T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Asker savaş istemiyor

Milletvekilleri, Kıvrıkoğlu'nu kutlayarak, "Sivil halkı düşünmek bir insanlık görevi. Kıvrıkoğlu'nun uyarısı dikkate alınmalı" dediler.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun Meclis'in açılış resepsiyonunda, ABD'nin Afganistan'a yönelik operasyonu ile ilgili soruları cevaplandırırken, "Eğer sivil halka zarar verirse ABD'ye karşı sadece İslam ülkeleri değil birçok ülke tepki gösterir. Halka yönelik bir operasyon olursa ABD haklı iken haksız duruma düşer" sözlerini değerlendiren siyasiler, "Askerin savaş istemediği" yorumunu yaptı. Siyasiler, Türkiye'nin bu konuda uyarıcı görevini sürdürmesi gerektiğini söylediler.

ANAP Grup Başkanvekili Beyhan Aslan, terörle mücadele sırasında sivillere hassasiyet gösterilmesi gerektiğini belirterek, "Genelkurmay Başkanı'nın da bunu dile getirmesi konunun hassasiyetini gösteriyor" dedi.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı DSP Manisa Milletvekili Hasan Gülay da, Türkiye'nin terör konusunda çok sıkıntılar çektiğini bunun yanında tecrübelerinin bulunduğuna dikkat çekerek, "Sivil halkın korunması gerektiğini söylemek bir insanlık görevidir" diye konuştu.

Takdire şayan görüşler

Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Mehmet Ali Şahin ise bir asker olarak Genelkurmay Başkanı Org. Kıvrıkoğlu'nun bu kadar hassas davranmasının taktire şayan bir davranış olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "Ege Ordu Komutanı ve Milli Güvenlik Kurulu'nun açıklamaları Türkiye'nin hassasiyetini ortaya koydu. ABD, terörle mücadele ederken, ortaya delilleri de koymalıdır. Türkiye, PKK ile mücadelesinde bütün delilleri ortaya koyarak bu mücadelesini yapmıştır."

Asparuk: TBMM karar almalı

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cumhur Asparuk ise "NATO'nun 5. maddenin işletilmesi kararı alması yetmez. Karar nasıl uygulanacak, operasyonu hangi ülke yönetecek belli değil. Türkiye'deki üslerin kullanılması için Meclis'in karar alması gerekir" dedi.

ECEVİT, 'KIVRIKOĞLU' SORUSUNU YANITLAMADI

Başbakan Bülent Ecevit, Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu'nun açıklamalarıyla ilgili olarak, "Ayrıntılarıyla ilgilenmeden bu konulara girmeyelim" dedi. Ecevit, eşi Rahşan Ecevit ile birlikte sabah önce DSP Genel Merkezi'ne gitti. Çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplayan Ecevit, "Parti çalışmalarıyla ilgilenmek gerek" dedi. Ecevit, "Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu, 'ABD'nin Afganistan'a yönelik saldırısında Mehmetçik gönderilmeyecek' dedi" şiklindeki hatırlatma üzerine, "Şimdilik bu konulara ayrıntılarıyla ilgilenmeden girmeyelim" dedi. Bu arada, Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, Başbakan Ecevit'in dayanışma mesajını Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'e iletmek üzere 6 Ekim Cumartesi günü İslamabad'a gidecek. Gürel, Müşerref'e Ecevit imzalı bir dayanışma mesajını iletecek ve aynı gün akşam Türkiye'ye dönecek.

AİHM'DE 'DOSTANE ÇÖZÜM' KABUL EDİLDİ

Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) görülen bir davada "dostane çözümü" kabul etti. Terör örgütü üyesi olduğu ve yasadışı işlere karıştığı gerekçesiyle 12.5 yıl hapis cezasına çarptırılan Abdülbaki Akbay, 1996 yılında Türkiye aleyhine AİHM'ye şikayet başvurusunda bulunmuştu. Akbay, Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin işkence ve kötü muamelenin yasaklanması, makul zamanda hakim önüne çıkartılma ve savunma hakkıyla ilgili maddelerini ihlal ettiğini ileri sürmüştü. AİHM tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin "dostane çözümü" kabul ettiği ve Akbay'a 250 bin Fransız Frangı maddi tazminat ödeyeceği bildirildi. Öte yandan AİHM, ordudan erken emekli edilen 21 kişinin, Türkiye aleyhine yaptığı şikayet başvurusunun incelenmeye alınmasını kabul etmedi.



3 Ekim 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED