YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Tokyo'da cami sevinci

Kazan Türklerinden kalan arsaya yapılan Tokyo Camii muhteşem bir törenle ibadete açıldı. Japon basınının yoğun ilgi gösterdiği tören, televizyonlardan naklen yayınlandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Japonya'nın başkentinde yaptırılan "Tokyo Camii" törenle ibadete açıldı. Törende ilk olarak Kur'an-ı Kerim, Türkçe ve Japonca çevirileri de yapılarak okundu. Türk ve Japon milli marşlarının söylenmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in caminin açılışı nedeniyle gönderdiği mesaj okundu. Sezer, mesajında, caminin açılışından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, inşasına katkılarından dolayı Diyanet İşleri Başkanlığı'nı kutladı.

Devlet Bakanı Fikret Ünlü, Tokyo Türk Camii'nin sadece ibadete imkan sağlayan bir mekan olmadığını, aynı zamanda geleneksel Türk sanatlarının sergilendiği bir anıt eser niteliğini taşıdığını söyledi.

Caminin Tokyo'ya ayrı bir güzellik katacağını, farklı kültürleri ve dinleri tanımak isteyenlere iyi bir fırsat yaratacağını söyleyen Ünlü, "İslamın temel unsurlarından birisi hoşgörü ve toplumsal dayanışmadır. Japon toplumu da hoşgörü, anlayış ve insani erdemlere verdiği yüksek değerle bilinen ve takdir edilen bir toplumdur. Mesafelerin daraldığı, toplumlararası ilişkilerin ve küreselleşmenin süratle arttığı günümüzde değişik milletler, kültürler ve dinler arasındaki artan anlayış ve yakınlaşmadan memnuniyet duymakta ve bunu teşvik etmekteyiz" dedi.

Türk-Japon hoşgörü geleneği

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz da, "Tokyo'da sırf Allah rızası için inşa edilmiş bir ibadethanenin açılışını yapmaktan duyduğu memnuniyeti" dile getirdi. Caminin, Japonya'nın, ülkesinde yaşayan insanların dini inançlarına gösterdiği hoşgörünün bir sembolü olacağını belirten Yılmaz, "Bu cami, inanıyorum ki nice güzelliklere mekan, Japon ve Türk halklarının birbirine duyduğu saygı ve sevginin de sembolü olacaktır" diye konuştu. Yılmaz, şöyle konuştu:

"Kur'an-ı Kerim'de, (Sizin dininiz size, benim dinim banadır. Dinde zorlama yoktur) buyurulmaktadır. Bu ayetlerden ilham alan ecdadımız, bütün din mensuplarına gereken kolaylığı ve hoşgörüyü esirgememiş ve onların dini inançlarının gereğini rahatlıkla yerine getirmelerine imkan hazırlamıştır. Dini hoşgörü konusunda aynı yaklaşımı Japonya'da da görmek bizi son derece mutlu etmektedir."

Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Yaman Başkut da günün Japonya'da yaşayan müslümanlar için çok mutlu bir gün olduğunu belirtti. Caminin Türk-İslam sanatının en güzel örneklerinden biri olduğunu kaydeden Başkut, caminin uluslararası barış ve kardeşliğe katkı yapmasını diledi.

'Bu ne büyük mutluluk'

  • Caminin mimarı Hilmi Senalp, Japon müslümanlarını temsilen Halit Higuchi, cemaat ve Tokyo Türk Derneği adına Temimdar Muhit de konuşmalarında, Tokyo Camii'nin açılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler.
  • Caminin inşa edildiği Shibuya'nın Belediye Başkanı Motoi Ogura böylesine güzel bir camiyi belediyelerine kazandıranlara teşekkür etti.
  • Devlet Bakanı Ünlü, Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz, Büyükelçi Başkut ve açılış için Japonya'da bulunan milletvekilleri Nevzat Yalçıntaş ve Mail Büyükerman, kurdeleyi keserek, camiyi ibadete açtılar.
  • Caminin giriş katındaki salonda açılan Türk işleme sanatları hat, çini ve ebru sergisi gezildi. Türk Tasavvuf Müziği Korosu da dini musikiden örnekler sundu, ilahiler söyledi.
  • Okunan ilk ezanın ardından, Mehmet Nuri Yılmaz tarafından Cuma namazı kıldırıldı. Türkçe ve Japonca okunan hutbede Yılmaz, "Bu cami bütün müslümanlara açıktır. Biz burada Kabe'nin bir şubesini açtık. Bu ne büyük bir mutluluktur" dedi.
  • Açılış törenine, çok sayıda üst düzey Japon yetkilinin yanı sıra bazı müslüman ülkelerin Tokyo'daki büyükelçileri ve mensupları, Japonya'da yaşayan müslümanlar da katıldı.

    Kazan Türkleri'nin hatırası

    Rusya'dan kaçarak Japonya'ya gelen Kazan Türkleri tarafından 1938 yılında inşa edilen caminin deprem nedeniyle yıkılması üzerine arsası Tokyo Türk Cemiyeti tarafından "cami yapılması şartıyla" Türkiye Cumhuriyeti'ne bağışlandı. Ancak Türkiye'nin arsa üzerine bir kültür merkezi yapma ve merkezin içinde de bir mescid inşa etme yönündeki projesi Japonya'daki Müslümanların büyük tepkisini çekti.

    Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın devreye girmesiyle sorun çözüldü ve arsa üzerine büyük bir cami yapılması kararlaştırıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nca 1998 yılında yapımına başlanan cami, klasik Osmanlı-Türk mimarisi üslubunda, klasik mimaride tam olarak işlenmemiş 6 yarım kubbeli merkezi planda inşa edildi. Yapımı devam eden kültür merkeziyle birlikte 734 metrekare alan üzerinde bulunan cami, depreme dayanıklı olması için kazıklı sandık temel üzerine çelik takviyeli betonarme sistemle yapılandırıldı.

    Ana mekanda 630, diğer bölümler açıldığında ise 2000 kişinin aynı anda ibadet edebileceği caminin minaresi 41,5, merkezi kubbesi ise 23,21 metre yüksekliğinde. Caminin bodrum ve zemin katlarında çok maksatlı salon, kütüphane, idare, sergi salonu, mutfak, Türk odası, misafirhane, imam lojmanı, şadırvan ve ofisler bulunuyor. İmamlığa Cemil Ayaz atandı.

    Televizyonlar naklen yayınladı

    Japon basını, dün açılan Tokyo Camii'ne büyük ilgi gösterdi. Töreni Japon medyasından çok sayıda gazete ve televizyon muhabiri izlerken, ülkenin en yüksek tirajlı gazetesi Yomiuri Shimbun, Japonca baskısında açılışı iç sayfalarında duyurdu. Aynı gazete önceki günkü İngilizce baskısındaysa cami açılışını birinci sayfadan fotoğraflı olarak yayımladı. Dün de ülkenin en çok izlenen TV kanalı NHK açılışı canlı yayınla izleyicilerine aktardı.




    Kağıda basmak için tıklayın.

  • Cem kendini savundu
    İKÖ Genel Sekreterliği yarışında alınan olumsuz sonuçtan sorumlu tutulan Dışişleri Bakanı Cem, "Bir yıl içinde 35 dışişleri bakanına özel olarak meseleyi anlattım" dedi
    Çeçenistan kan denizine döndü
    Çeçenler'le Ruslar arasında 6. gününe giren yoğun çatışmalarda Ruslar ağır kayıplar veriyor. Rus ordusu içinde çatışmalar yaşandığı, kayıpların çoğunun bundan kaynaklandığı belirtiliyor.

    'Deli Dana' hortladı İngiltere, yeniden "deli dana" hastalığının yayılma tehdidiyle karşı karşıya kalmanın şokunu yaşıyor.
    Dorset bölgesindeki bir çiftlikte bulunan Holstein tipi süt ineğinde BSE virüsü bulunması üzerine, bunun nasıl olduğunu açıklamaları için, hükümete bağlı çalışan veterinerlere 10 günlük süre tanındı.
    İngiliz hükümeti, 4 yıl önce deli dana hastalığının can almaya başlamasının ardından ilan ettiği acil önlemlerin devreye girmesinden sonra doğduğu tespit edilen ve halen 44 aylık olan ineğin gözden kaçırılmasının nelere yol açabileceğinin endişesine düştü. Hastalığın yeniden yayılmasından korkuluyor.
    Virüs taşıdığı tespit edilen inek ile yavrusu, kesildikten sonra kalıntıları imha edildi. Almanya ve Fransa İngiltere'den son durum ile ilgili bütün ayrıntıları içeren bilgi istedikleri öğrenildi.

    İKÖ BİLDİRİSİ
    Kuzey Kıbrıs'a moral verildi
    5 Temmuz'da başlayacak Kıbrıs 3. tur dolaylı görüşmeleri öncesinde, İKÖ'den KKTC'ye destek geldi. Sonuç bildirisinde, "İKÖ üyeleri, Müslüman Kıbrıs Türk halkının haklı davasını güçlü bir şekilde destekler" denilerek şöyle devam edildi: "İKÖ, Kıbrıs'taki tarafların eşit statü ilkesine saygı göstererek, her iki tarafın da üzerinde mutabık olacağı müzakereler yoluyla çözümün ilerletilmesi çağrısında bulunur. Nihai bir çözüme ulaşmak için tarafları birbirlerinin eşit statülerini tanımaya davet eder." Bildiride, Ermenistan'ın işgal ettiği Azeri topraklarını hemen ve koşulsuz olarak boşaltması istendi.
    Batı Trakya unutulmadı
    İKÖ'nün Batı Trakya konusundaki kararında da Lozan anlaşmasına göre, Batı Trakya'da yaşayan Türk Müslüman azınlığın dillerini kullanma, ibadet özgürlüğü ve her alanda kendi temsilcilerini seçme hakları bulunduğu hatırlatıldı. Bildiride, Mehmet Emin Aga'nın gözaltına alınmasını kınandı. Bildiride, Koyunköy Camii'nin minaresinin yapılmasına "Kiliseden yüksek" diye izin verilmemesi de kınandı. Yunanistan'dan Batı Trakya'daki "Müslüman Türk azınlığının haklarının tanınması istenen bildiride, seçilmiş İskeçe ve Gümülcine müftülerinin resmi müftü olarak tanınmaları istendi.
    Bağımsız Filistin'e destek
    İslam Konferansı Örgütü, bağımsız Filistin devletinin kurulması için uluslararası destek çağrısında bulundu. İKÖ sonuç bildiride, bağımsız Filistin devletinin kurulmasının önemine değindi. "Örgüt, üye ülkelere, Filistin halkına karşı dayanışmayı devam ettirmeye çağırıyor" denilen bildiride ayrıca, İsrail'e de Suriye toprakları içindeki Golan Tepeleri'nden geri çekilme çağrısında bulundu.

     


    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
    İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED
    Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...