T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Korkularla yaşıyoruz

Toplumumuzda en fazla görülen sosyal fobi olan agorafobi, 100 kişiden 10-15'inde görülebiliyor. 'Panik atak' görülme ihtimali ise %10-15 arasında.

Kaçmanın zor olabileceği ya da sıkıntı verebileceği ya da panik atağı olması durumunda yardım sağlanamayabileceği yerlerde ya da durumlarda bulunmaktan korkma "agorafobi" olarak tanımlanıyor. DEPAM Depresyon ve Panik Bozukluğu Merkezi uzmanlarından Psikiyatrist Uz. Dr. Nihat Kaya, agorafobinin yalnız başına çok az görüldüğünü belirterek, bu rahatsızlığın daha çok panik bozukluğu hastalığı ile beraber görüldüğünü söyledi. Dr. Kaya, "Bu belirtiler görülüyorsa, agorafobi başlamış demektir. Bu insanlar trenlere, otobüslere, vapura, uçağa binemezler. Bazen büyük sıkıntılarla, anksiyete ile seyahat edebilirler. Agorafobili insanlar kapalı, karanlık, kalabalık mekanlarda bulunmaktan kaçınabilirler" şeklinde konuştu.

Yaygın sosyal fobi

"Fobiler içerisinde en sık görülen agorafobi olmakla beraber, özellikle bizim toplumumuzda sosyal fobi de çok yaygındır" diyen Dr. Kaya, şöyle devam etti: Toplumda herhangi bir ortamda bulunurken konuşurken, bir iş yaparken bu kişilerin yüzü kızarır, elleri titrer ve terler. Sosyal fobisi olan insan sanki kendisini küçük düşürecek bir şey yapacakmış gibi bir düşünce içerisindedir. Bundan dolayı da bu kişiler toplum içine girmekten kaçınırlar. Girmek zorunda kaldıklarında ise yukarıda belirtiğimiz belirtiler ve sıkıntı ortaya çıkar. Baskılı aile ve okul ortamında yetişen bireylerde sosyal fobi adeta bastırılmışlığın ve kendine güvensizliğin ifadesidir. n İSTANBUL

EN SIK GÖRÜLEN KORKULAR

Aklını yitirme, intihar etme korkusu
Eşcinsel olma korkusu
Kan fobisi ve yaralanma, sakat kalma fobisi
Hastalanma fobisi (Kuduz, AIDS vs.)
Kedi, köpek, böcek ve diğer hayvan fobileri
Doktor, dişçi korkusu
Kapalı yer
Yükseklik
Uçma ve uçak korkusu
Cinsel ilişki korkusu
Ölüm fobisi
Yalnızlık
Gelecek korkusu
Sosyal korku
Beden görünümüyle ilgili fobiler
Kişinin kendisine veya bir başkasına zarar verme korkusu
Deprem, sel, heyelan, kaza korkusu
Şimşek, yıldırım fobisi
Terörden zarar görme fobisi

 
'New York'lular en çok 'turist'ten nefret ediyor
'New York'luların en çok nefret ettikleri üç şey; turistler, taksi şoförleri ve kaldırımları pisleten köpekler...
AIDS'E KARŞI İKİ YENİ İLAÇ GELİŞTİRİLDİ
Amerikalı ve Belçikalı bilim adamları, yaptıkları ortak araştırmalarda, AIDS'e karşı etkili 2 ilaç geliştirdiklerini açıkladılar. HI virüsünün ilaçlara karşı bağışıklık geliştirmesini önleyebilen yeni bileşimlerin, virüsünün bulaşmasını da önleyebileceği düşünülüyor. Dapivirine (TMC 120) ve R165335 (TMC 125) adı verilen ilaçların, çok etkili bileşimler olan dianilinopyrimidine (DAPY) grubundan elde edildiği bildirildi. İlaçlar, birinci ve ikinci klinik denemelerinde, HIV'in ilaçlara karşı bağışıklık gösteren şekilleri üzerinde etkili bulundu. Bilim adamları, elde ettikleri üçüncü bir bileşim olan R278474 için birinci klinik denemelerinin yakında başlayacağını açıkladılar. İki ilacın imalatının hem kolay hem de ucuz olduğu belirtiliyor.
20 Ağustos 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED