YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.


ASGARİ ÜCRETLİ HER YIL 1.5 MAAŞINI DEVLETE GELİR VERGİSİ OLARAK ÖDÜYOR

Ücretli devlete çalışıyor

Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürülecek olan asgari ücret devlet için önemli bir gelir kaynağı. Asgari ücretli, devlete bugünkü rakamlarla yılda 140 milyon liralık gelir vergisi ödüyor.
Devlet her ay 80 milyon liralık asgari ücretle çalışan vatandaştan 29 milyon 249 bin lira, asgari ücretli çalıştıran işverenden de 28 milyon 122 bin lira olmak üzere toplam 56 milyon lira 57 milyon 371 bin liralık kesinti yapıyor.

Prof. Dr. Fehmi Üçışık'ın, Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götürmeye hazırlandığı asgari ücret, adeta devletin kasası gibi çalışıyor. Ayda eline 80 milyon lira geçen asgari ücretli, devlete her ay 11 milyon lira gelir vergisi, 658 bin lira da damga vergisi ödüyor. Asgari ücretli, bugünkü rakamlarla devlete yılda 140 milyon liralık vergi ödeyecek.

Yolunacak kaz gibi görünüyor

Her iktidara gelen hükümetin, "Asgari ücret vergi dışı bırakılacak" sözüne rağmen, asgari ücretli, Maliye Bakanlığı'nın "kümesteki kazları" olmaya devam ediyor. Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre, 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe giren 80 milyon liralık zamlı asgari ücretten, devlet 11 milyon 22 bin lira gelir ve 658 bin lira da damga vergisini peşin olarak tahsil ediyor. Bugünkü vergi oranları ile, bir asgari ücretli, devlete yılda yaklaşık 140 milyon liralık vergi ödemiş olacak. Maliye Bakanlığı, 2000 yılında 5 milyon asgari ücretliden ise 500 trilyon liranın üzerinde gelir elde etmeyi bekliyor.

Kayıtlı işçi çalıştıran işveren de cezalandırılıyor

Devlet, 80 milyon liralık asgari ücretten, damga ve gelir vergisinin dışında, her ay 15 milyon 372 bin lira SSK primi, 2 milyon 96 bin lira tasarrufa teşvik kesintisi de uyguluyor. Devlet, yine 80 milyon liralık asgari ücretten, işverenden de 23 milyon 400 bin lira SSK primi, 3 milyon 294 bin lira tasarruffa teşvik kesintisi ve 1 milyon 428 bin lira da SSK Taban Ücret Farkı tahsil ediyor. Yıllardır kayıtdışı ekonominin önüne geçmeye çalışan devlet, asgari ücretli çalıştıran işvereni de adeta cezalandırıyor. Bugünkü rakamlarla, bir asgari ücretli işçi, işverene yaklaşık 137 milyon liraya mal oluyor. 137 milyon liralık maliyeten, asgari ücretlinin eline ise sadece 80 milyon lira geçiyor. Bir ay çalışarak, açlık sınırının altında bir ücret elde eden asgari ücretli, devlete ayda vergi, SSK primi ve tasarruf kesintisi olarak yaklaşık 57 milyon 371 bin lira kazandırıyor.





Kağıda basmak için tıklayın.


Ecevit'ten Davos'a tahkim hediyesi

İyimserlik bitiyor
HÜKÜMETİN aldığı son ekonomik kararlara destek veren işadamları, kredi faizlerinin hâlâ yüzde 100'lerde dolaşmasından dolayı endişe etmeye başladı.
Üç önemli yatırım gün sayıyor
Türkiye açısından büyük önem taşıyan üç büyük yatırımda son viraja girildi. Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Akkuyu Nükleer Santrali ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin modernizasyonuna büyük katkı sağlayacak 250 adet modern tank üretim projeleri, ay sonuna kadar somut adımlara sahne olacak. Alınan bilgiye göre, Akkuyu Nükleer Santrali için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın üç firma grubuna verdiği opsiyon bu ay sona eriyor. Yine imzalanan Bakü-Tiflis-Ceyhan'a işlerlik kazandıracak nihai görüşmelerin ve TSK'nın tank ihtiyacının karşılanması amacıyla geliştirilen 1000 adetlik "modern tank" projesinde de düğümün bu ay içinde çözülmesi bekleniyor.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...