T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Maçlar bile ertelendi

Makedonya-Kosova sınırında kriz tırmanıyor. Arnavut gerillalar dün ABD askerleriyle çatıştı. Yüzde 24'ü Arnavut olan Makedonya'da iç savaş endişesi var. Futbol maçları ertelendi.

Kosova-Makedonya sınırındaki gerginlik bölgesel bir krize doğru sürükleniyor. Makedonya'da, Makedonlarla Arnavutlar arasında bir iç savaşa yolaçmasından endişe edilen kriz dün yeni bir boyut kazandı. Amerikan askerleri, Makedonya sınırı yakınında çıkan silahlı çatışmada iki kişiyi yaraladı. Amerikalı askeri yetkililer, çatışmanın Makedon güvenlik güçleri ve silahlı Arnavutlar arasındaki çatışmalara sahne olan ve Makedonya'nın başkenti Üsküp'ün 30 kilometre kuzeyindeki Tanusevçi köyünü çevreleyen köyler yakınında çıktığını söylediler.

Bulgaristan askeri destek verecek

Kosova Barış Gücü'nde (KFOR) görevli Amerikan askerlerinin Mijak köyü yakınında devriye görevi yaparken silahlı 5 kişiyle karşılaştığı sırada çıktığı belirtildi. Amerikan askerlerinin, bu kişilerin silahlarını kendilerine çevirmeleri üzerine ateş açtığı, çatışmada Amerikalı askerlerden yaralanan olmadığı kaydedildi. KFOR sözcüsü Richard Heffer de, yerel saatle 09.00'da Amerikan askerlerinin Mijak'da bir binadan çıkan 5 kişilik silahlı grubu tespit ettiğini, bu kişilerin silahlarını askerlere çevirmesi üzerine çatışma çıktığını söyledi. Heffer, yaralanan kişilerden birinin yakalandığını, diğer yaralının ise yanındakilerle birlikte Tanusevçi köyü yönünde sınırın Makedonya tarafına geçtiğini belirtti. Silahlı Arnavutların üç Makedon askerini öldürmesinin ardından zırhlı araçlar ve helikopterler desteğindeki Amerikan askerleri Kosova'dan sızmaları önlemek için Kosova sınırındaki Debelde köyüne yerleşmişti.

Kriz, Bulgaristan parlamentosunda masaya yatırıldı. Başbakan İvan Kostov, dün özel gündemle toplanan parlamento Genel Kurulun'da yaptığı konuşmada, gelişmelerin Bulgaristan tarafından endişeyle izlendiğini belirterek, "Bölgenin istikrarı için soruna acil olarak çözüm bulunmalıdır" dedi. Kostov, Makedonya ile daha önce imzalanan askeri işbirliği anlaşması çerçevesinde Bulgaristan'ın Makedonya'ya bugün askeri teknik yardım yollayacağını da açıkladı. Makedonya Başbakanı Lubço Georgievski ile 4 kez telefon görüşmesi yaptığını ifade eden Kostov, Bulgaristan hükümeti olarak terörist grupların girişimlerini şiddetle kınadıklarını söyledi. Kostov bugün Makedonya'ya gidiyor.

Üsküp'e saldırabilirler

Makedonya yönetimi, gerillaların yakın zamanda saldırılarına takrar başlamalarının beklendiğini açıkladı. Savunma Bakanlığı Sözcüsü, güvenlik güçlerinin, gerillaların sınır boyuna yaklaştığını belirlediklerini söyledi. Gerillaların Üsküp'e saldırma ihtimallerinin olup olmadığı yönündeki bir soruya ise Sözcü, "Saldırı ağır bir ifade olur. Ancak diğer bölgelerde de provakasyonların olabileceğinin işaretlerini aldık" dedi.

Makedonya Futbol Federasyonu, birinci ligde dün oynanacak yedi maçı Kosova sınırındaki etnik gerginlikten ötürü erteledi. Makedon makamları, özellikle Vardar Skoje ve Sloga Jugomagnat takımları arasındaki derbi maçının, Vardar taraftarlarının çoğunun Makedon, diğer takımın da yerel Arnavut toplumu tarafından desteklenmesinden ötürü 'yüksek derecede risk' taşıdığını belirtti. İkinci ligdeki dokuz futbol maçının da ertelendiği kaydedildi. n ÜSKÜP

'Zor günler geçiriyoruz'

Makedonya'nın Ankara Maslahatgüzarı Salim Kerimi, son krizle ilgili Yeni Şafak'ın sorularını cevaplandırdı. Kerimi, "Makedon sınır köylerinden birisinin Arnavut UCK örgütünün dağılmasından sonra ortaya çıkan radikal bir terör örgütü militanları tarafından işgal edilmesi ile ülkenin huzursuz günler" geçirdiğini ifade etti. Makendonya'nın 2 milyon 200 bin kişilik nüfusa sahip olduğunu söyleyen Kerimi, "Ülkedeki en büyük azınlık yüzde 24 oranındaki Arnavutlar, daha sonra yüzde 4'le Türkler geliyor. Sırpların oranı ise yüzde 2 civarında. Çok uluslu kozmopolit bir ülke durumundayız. Ülkede ortodokslar çoğunlukta, geri kalanlar ise müslüman. Bu görüntüye rağmen Balkanları kan gölüne çeviren savaşa hiç bulaşmadan çıkmayı başaran tek ülkeyiz. Bize gıpta ediyorlar" dedi.

 
Hayvan pazarları kapatıldı
Avrupa Merkez Bankası, İrlanda'daki toplantısını şap salgını nedeniyle Frankfurt'a aldı. Avrupada hayvan pazarları kapatıldı. S. Arabistan et ithalatı yasağına Türkiye'yi de dahil etti.

İsrail'de kabine belli oldu


'Çıplak eş' ABD'yi vurdu
Bilgisayar kullanıcılarının temel içgüdülerine hitap eden yeni bir virüs, internet dünyasında tahribat yapmaya başladı. "Çıplak eş" adlı yeni virüsün ABD'de en az 30 büyük kuruluş ve devlet dairesinin bilgisayarlarını etkilediği bildiriliyor. Etkilenen kuruluşlar arasında 2 büyük telekomünikasyon firması da bulunuyor. Norton anti-virüs araştırma bölümü müdürü Steve Trilling, "yeni virüsün bilgisayarların tüm yaşamsal sistem dosyalarını sildiğini ve işletim programını yokederek bilgisayarı kullanılmaz hale getirdiğini" ifade etti.
8 Mart 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED