YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Boğazlar'a 13 göz


Denizcilik Müsteşarlığı 13 ayrı noktaya kurduğu izleme radarlarıyla İstanbul ve Çanakkale Boğazı'ndaki tüm gemi geçişlerini 24 saat kontrol altında tutacak. Sistem, 27 Ocak'ta devreye girecek.

Çanakkale ve İstanbul Boğazları, 13 ayrı noktaya kurulacak etkin izleme radarlarıyla sıkı kontrol altına alınıyor. Bu ayın 27'sinde hayata geçirilecek sistemle, tüm gemi geçişleri ve Boğaz faaliyetleri 24 saat aralıksız gözlem altına alınacak. Denizcilikten Sorumlu Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu, "bu sistemin bir mecburiyet haline geldiğini" belirterek, "Boğazlar doyma noktasına gelmiştir, tıkanmak üzeredir. Boğazlarımız S.O.S veriyor ve imdat diyerek yardım istiyor" dedi.

Mevcut imkanlarla Türk Boğazları'ndaki gemi trafiğinin istenilen biçimde sevk ve idaresinin giderek zorlaşması nedeniyle geçtiğimiz yıl başlatılan proje çalışmaları son aşamaya geldi.

Gemi hareketleri izlenecek

Türk Boğazları'ndaki her türlü gemi hareketi, İstanbul ve Çanakkale Boğazları'ndaki Trafik Kontrol Merkezleri'nden izlenecek ve gerektiğinde yönlendirme yapılabilecek. Kurulacak kapsamlı radar sistemiyle güvenli bir gemi trafiği düzenli olarak sağlanacak, gemilere acil durumlarda gerekli ikaz ve tavsiyelerde bulunulabilecek, gemi trafiği ile ilgili olarak ulusal ve uluslararası mevzuatın getirdiği tüm kurallar uygulanabilecek. Geçiş yapan gemilerle ilgili tüm bilgileri de kayda geçecek olan yeni sistemle, muhtemel kazalara anında müdahale ile can ve mal güvenliği riski asgariye indirilmiş olacak.

Sistem, her geminin hareketini bağımsız olarak izlediği gibi gemilerin birbirlerine göre hareketlerine de duyarlı olacak. Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü de bu sistemle tamamen uygulanabilecek. Sistem, herhangi bir kaza sonrasında yargı makamları, gümrükler, sahil sıhhiye, deniz polisi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı birimleri, Dışişleri Bakanlığı, Çevre Bakanlığı ile diğer ilgili kuruluşları anında bilgilendirilecek ve tüm gemiler ile acentalar, yangınla mücadele, kılavuzluk birimleri, romörkaj, eskort hizmeti veren birimlere de bilgi desteği sağlayacak.

Boğazlar, 13 ayrı noktaya kurulacak etkin izleme radarlarıyla sıkı kontrol altına alınıyor. Önümüzdeki hafta hayata geçirilecek sistemle, başta radar cihazları olmak üzere, meteorolojik ve oşinografik algılayıcılar, uydu haberleşme sistemi, gece ve gündüz 24 saat suretiyle izleme yapabilen kameralar, haberleşme teçhizatları, kayıt ve denetim sistemleri hizmete girecek.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...