YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama



Bir şehrin hikâyesi

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Beş Şehir", Ahmet Turan Alkan'ın "Altıncı Şehir" kitabından sonra Mengüşoğlu yedinci şehri yazdı.

Bu güne kadar edebiyatın her alanında özgün eserler vermiş değerli sanatçı Metin Önal Mengüşoğlu, yayınladığı son kitabıyla farklı bir alanda özel bir çalışma sunuyor bize; memleketinin, Harput'un özel kimliğini. Metin Önal Mengüşoğlu, Harput Şehrengizi adını taşıyan bu farklı eserinde Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Beş Şehir veya Ahmet Turan Alkan'ın Altınca Şehir çalışmalarına benzer bir uslupla hem kendisini hem de hayatının her aşamasında kimliğinin önemli bir kısmını oluşturan memleketini anlatıyor.

Şehirler biziz

Şehir, içinde/aralarında yaşadığımız topluluk bize öyle sıfat (surat da denebilir)lar verir/kazandırır ki yüzümüzü kazısak bu sefer derimizin altından ona dair bir renk, koku ve- ya ses yine ve ille de dışarıya sızar, bizim büyük sırrımızı, asliyetimizin kimliğini ele verir.

Şehre ilk çehresini insanlar takmışlardır. Coğrafi kimliğe giydirilen sosyal gömlek insan isimli bir terzinin maharetli parmaklarından çıkmadır. O gömleğin kumaşından boyasına, kenar süsüne değin ne varsa insan eseridir. Şehre sıfatlar kazandıran yani sosyal sıfatlar kazandıran da insanlardır. Yani o şehri ilk kuran ve giderek o şehirli olan tüm insanlar... Şehrin mıntıkasını, havalisini saptayan insanlar, ilk medeniyetin mimarları olan resulleri izleyerek bu seçimi yaparlar.

Her şehre bir ad verilir. O artık hükmen bir şahsiyettir, hukuken de. Şehirler insanları yaşatır. Fakat şehirleri yaşatmak da evlatlarına yani o şehrin yetiştirdiği insanlara düşer. Bir şehrin yüzyıllar boyunca oluşmuş kimlik ve kişiliğinin zamanın etkisine karşı korunabilmesi, o şehrin evlatları üzerinde bir haktır.

Metin Önal Mengüşoğlu, Harput'un hayırlı bir evladı olarak bize hem kendisini hem de şehrini, Harput'u tanıtıyor. Harput Şehrengizi son günlerde yayınlanan en çarpıcı çalışmalardan biri. Beyan Yayınları tarafından yayınlanan bir eser, yaz döneminin rahat okunacak kitapları arasında ilk sıralarda yer alması gereken özgün bir çalışma.
Beyan: 0212 526 50 10




Kağıda basmak için tıklayın.

Kim ne okuyor? Mehmet Ali Birand
Reklam arasında yakaladığımız Mehmet Ali Birand'ın sadece okuduğu kitabın adını söyleyecek kadar vakti vardı. Canlı yayına girmek zorunda olan Mehmet Ali Birand, kitap ayrımı yapmadığını, bu aralar ise "We Will Meet Again" (Tekrar görüşeceğiz) isimli casusluk romanını okuduğunu söyledi ve ekledi "tekrar görüşmek üzere...." Gürkan Zengin
Romana değil tarih kitaplarına merakım var. Murat Bardakçı'nın Şah Baba ve Kenize Murat'ın Saraydan Sürgüne isimli eseri var elimde. Bay Pipo son okuduğum kitap. Ömer Lekesiz
Daha çok kendi alanım üzerine kitaplar okuyorum. Şu an dönüşümlü olarak okuduğum üç kitap var elimde; John R. Searle'nin dil felsefesi üzerine yazdığı 'Söz Edimleri', Ayfer Tunç'un öykü kitabı 'Aziz Bey Hadisesi' ve Rahmi Kaya'nın 'Yusuf Yüzlü Gece' isimli şiir kitapları.
Hazırlayan: Fadime ÖZKAN


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...