T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Valilere süper yetki başkanlara tırpan

İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı yeni bir yasa tasarısı ile valilere "bakan yetkisi" tanırken, belediye başkanları valilerin onayı olmadan işçi bile alamayacaklar. Tasarı Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı

57. Koalisyon Hükümeti, bayram sonrası mahalli idarelerin yetki alanını olabildiğince kısıtlıyarak merkezi yönetimi daha da güçlendirmeye hazırlanıyor. Reform olarak nitelenen Mahalli İdareler Yasa Tasarısı'nı Kanun Hükmünde Kararname ile uygulamaya koyan hükümet, yetki yasasının iptal edilmesi nedeniyle şimdi yeni bir yasa tasarısı hazırladı. Yeni yasa tasarısına göre valiler süper yetkilerle donatılırken, belediye başkanları valilerin onayı olmadan işçi bile alamayacaklar.

Çok gizli hazırlandı

Yeni Şafak, İçişleri Bakanlığı, Merkezi İdareyle Mahalli İdareler arasında görev bölüşümü ve hizmet ilişkilerinin esasları ile Mahalli İdarelerle ilgili çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasına dair hazırlanan yasa değişikliği metnini ele geçirdi. Çok gizli tutulan ve Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan tasarının konuyla ilgili meslek kuruluşlarına danışılmadan hazırlandığı bildirildi. Valilere "süper yetkiler" getiren yasa tasarısının bayramdan sonra Meclis'e sevkedilmesi bekleniyor.

Valilere bakan yetkisi

Yeni düzenleme, bakanlara gerekli gördükleri taktirde yetkilerinin bir kısmını valilere bırakma imkanı getiriyor. Tasarıda, "Bakanlar, hizmetlerin yürütülmesinde sürat, etkinlik ve verimlilik sağlamak amacıyla, kanunla kendilerine ve bakanlıklarına tanınmış yetkilerden belediyelerle ilgili vesayete ilişkin olanlar da dahil) uygun gördüklerini, sınırları ve kullanım esaslarını yazılı olarak belirtmek suretiyle vali ve kaymakaymlara bırakmayı" öngörüyor.

Yeni yasa tasarısıyla yerel yönetimler arasındaki koordinasyon Ankara'ya bırakılırken, belediyelerin memur, daimi ve geçici işçi ile sözleşmeli personel almaları da valilerin onayına bağlanıyor.

Belediyelere sıkı mali denetim

Yeni düzenleme, belediyelerin gelir ve giderlerine de sıkı denetim getiriyor. Tasarıda, "Belediyelerin gelir ve giderlerini gösteren üçer aylık mali durum raporu, İçişleri Bakanlığınca belirlenecek esaslara uygun olarak hazırlanır ve belediyelerin mutat ilan yerlerinde askıya alınır" hükmü öngörülüyor. Tasarı, belediye personeline ödenecek ücretin üst sınırının taspitini de Ankara'ya bırakılıyor. Yeni düzenlemede, "Sözleşmeli personele ödenecek aylık ücretin üst sınırı, her yıl Ocak ayında İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca müştereken belirlenir" deniliyor.

Amblem değişikliğine vali onayı

Tasarının getirdiği önemli bir değişiklik ise özellikle Ankara'da tartışma konusu olan şehir sembolleri ile cadde ve sokak isimleri değişikliğinde inisiyatifin tamamen valilere bırakılması oluşturuyor. Yeni düzenlemeye göre cadde, sokak, meydan, park, tesis ve benzerlerine isim verilmesi veya isimlerinin değişitirlmesi ile beldeyi tanıtıcı amblem, flama ve benzerlerinin tespitine ilişkin belediye meclisi kararları, ancak "en büyük mülki amirin tasdikiyle yürürlüğe" girebilecek.

Nevzat DEMİRKOL

 
Fransa'ya 'yasal' tepki
Fransa'nın kanunlaştırdığı sözde Ermeni soykırımı iddialarına karşı hazırlanan "Milletlerarası İddia, İtham ve Saptırmalara Karşı Kanun" teklifi bayramdan sonra TBMM'de ele alınacak
Ecevit: Umudumuz Derviş
Başbakan Ecevit, ekonomik programın iflasından IMF politikalarını sorumlu tutarken, Derviş'in ABD'den dönüşünü "umutla beklediklerini" söyledi
'Ordunun görevi devleti
yönetmek değil korumak'


Gül: Her gecenin bir sabahı vardır
Fazilet Partisi Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, ekonomik krizin yarattığı bu sıkıntılı günlerin sona ereceğini belirterek, "Her gecenin bir sabahı olduğunu unutmayalım" dedi. Melikgazi Belediye binasında vatandaşlarla bayramlaşan Gül, burada yaptığı açıklamada sıkıntıların geçici olduğunu söyledi. Gül şöyle konuştu: "Bugün sıkıntılı günlerden geçmekteyiz. Uygulanan yanlış ve bilinçsiz ekonomik programın faturasını halkımız ödemektedir. Kurban Bayramını kutladığımız şu günlerde ise halkımızın büyük sıkıntılar içerisinde olduğunu biliyoruz. Elbette bir gün bu sıkıntılar bitecek ve sona erecektir. Her sıkıntı geçicidir ve her gecenin bir sabahı vardır. Bunun en güzel örneğini de ilimizde görmekteyiz. Kayseri'deki belediyelerimizin halkımıza verdiği hizmetlere hep birlikte şahidiz. Çünkü biszler çok şehir gezdik. Ama Kayseri gibi temiz, pırıl pırıl, düngün ve modren bir şehir görmedik. Belediye başkanlarımız ve Valiliğimize bu konuda teşekkür ediyorum. Biran önce halkımızından bu sıkıntılı günlerini anlatmasını diliyoruz."
8 Mart 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED