını öne sürdüler. Ancak dün Reuters'a bir açıklama yapan Mashadov'un eşi, kocasının yaralandığı haberlerini yalanladı. Kusama Mashadov, kocasıyla telefonda görüştüğünü, kendisinin "sağ ve iyi olduğunu" söyledi. Rusya'nın Çeçenistan'daki komutanı General Viktor Kazantsev, önceki gün Rus televizyonlarına yaptığı açıklamada, Mashadov'un yaralandığını ve Çeçenistan'ın güneyindeki Argun nehri vadisinde saklandığını öne sürmüştü.

Rusya ve Gürcistan terörle mücadelede anlaştı

Öte yandan Gürcistan'da bulunan Rusya İçişleri Bakanı Vladimir Ruşaylo, Rusya ile Gürcistan arasında uluslararası terörizmle ortak mücadele konusunda bir belge imzalandığını açıkladı. Ruşaylo, Gürcistan Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze ile başkent Tiflis'te görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Şevardnadze'nin, terörizme karşı mücadeleyi desteklediğini ve Rusya'ya bu konuda yardım etmek için çaba harcayacaklarını yinelediğini belirtti. Rus Bakan, iki ülke arasında imzalanan belgenin içeriği hakkında ayrıntı vermedi.




Kağıda basmak için tıklayın.

AB, Sırbistan ve Rusya'yı görüşecek
Bugün Brüksel'de toplanacak olan AB dışişleri bakanlarının gündeminde, Yugoslavya'ya yönelik petrol ambargosunun hafifletilmesi, Rusya'nın Çeçenistan'a yönelik saldırıları ve Ortadoğu barışı konuları bulunuyor.
Kerbasçi bilmecesi
Tahran eski Belediye Başkanı Gulamhüseyin Kerbasçi'nin serbest bırakıldığı yönündeki haberler resmî yetkililerce yalanlanırken, Kerbasçi'nin hapishaneden izinli çıktığı anlaşıldı.

Kohl davasında Mitterrand parmağı PARİS- Almanya'da eski Başbakan Helmut Kohl'ü zor durumda bırakan, partisine bağış skandalının arkasında Fransa'nın olabileceği iddia edildi. Fransa'nın France 2 ve Almanya'nın ARD televizyon kanalları tarafından yapılan ortak araştırma, Fransa eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand'ın, Fransız petrol firması ELF aracılığıyla Kohl'ün seçim kampanyasına maddi destek sağlamış olabileceği iddia edildi. ELF'in, eski Doğu Almanya'daki Leuna isimli petrol şirketini satın almak için Almanya'da verdiği komisyonlardan bir kısmının, Kohl'ün 1994'teki seçim kampanyasına gittiği ileri sürüldü.

1 milyon İspanyol gösteri yaptı
MADRİD- İspanya'nın başkenti Madrid'de, ETA örgütü tarafından bir subayın öldürülmesi üzerine, dün teröre karşı bir milyonu aşkın kişinin katıldığı bir gösteri düzenlendi. Gösteriye Başbakan Jose Maria Aznar'ın dışında, muhalefetteki yöneticiler, eski Başbakan Felipe Gonzalez ve sendika yöneticileri de katıldı. Hükümet yetkilisi Pedro Nunez Morgadez, gösteriye bir milyon yüzbin kişinin katıldığını açıkladı.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...