T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Türkiye doğalgazda kendini zora soktu

ABD düşünce kuruluşu CSIS'nin yayınladığı raporda, ihtiyaç fazlası anlaşmalar yüzünden Türkiye'nin zor durumda kaldığı kaydedildi.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Etütler Merkezi (CSIS), Türkiye'nin doğalgaz politikalarını eleştirdi. CSIS'in yayınladığı raporda, gelecek döneme ilişkin doğalgaz kullanım beklentilerinin son yıllarda abartıldığı ve bu yüzden ihtiyaç fazlası anlaşmalar yapıldığı belirtildi. Ekonomik krizden dolayı büyüme beklentilerinin düştüğü ve dolayısıyla gerçekten ihtiyaç duyulan doğalgaz miktarlarının da azaldığı kaydedilirken, elde kullanım fazlası gaz ortaya çıktığına işaret edildi. CSIS raporunda, Türkiye'nin İran ve Rusya ile olan gaz anlaşmalarının 'al ya da öde' esasına göre yapıldığı kaydedilirken, bu nedenle Türkiye'nin kullanmadığı gazın parasını ödemek zorunda kaldığına dikkat çekildi.

Türkmen gazi projesi bitti

Raporda, Türkiye'nin Mavi Akım projesiyle, pahalı Rus gazını almaya karar verdiği, bunun da Türkmen gazı projesini öldürdüğü anlatıldı. Türkiye'nin bir yandan Bakü-Ceyhan Projesi üzerinde ısrar etmesinin, diğer yandan İran ve ek Rus gazına yönelmesinin çelişki oluşturduğu da, raporda ifade edildi.

CSIS'in raporunda, Azeri gazının Türkiye üzerinden Yunanistan ve Avrupa'ya ihracı projesinin de tehlikede olduğu savunulurken; AB ile bütünleşme durumunda projenin gerçekleşemeyeceği anlatıldı.

Kaynakları batıya ulaştıracağız

Bu arada Devlet Bakanı Reşat Doğru, Bakü'deki temasları çerçevesinde Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Abid Şerifov ile yaptığı görüaşmede Türkiye'nin Azerbaycan'daki enerji kaynaklarının Batı'ya ulaştırılması için ciddi bir çalışma içinde olduğunu söyledi. Doğru, İpek Yolu'nun canlandırılması için, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin hayata geçirilmesi konusunda hızlı bir şekilde çalışıldığını dile getirdi.

 
Borsaya 5 veda
Aktaş, EGS Dış Ticaret, Köytaş, Söksa ve Gümüşsuyu hisseleri, artık borsada işlem göremeyecek.
Merkez Bankası, 2001 yılı Kurumlar Vergisi rekortmeni
Merkez Bankası, 1.4 katrilyon lirayla Kurumlar Vergisi rekortmeni olurken, Telekom 450 trilyon lirayla ikinci sırada yer aldı.
GÖKALP: TÜRKER İLE ANLAŞIYORUZ
Ekonomide eşgüdüm sağlanacak
Damat'ın hediye kravatı ciroyu artırdı
Damat-Tween'in seçkin müşterilerine kravat hediyesi, ciroya da pozitif yansıdı. Hediye edilen kravatlarını almak için Damat-Tween mağazalarına gelen müşterilerin alışveriş miktarlarında yüzde 135 artış gerçekleşti. Alışveriş yapan müşteri sayısının ise geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 218 arttığı bildirildi. Projenin başarı kazandığını belirten Advantage Card ve Damat-Tween yetkilileri, önümüzdeki aylarda yeni uygulamaları hayata geçireceklerini kaydettiler. Diğer üye kuruluşlarıyla da benzer çalışmalar yapan Advantage Card, 1.5 milyonu aşkın kart sahibinin alışveriş alışkanlıklarını analiz ederek, bunları üye kuruluşlarının pazarlama stratejilerine destek olmak amacıyla paylaşıyor.
20 Ağustos 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED