YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Sezer rüzgârı esiyor

Cumhurbaşkanı Sezer, temel özgürlüklerin başında kişinin kendi bedeni üzerindeki hakkı olduğunu belirterek, "Kişi dokunulmazlığı olmadıkça diğer özgürlüklerin gerçekleşmesi mümkün değildir" dedi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, devlet gücünü ellerinde bulunduranların, Türkiye'nin ulaştığı uygarlık düzeyinin gereği olarak, uygulamalarında insan onurunu gözetmelerinin zorunlu olduğunu söyledi. Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik sürecinde, her alanda AB ölçütlerini yakalamak, kendini buna göre ayarlamak ve yenilemek zorunda olduğunu bildiren Sezer, "Ülkemiz yönünden uluslararası alanda önemli bir görüntü aşınmasına yol açtığına inandığım, savların ve suçlamaların geçerliliğini yitirmesi için, bazı atılımları gerçekleştirmek zorundayız" dedi.

Demokratik toplumun gerekleri

Cumhurbaşkanı Sezer, Polis Akademisi'nin 55. Dönem Mezuniyet Töreni'nde, "Demokratik toplum düzeninin gerekleri" nin evrensel bir kavram olduğunu kaydederek, uluslararası insan hakları mahkemelerinin içtihatları ile oluşan uluslararası hukuka dikkati çekti. Sezer, şöyle devam etti: "Temel hak ve özgürlüklerin en önemlilerinden biri kişinin kendi bedeni üzerinde sahip olduğu hak ve özgürlüğüdür. Can güvenliği ve kişi dokunulmazlığı olmadıkça bireyin huzurlu yaşaması ve öteki özgürlükleri gerçekleştirmesine olanak yoktur. Anayasa'da, kişi dokunulmazlığı korunurken işkence, eziyet, insan onuruyla bağdaşmayan ceza ve muamele yasaklanmıştır." Sezer ayrıca, çağdaş demokrasilerde hukuk devletinin, Anayasa'nın hükümlerinden önce hukukun bilinen ve tüm uygar ülkelerin uyduğu ilkelere, yani hukukun üstün kurallarına, yasaların üzerinde yasa koyucunun da bozamayacağı temel hukuk ilkelerine bağlı devlet olduğunu vurguladı.

Halk değişim istiyor

Türkiye'de, halkın gelişme ve değişim istediği, devletin de buna izin verecek şekilde yapılanmasını talep ettiği belirtildi. "Türkiye'de Devlette Reform" çerçevesinde hazırladığı 11 araştırma raporu, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de katılımıyla tanıtıldı. Araştırmalarda, Türkiye'de başkanlık rejiminin işlemeyeceği belirtilirken, halkın gelişme ve değişme istediği, devlet yapısının da bunu kolaylaştırmasını beklediği belirtilerek, kentli seçmenin yüzde 90'ının, "Kamu yönetimi reformuna destek vereceğini" belirtttiğine dikkat çekiliyor.

Paker: Reformlar için harita

TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Can Paker, "Devlette Reform" projesi üzerinde 1,5 yıldır çalıştıklarını belirterek, "Amacımız reformların yol haritasını çizmektir" dedi. Devlette reform için "sivil toplumun varlığına ve desteğine ihtiyaç olduğunu" bildiren Paker, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye adayı olduğu bu dönemi, "sivil demokrasiye geçiş" olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Öhce devletten başlamalı

TESEV Yönetim Kurulu Üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Ersin Kalaycıoğlu da, devlet hizmetlerinin yetersizliğinin, demokrasinin pekişmesini engelleyip meşruluğunu aşındırırken, hukuk devletinin hayata geçirilmesinin önünde büyük engel oluşturduğunu anlattı. Kalaycıoğlu, "Değişim istiyorsak, buna devlet reformu ile başlamalıyız" dedi.




Kağıda basmak için tıklayın.

'Değiştirmeyin, yenileyin'
"Neresini düzelteceksiniz, uğraşacağınıza yenisini yapın"
Yılmaz'a 'gel' çağrısı
Başbakan Ecevit, Yılmaz'ın hükümete girmesinin önünde engel kalmadığını belirterek, "Hükümete bir ay içinde girecek" dedi.
Çiller 'ana' çiftçiyi affetti
Çukurova Mitingi'nde 500 kişiye hitap eden DYP lideri Çiller, "Sizi uyardım, kırata yem vermediniz, kendinizi 'kurda-kuşa' yedirdiniz. Ama ben anayım, sizi affettim" dedi.DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, Adana'nın İmamoğlu ilçesinde düzenlenen "Çukurova Mitingi"nde, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirirken, bu hükümete oy verdikleri için 'halkı affettiğini' söyledi. Adana Şakirpaşa Havaalanı'nda partililerce kurban kesilerek karşılanan Çiller, "Ana" adlı otobüsle İmamoğlu ilçesine giderken çiftçilerin karpuzlu protestosuyla karşılaştı. Traktörle getirdikleri karpuzları otobüsün önüne döken çiftçiler, "Bizi kaderimize terkettiniz, ürünün maliyetini bile çıkaramıyoruz" diye sloganlar attılar. Yolun açılmasından sonra ilçe merkezine giren Çiller, 500 kişilik bir gruba hükümeti şikayet etti. Miting meydanında açılan "Köylü milletin efendisi, çiftçi ise IMF'nin kölesi" pankartını gösteren Çiller "Cottaerelli hükümeti çiftçiyi, tarımı tasfiye ediyor. Ananız da bunu durduracak" diye konuştu. Hapishanedeki mahkumların çıkarılarak icra, takip yoluyla çiftçilerin hapishanelere alınacağını söyleyen Çiller, "Hükümet giderse istikrar bozulur diyorlar, bu hükümet giderse savaş kıtlığı biter" şeklinde konuştu. Çiller, şunları söyledi: "Sandıkta verdiğiniz oylarla kendinizi kurda-kuşa yem ettiniz. Kıratın yemini vermediniz. Ama ben anayım, ana yüreği bunların hepsini unuttu. Arabayı acemi şoförlere teslim ettiniz. Onlar da bu arabayı uçuruma yuvarladılar." TBMM Genel Kurulu'nda ANAP'lıların da oylarıyla 'aklanan' DYP lideri Çiller, ANAP lideri Yılmaz'a "Sen de yargıya gidip aklanmalısın" mesajı gönderdi. Çiller, örtülü ödenek soruşturmasıyla ilgili yüce divan kararından kurtulduktan sonra ANAP Lideri Yılmaz'a 'Yargıya teslim ol' çağrısında bulundu. Kendisinin Meclis'ten önce yargıda aklandığını hatırlatan Çiller, "Parmakla aklanmayı kabul etmiyorum. Şimdi herkesin yapması gereken gidip Türk adaletine teslim olmaktır" dedi. Önceki akşam DYP'li milletvekillerine bir yemek vererek aklama kararını kutlayan Çiller, "Meclis'te parmakla aklananlar Türk mahkemelerinde yargılanıp aklanmalıdır. Biz bunu yaptık" ifadesini kullandı.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...