T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Memur üç yıldır gasp edilen hakkını istiyor

Bugün hükümetle toplu görüşme masasına oturacak olan memur sendikaları seçim kozunu kullanarak üç yıldır gerileyen ücretlerinin düzeltilmesini isteyecekler.

Koalisyon hükümeti tarafından enflasyona ezdirilen memurlar, hükümetle toplu görüşmede 3 yıllık haklarının iadesini isteyecekler. Memur sendikaları bugün ilk kez hükümet ile toplu görüşmelere başlıyor. 11 iş kolunda yetkili sendikalar ile yetkili konfederasyon Kamu Çalışanları Sendikaları Yasası gereğince toplu görüşme yapacak.

Türkiye Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, “Toplu görüşmelerde siyasi iradeden, kamu çalışanlarının çok değil, geçen 3 yılda gasp edilen haklarını öncelikle isteyeceğiz” dedi. Akyıldız, hükümet ile memur sendikaları arasında, Türkiye Kamu-Sen başkanlığında bugün başlayacak toplu görüşmeler öncesinde Ador Altınel Oteli'nde basın toplantısı düzenledi.

Seçim kozunu kullanacaklar

Toplu görüşme hazırlıklarını tamamladıklarını belirten Akyıldız, görüşmelerde, kamu çalışanları için, 1 Temmuz 2002 tarihinden geçerli olmak üzere en az 250'şer milyon lira talep edeceklerini bildirdi. Bunda başarılı olacaklarına inandıklarını söyleyen Akyıldız, “Seçim kozu bizim için çok önemli” dedi. Toplu görüşmeler öncesinde çeşitli illerde etkinlikler düzenlediklerini kaydeden Akyıldız, “Toplu Görüşmeye Destek Yürüyüşü ve mitinglerimiz çerçevesinde, yarın taşradan üyelerimiz gelecek. Üyelerimiz, toplu olarak Sıhhiye'deki Abdi İpekçi Parkı'na kadar yürüyecek” dedi.

Parkta yarın (bugün) “toplu görüşme çadırı” kuracaklarını bildiren Akyıldız, burada siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve vatandaşların görüşlerini alacaklarını kaydetti.

Yasaya göre 15 Ağustos'ta başlayacak görüşmelerin 15 gün içinde sonuçlanması gerekiyor. Görüşmelerde anlaşma sağlanırsa mutabakat metni Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Anlaşmazlık durumunda Uzlaştırma Kurulu devreye girecek.

'Aksi taktirde masaya oturmayacağız'

“Siyasi iradeden, kamu çalışanlarının çok değil, geçen 3 yılda gasp edilen haklarını öncelikle isteyeceğiz” diye konuşan Akyıldız, “Eşit İşe Eşit Ücret” olarak bilinen 631 Sayılı Kararname'nin tüm kamu çalışanlarına uygulanması için ısrar edeceklerini bildirdi. Akyıldız, “Toplu görüşmelerin başlayabilmesi için bu hakların 2002 yılının ikinci yarısından geçerli olmak üzere uygulanmasını isteyeceğiz. Aksi halde toplu görüşme masasına oturmayacağız” dedi.

Seçimden önce para musluğu açılacak

Hükümet, seçim öncesinde muslukları açma kararı aldı. Öncelikle memur ve kamu görevlilerine seçim rüşveti anlamına gelebilecek maaş düzenlemesi ve sosyal hakların iyileştirilmesi için düğmeye basıldı. Başbakan Bülent Ecevit, memur ve kamu personelini seçim öncesinde rahatlatacak düzenlemelerin yapılması için Maliye Bakanı Sümer Oral ile Devlet Bakanları Mahsum Türker ve Mehmet Keçeciler'e talimat verdi.

Ödenek kavgası çıktı

Kemal Derviş'in istifasından sonra yapılan kabine toplantısında kavga yine eksik olmadı. Derviş'le ödenek yüzünden sık sık tartışan Bakanlar Kurul'nda, bu kez de Enerji Bakanı Zeki Çakan ile Devlet Bakanı Mehmet Kocabatmaz köy hizmetlerinde kullanılacak ödeneğin devri konusunda tartıştılar.

  • NEVZAT DEMİRKOL

  •  
    IMF'nin batırdığını Soros bile söyledi
    Spekülatör Soros, "IMF'in kredi verdiği ülkeler krizden kurtulsaydı Türkiye kurtulurdu" dedi.
    Ekmek spekülatörleri iş başında
    Erken seçimi fırsat bilen spekülatörler üretim fazlası olduğu halde, un fiyatlarına zam yaptı.
    Kuveyt Türk, Visa Principal üyesi oldu
    Kuveyt Türk Visa International'dan aldığı üyelik ile başka bankalara da sponsor olobilecek
    Türkiye'de seçimler enflasyon canavarına yarıyor
    Petrole 'Irak savaşı' zammı!
    Amerikan donanmasının, Kızıldeniz'e askeri helikopterler ve cephane nakletmek üzere nakliye gemisi kiralamak istediği yolundaki söylentiler New York piyasasında petrol fiyatının sıçramasına yol açtı. ABD'nin Irak'a karşı operasyon başlatma hazırlığına giriştiği yolundaki haberler üzerine petrol fiyatları pazartesi günü erken saatlerde varil başına 1 dolar artarak 27.96 dolara kadar çıktı. Artışın yüzde 4 oranında olduğu belirtilirken vadeli satışlarda ise artış varil başına 70 cent oldu. Amerikalı petrol tüccarları, ABD'nin Bağdat'a yönelik askeri harekât başlatmasının sadece Irak çıkışlı petrol akışını aksatmayacağı, S.Arabistan dahil öteki bölge ülkelerinin piyasaya verdikleri petrolün de azalacağı kanısındalar.
    15 Ağustos 2002
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED