T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Solda zorlu pazarlık

Kamuoyunun merakla beklediği Derviş-Baykal görüşmesi dün gerçekleşti ve 6 saat sürdü. Görüşme, solda birlik konusunda geçerken, Derviş CHP'ye katılımı hakkında sır vermedi.

Solda umutla beklenen görüşme gerçekleşti. CHP lideri Deniz Baykal ile Kemal Derviş "solda birlik" için biraraya geldi ama ilk görüşmeden net bir sonuç çıkmadı. Derviş, CHP rozetini takmadı ama Derviş-Baykal zirvesinden "görüşmeleri sürdürme" kararı çıktı. Kemal Derviş, "Amaç Meclis'e girmek, barajı aşmak, grup kurmak değil. Türkiy'nin önüne bir seçenek getirebiliyor muyuz, insanları buna inandırabilecek ve destek alabilir miyiz? Amacımız bu. Bu konuda çalışmalar hızla devam edecek ve bir sonuca varacak" dedi.

Baykal'ın "İttifak değil, iltihak istiyorum" şeklindeki açıklamasının gölgesinde gerçekleşen görüşme öncesi Derviş, sabah saatlerinde İstanbul'dan Ankara'ya geldi ve Kaptanpaşa Sokak'taki ofisinde çalışmalara başladı. Danışmanı Oya Ünlü ve Devlet Bakanı Fikret Ünlü ile öğle yemeğini Mest Restorant'ta yiyen Derviş, Oya Ünlü ile çalışma ofisine döndü.

Görüşme 6 saat sürdü

Kemal Derviş, 5 dakika gecikmeyle geldiği CHP Genel Merkezi'nin önünde Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen ve Baykal'ın Özel Kalem Müdürü Nesrin Baytok tarafından karşılandı. CHP'ye gelişinde partililer tarafından alkışlarla karşılanan Derviş, bazı vatandaşlarla el sıkıştı. Baykal'ın makam odasının bulunduğu CHP Genel Merkezi'nin 5. katına çıkan Derviş, asansör kapısında Baykal tarafından karşılandı. Başbaşa yapılan görüşme saat 14.45'de başladı ve 6 saat sürdü. 20.45'de basın mensuplarının karşısına geçen Baykal ve Derviş kısa açıklamalarla yetinlidiler.

Temaslar sürecek

Sözü ilk alan Baykal, basın mensuplarına "Sizleri bu saate kadar beklettik. Sizlerden özür diliyoruz" dedikten sonra Derviş'e dönerek, "diliyoruz değil mi?" diye sordu. Yapılan görüşmenin amacının bilindiğini ifade eden Baykal, "Seçimlere doğru giden Türkiye'nin sorunlarını çözecek, Türkiye'yi çağdaş dünyaya taşıyacak güçlü, demokratik bir iktidar seçeneğini oluşturmak temel amacımız. Bu doğrultuda bir süredir gayret içeresindeyiz. Türkiye'nin geleceğine yönelik düşüncelerimizi paylaştık. Bu çalışmalarımızı daha sürdürmemiz gerekiyor" diye konuştu. Baykal, Derviş ile görüşmelerinin yarın devam edeceğini belirterek, "Çarşamba günü tekrar bir araya geleceğiz. Sorumluluğumuzu biliyoruz. Türkiye'nin beklentilerini biliyoruz. Bu beklentilere cevap vermeye çalışacağız" dedi.

Amaç Meclis'e girmek değil

Derviş ise, görüşmede Baykal ile pazarlık masasına oturmadığını kaydetti. Derviş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çok yoğun ve yararlı bir çalışma oldu. Hiç ara vermedik. Çok şey paylaştık, çok şeyi değerlendirdik. Şunu da belirtmek istiyorum; pazarlık gibi birşey yok, öyle birşeyin olmaması gerekir. Şunu anlamaya çalışıyoruz; bu projeyi birlikte gerçekleştirebilecek miyiz? Gönül ve fikir birliği içinde olduğumuz görünüyor. Bu çalışmalarımıza devam ediyoruz. Amaç o kadar da karmaşık değil. Türkiye'nin bugünkü yapısı ve geçmişten gelen sorunlarla karşı karşıyayız. Amaç kesinlikle Meclis'e girmek, barajı aşmak, grup kurmak değil. Türkiy'nin önüne bir seçenek getirebiliyor muyuz, insanları buna inandırabilecek miyiz? Amaç bu. Bu konuda çalışmalar hızla devam edecek ve bir sonuca varacak diye düşünüyorum."

Açıklamaların ardından "CHP'ye katılacak mısınız?" sorusuna Derviş, "Bundan fazlasını bugün söylemek doğru olmaz" diye cevap verdi. n SAMİ GÖKÇE-HAMDİ ATEŞ

EVREN VE KÖPRÜLÜ: DERVİŞ'LE DEĞİLİZ

KESK Genel Başkanı Sami Evren ile Arı Hareketi Genel Koordinatörü Kemal Köprülü, Kemal Derviş'le birlikte CHP'ye geçecekleri yönündeki haberlerin yalanladı. Derviş'in, CHP'den milletvekili adayı olması için kontenjan isteyeceği isimlerden biri olduğu iddia edilen Kemal Köprülü, 3 Kasım seçimlerinde milletvekili adayı olmayacağını açıkladı. Köprülü'nün yaptığı yazılı açıklamada, Derviş ile görüşmelerinin, toplumsal uzlaşmayı sağlama yönünde sürdürülen siyasi faaliyetlere katkı amacı taşıdığı ifade edildi. Sami Evren ise, Eğitim-Sen Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada, "Solun, sol güçlerin birlikteliğinin sağlanmasından yanayım. Solun bir güç olarak bu kötü gidişata karşı çıkılmasının, ancak IMF politikalarını reddeden bir temelde olabileceğine inanıyorum" dedi.

BİRBİRİMİZE DOYAMADIK - CHP lideri Baykal, MYK üyeleri ile biraraya gelerek, görüşme hakkında bilgi verdi. Baykal görüşmelerinin ardından "Herşey mecrasında yürüyor, herşey olumlu gidiyor, Türkiye'nin önü açılıyor" dedi. CHP lideri Baykal, gazetecilerin "6 saat ne konuştunuz?" sorusuna, "Türkiye'nin sorunlarını konuştuk. Kolay mı? Biter mi bu konular? Doyamadık birbirimize. 6 saat ne çabuk geçti anlayamadım" diye karşılık verdi. Görüşmede CHP yönetiminin, tarım, sanayi, sosyal güvenlik, enflasyon ve dış politika konusundaki raporlarının ele alındığı bildirildi. Baykal'ın kurmaylarına, CHP'nin oylarındaki artıştan dolayı baraj korkusuna kapılan bazı partilerin seçimi ertelemek isteyeceklerini söylediği öğrenildi.


 
Millete saygısızlık
Halkın seçimi iyi değerlendireceğini belirten AK Parti lideri Erdoğan, "3 Kasım seçimlerini ertelemek millete ve TBMM'ye saygısızlık olur" dedi.
'Derviş'ten fayda gelmez'
Kemal Derviş'in IMF politikalarını uygulayacak güç peşinde koştuğunu belirten SP'li Güneri, "Derviş'ten hayır yok" dedi.
Uyum yasaları görücüye çıktı
'Seçimlerin ertelenmesi kaos yaratır'
Dokuzlar: CHP'ye katılmayacağız
Başbakan Bülent Ecevit, DSP Grubu'nda "Dokuzlar" olarak adlandırılan milletvekilleri ile görüştü. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmeden sonra açıklama yapan Uluç Gürkan, merkez solda güçbirliği konusundaki çağrılarıyla ilgili olarak Başbakan Ecevit'ten randevu istedikleri hatırlattı. Gürkan, "Kendisine, DSP'nin merkez solda güçbirliğinde yerini alması ve bu konuda Sayın Başbakan'ın tarihi bir sorumluluğu bulunduğu konusundaki görüşlerimizi aktardık" dedi. "Dokuzlar"ın, CHP'ye katılıp katılmayacağının sorulması üzerine de Bayram Fırat Dayanıklı, "Yok öyle bir şey" dedi. Başbakan Ecevit ise görüşmenin olumlu gçtiğini söyledi.
  • NEVZAT DEMİRKOL


    'Seçimi erteleyen sokağa çıkamaz'
    DYP Genel Başkan Yardımcısı Nevfel Şahin, "DYP olarak 3 Kasım seçiminin ertelenmesine karşıyız. Seçimi ertelemeye çalışanlar sokağa çıkamazlar" dedi. DYP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Şahin, Kemal Derviş'in ittifak arayışlarını da eleştirdi. Şahin, "Kemal Derviş'in son 15 gün içindeki kararsız tutumları, davranışındaki belirsizlikler ülkeyi kimlere emanet ettiğimizin açık bir göstergesidir" dedi. Seçim öncesi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın, İller Bankası kanalıyla projesi olmayan 300'e yakın işi, "davet usulü ile rant sağlamak için ihaleye çıkardığını" savunan Şahin, "Sayın Başbakan, seçime giderken bütün kamu ihalelerini durdurmalıdır" dedi.
    Muğlalılar Çiller'e adaylık çağrısı yaptı
    DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'e baba ocağı Muğla'dan sürpriz bir çağrı geldi. Muğlalı hemşehrileri Çiller'e Muğla'dan aday olma çağrısında bulundu. Babası Necati Çiller Muğlalı olan ve kendisi de Milas'da doğan Çiller, bu teklifi değerlendirmeye aldı. İstanbul ve Muğla arasında bir karar verme aşamasında olan Çiller'in tercihini İstanbul'dan yana kullanma ihtimalinin ağır bastığı öğrenildi. Siyaset hayatı boyunca milletvekili adaylığını İstanbul'dan koyan Çiller, 1999 genel seçiminde de İstanbul 3. bölgeden seçilerek Meclis'e girmişti. Bu arada, DYP'de merkez aday yoklamasıyla belirlenecek olan 16 merkez için milletvekili aday adaylığı başvuruları bugün sona erecek. DYP'ye başvuranlar arasında emekli korgeneral Hasan Kundakçı'nın da bulunduğu belirtildi.
  • ASLIHAN ALTAY KARATAŞ/ANKARA

  • 20 Ağustos 2002
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED