T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Amerikan ordusunu Kuzey Irak'a çağırdı

IKYB lideri Talabani, Irak harekatına katılacak ABD askerlerini Kuzey Irak'a davet etti. “100 bin silahlı adamımız var” diyen Talabani, ABD'nin Saddam'a karşı kendilerini koruyacağını söyledi.

Mam Celal “Celal amca” lakaplı Celal Talabani ile Sam Amca Amerika arasında Kuzey Irak'ka Kürt Devleti'ne giden ittifak kuruldu. Bugüne kadar ABD'nin Irak harekatına karşı çıkan Kuzey Iraklı Kürtler, Irak operasyonu için Amerikan askerlerini Kürtlerin kontrolündeki Kuzey Irak'a çağırdı.

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) lideri Celal Talabani, Amerikan askerlerinin, Irak lideri Saddam Hüseyin'i devirme çabaları çerçevesinde, denetimlerinde bulunan Kuzey Irak'ta faaliyet göstermelerini memnuniyetle karşılayacaklarını söyledi. ABD'nin Kuzey Iraklı Kürtleri korumak için garanti verdiğini belirten Talabani, “Amerikan askerleri Kuzey Irak'ta çok popüler” dedi.

Gözlemciler, ilk defa bir muhalif liderin açık bir şekilde ABD askerlerini kendi topraklarına davet ettiğine dikkat çekiyor. ABD'de diğer muhalif liderlerle birlikte koordinasyon toplantısına katılan Talabani, CNN'e yaptığı açıklamada, Iraklı muhaliflerin, ABD'nin Saddam'ı devirme konusundaki kararlılığına ikna olduklarını belirtti.

'100 bin silahlı adamımız var'

Amerikalı yetkililere, Irak muhalefetinin onbinlerce silahlı adamı olduğunu söylediğini kaydeden Talabani, “Bizim, 100 binden fazla silahlı adamımız var. Suriye'nin de aynı zamanda onbinlerce adamı var. Bu güçler, ABD'nin desteğiyle Irak'ı özgürlüğe kavuşturabilir” dedi. ABD askerlerinin destek ve koordinasyon için Kuzey Irak'ı kullanabileceğini belirten IKYB lideri, “Amerikan ordusu Kuzey Irak'ta çok sıcak karşılanacaktır. İnanın bana, ABD artık Kuzey Irak'ta çok popüler” dedi. Talabani, muhaliflerin ABD askerlerine ev sahipliği yapmaya yanaşmayacağı yönündeki söylentileri de reddetti.

“ABD bizi koruyacak”

Talabani, kendi topraklarını Amerikan askerlerine açma önerisi yüzünden Saddam Hüseyin'in, kimyasal ve biyolojik silahlarla saldırmasını beklediğini de söyledi. Iraklı muhaliflerin ABD'den, kimyasal ve biyolojik silahlara karşı koruyucu malzeme talebinde bulunduklarını ifade eden Talabani, “ABD, bize yardım etmeye ve bizi korumaya söz verdi. Hatta Dick Cheney, Kürtlerin korunması konusunda çok açık söz verdi” dedi. CNN'e konuşan bir Amerikalı yetkili, Bush yönetiminin Talabani'nin önerisini 'tarttığını' söyledi. Yetkili, ilk kez böyle bir önerinin açıkça dile getirildiğine dikkat çekti.

Biyolojik silah iddiası

Bu arada Amerikan istihbarat birimlerinin Irak'ta biyolojik silah üreten bir tesiste faaliyet saptadığı iddia edildi. Washington Times gazetesinin haberine göre, casus uyduları Taji'deki biyolojik silah tesisinde 60 kamyondan oluşan bir konvoy görüntüledi. Şarbon mikrobu üretiğinden şüphelenilen tesis 1991 yıllında Körfez Savaşı sırasında bombalanmıştı. Amerikalılar tesise malzeme taşındığını veya tesisten malzeme çıkarıldığını söyledi.

 
Muhaliflerin gözü Ankara'da
Irak muhalefetinin önde gelen ismi Ahmed Çelebi, Türkiye ile siyasi diyalog kuramadıklarını belirterek, "Kürt devletine karşıyız. Federalizm, Kerkük ve Irak'ın geleceğinin görüşüleceği bir konferans Türkiye'de yapılmalı" dedi.
Barguti: İntifada kazanacak
Aylardır hapiste tutulan El Fetih'in Batı Şeria eski sorumlusu Barguti, "Güvenlik sadece tek bir yolla, barışla elde edilir ve barış sadece işgalin sona ermesiyle gelir. İntifada kazanacak" dedi.
İsrail, halka radyasyon hapı dağıtmaya başlıyor
İsrail'in “kısa bir süre içinde” halka radyasyonun etkilerini azaltan iyot hapları dağıtmaya başlayacağı bildirildi. Savunma Bakanlığı Müsteşarı Amos Yaron, “Nükleer tesis yakınlarında meydana gelebilecek bir kazanın ardından bu bölgelerde radyasyonun etkilerine maruz kalabilecek kişileri korumak amacıyla iyot hapları dağıtacağız” dedi. Yaron, bu hapların, zaten gaz maskesi bulunan halkın korunması için gereken malzemeyi tamamlayacağını da belirtti. Askeri radyo, hap dağıtılmasını içeren bu önlemin Irak uçaklarının ya da füzelerinin İsrail'deki nükleer tesisleri hedef alması ihtimaline karşı kararlaştırıldığını duyurdu.
15 Ağustos 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED