YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


SIRA İSTİKRAR PROGRAMININ AKLANMASINDA...

Ekonomiye tatil yok

Hükümetin önünde, memurlara verilecek zam oranı, zorunlu tasarruf kesintilerinin ödenmesi, özelleştirilme gibi önemli kararlar bulunuyor.

Milletvekilleri, üç ay tatil yapmaya hazırlanırken, Türk ekonomisi zorlu bir döneme giriyor. Yılın ilk altı ayını, Cumhurbaşkanlığı krizi ve soruşturma komisyonlarıyla geçiren hükümeti, ekonomide zor dönem bekliyor. Milletvekilleri üç ay tatil yaparken, hükümetin IMF'nin ve Dünya Bankası'nın istediği kararları biran önce uygulamaya koyması gerekiyor.

Hedefler tehlikede

Son olarak DPT'nin Ekonomik Sosyal Konsey'e sunduğu raporda, 2000 yılı enflasyon hedefinin tutturulmasının zor olduğu belirtilmiş, hedeflerde revizeye ihtiyaç duyulduğunun altı çizilmişti.

Hükümetin, uygulamaya koyduğu üç yıllık istikrar programı, milyonlarca çiftçi, işçi ve memuru sokağa dökerken, belediye başkanları dahi seslerini duyurmak için eylem yaparak duyurmaya çalışıyor. Programla birlikte faizlerde yaşanan düşüş, reel sektörü de canlandırmaya yetmedi.

DİE verilerine göre, yılın ilk beş ayında kapanan firma sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51,7 oranında artarken, yeni açılan firma sayısı da yüzde 22 oranında azaldı. Yılın ilk beş ayında, 6 bin 165 firma kapandı.

Yine yılın ilk beş ayında, 262 trilyon 293,2 milyar lira değerinde, 379 bin 999 adet senet protesto edildi.

IMF kararları yolda

Hükümetin önünde, memurlara yılın ikinci yarısında verilecek zam oranı, 4 katrilyon lira civarındaki zorunlu tasarruf kesintilerinin ödenmesi, kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin adımların atılması, off-shore hesaplarının ödenmesi ve fonların tasfiyesi gibi kararlar bulunuyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

Emekli nasıl yaşıyor?
Bakan Yaşar Okuyan, emeklilik günü dolayısıyla yaptığı açıklamada "Emeklilerin bugün aldıkları maaşlarla ek bir gelirleri yoksa yaşamaları mucizedir" dedi.
Türkbank ayakta
Türkbank'ın, batan yedi bankayla birleştirilerek Munzam Sandığı'nın kapatılması halinde 11 bin çalışanının emekliliği tehlikeye girecek.
3 aylık büyüme hızı yüzde 4,2
Bu yılın birinci üç aylık döneminde ekonomide büyüme hızı, yüzde 4,2 olarak gerçekleşti. Devlet İstatistik Enstitüsü, 2000 yılı birinci üç aylık dönemine ilişkin gayri safi milli hasıla (GSMH) ile harcama yöntemiyle hesaplanan gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) sonuçlarını açıkladı. Buna göre, ilk üç ayda oluşturulan GSMH, cari fiyatlarla 21 katrilyon 357 trilyon 806 milyar lira, 1987 yılı sabit fiyatlarıyla ise 23 trilyon 34 milyar lira olarak hesaplandı.
Rusya Ruble'ye müdahale etti
Rusya'da rublenin değer kazanması üzerine Merkez Bankası piyasaya müdahale ederek döviz satmaya başladı. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Tatyana Paramonova, İnterfaks ajansına verdiği demeçte, ihracattaki artışın rublenin değerlenmesine neden olduğunu belirterek, bunu önlemek için para piyasalarına müdahale ettiklerini söyledi. Rusya'nın 1988 yılında yaşadığı ağır ekonomik ve mali krizden sonra sağladığı toparlanma, büyük ölçüde "ucuz ruble" politikasına dayanıyor.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...