T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Yağmur altında
form işkencesi

Öğretmenlik başvuruları dün başladı. Başvuru formu almak isteyen adaylar saatlerce kuyrukta beklemek zorunda kaldı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yağmura rağmen sabırla bekleyen adaylar ise saatler sonra formların yanlışlıkla İkitelli'deki depoya gittiğini öğrenince hayal kırıklığına uğradı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın atayacağı, 32 branşta 30 bin öğretmen için başvurular dün başladı. Başvuru formu alabilmek için dün sabahın erken saatlerinden itibaren Cağaloğlu'nda bulunan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası önüne gelen öğretmen adayları, başvuru formları müdürlüğe ulaşmadığı için saatlerce yağmur altında beklemek zorunda kaldılar. Adayların oluşturduğu kuyruk bir kilometreyi aştı.

Öğretmen adayları, bakanlığın daha önce formların 19 Ağustos tarihinden itibaren dağıtılacağını açıklamasına rağmen, saatlerce kuyrukta beklemelerini 'rezalet' olarak değerlendirdiler. Öğretmen adayları saatlerce beklemelerine rağmen kendilerine hiçbir yetkilinin açıklama yapmamasını da eleştirdiler. Adayların form alabilmek için harç yatırdığı Ziraat Bankası Cağaloğlu Şubesi önünde de uzun kuyruk oluştu.

Hayal kırıklığı yaşadılar

Mesleğe ilk adımı attıkları gün karşılaştıkları manzaranın kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını kaydeden Serkan Aydın isimli öğretmen adayı "07.30'da form alabilmek için kuyruğa girdim. Ancak saatler sonra bize müdürlükte formun olmadığını duyurdular" dedi.

Esin Yurttaş isimli öğretmen adayı da, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne geldiğinde karşılaştığı manzarayı "utanç kuyruğu" olarak değerlendirdi. Birçok arkadaşının kilometrelerce uzaktan geldiklerini vurgulayan Yurttaş, "Binlerce insanı saatlerce yağmur altında bekletmeye kimsenin hakkının olmadığına inanıyorum" dedi.

Formlar depoya gitmiş!

Bu arada İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hikmet Yıldırım geçikmeli olarak yaptığı açıklamada, kargoda meydana gelen bir karışıklıktan dolayı formların kendilerine ulaşmadığını söyledi.

Yıldırım, formların yanlışlıkla Milli Eğitim Müdürlüğü'nün İkitelli'deki deposuna götürüldüğünü ifade etti.

Fen-Edebiyat mezunları da öğretmen olabilecek

Milli Eğitim Bakanı Necdet Tekin, okullara kayıtların dün başladığını belirterek, "Haksız, kanunsuz ve zorlamayla kayıt parası isteyenlere gereğini yapacağım" dedi. Tekin, İstanbul Kültür Üniversitesi'ni ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı. Ziyarette yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geleceğinin teknik okullarda olduğunu ve tüm vakıf üniversitelerinden de meslek yüksekokulu açmalarını istediklerini anlatan Tekin, böylece üniversite sınavına giren 1.5 milyon öğrencinin sadece 100 bininin mutlu olmayacağını söyledi. Tekin, gazetecilerin, dün başlayan öğretmen adaylığı başvurularına ilişkin sorularını da cevaplandırırken, "Öğretmen alırken eğitim fakültelerine ağırlık veriyoruz, ama Fen-Edebiyat Fakültesi mezunu, sertifika almış yaklaşık 10 bin 700 kişiyi de atamak hedefimiz" diye konuştu. Tekin, "Devlet bir söz vermiş, sözü yerde. Onu kaldırmaya çalışıyorum. Kimse sıkıntıya düşmesin, bana güvensin" dedi. 30 bin öğretmenin, açığı kapatmayacağını ifade eden Tekin, 70 bin civarında öğretmen açığı bulunduğunu kaydetti.

'SOYKIRIM' EĞİTİMİ

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, sözde Ermeni soykırımı iddiası ile Yunan-Pontus ve Süryaniler'le ilgili konuların bu öğretim yılından itibaren okullarda işlenmesi kararı çerçevesinde, tarih ve sosyal bilgiler öğretmenleri eğitime alınacak. Başkentte düzenlenecek eğitime, yurt genelinden 110 formatör öğretmen katılacak. Formatör öğretmenler, kendi illerindeki meslektaşlarına üniversitelerden de destek alarak eğitim verecekler. Çalışmalarda, Ermeniler'le ilgili konularda uzman olan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yavuz Ercan'ın, bu çalışma için hazırladığı "Osmanlı İmparatorluğu Döneminde Bazı Meseleler ve Günümüze Yansımaları" kitabı esas alınacak.

KAYITLAR BAŞLADI

İlköğretim okulları ile liselere kayıtlar dün başladı. Fen ve Anadolu liseleri ile yabancı dil ağırlıklı liselere kayıt yaptıracak öğrencilerin, bu okullar için farklı kayıt tarihleri belirlendiğinden, kayıt sürelerine dikkat etmeleri gerekiyor. Diğer liseler ile ilköğretim okullarına kayıtlar ise okullar açılıncaya kadar sürecek. Bu eğitim-öğretim yılında ilköğretim okullarına 1 milyonun üstünde öğrencinin kayıt yaptıracağı tahmin ediliyor. Milli Eğitim Bakanı Necdet Tekin, kayıtlar sırasında zorla bağış alınmaması konusunda uyarıda bulundu.

  • OKTAY MEHMET, İSTANBUL

  •  
    Hollywood 20 yıldır İslam'a saldırıyor
    AMERİKAN Unıversitesi İbn Haldun İslami Çalışmalar Kürsüsü Başkanı Ekber Ahmed, son 20 yıldır islam eşittir terör imgesini pekiştiren Hollywood'a karşı bilinçli bir kampanya başlatılması gerektiğini vurguladı.
    Yücelen'in başı polisle dertte
    Bakanlığı döneminde yaptığı olumsuz icraatlarıyla gündeme gelen eski Bakan Yücelen hakkında seçim bölgesinde aleyhte kampanyalar düzenlenecek.
    Çetelere taarruz hazırlığı
    Teknolojik yönden yenilenen Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı çetelere karşı topyekün bir hamle başlatmak için çalışma başlattı.
    PKK'yı Med-TV büyüttü
    Doç. Dr. Sedat Laçiner, yaptığı incelemede, PKK'nın Med-TV sayesinde IRA ve ETA'yı da sollayarak dünyanın en büyük terör örgütü haline geldiğini bildirdi.
    Çukurova ağlıyor
    Hacı Bektaş Veli'yi anma etkinliklerinden dönenlerin geçirdiği kazada 37 kişinin ölümünden sonra bölgede büyük acı yaşanıyor.
    Devlet özel okulları zor duruma düşürdü Devletin özel okullardan yüzde 53 oranında vergi aldığını belirten Prof. Dr. Hikmet Özdemir, bu vergiler yüzünden öğrencilerden yüksek miktarda para alındığını ve okulların büyük oranda öğrenci kaybettiğini belirtti.
    DEMİRYOLCULAR SEZER'İ BEKLİYOR
    Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü, demiryoluna ilginin artması için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den ilgi bekliyor. Cumhurbaşkanı Sezer'in, iki yıl önce TBMM Trafik Komisyonu'nu kabulü sırasında trafik kazalarının önlenmesi için demiryollarına önem verilmesini istemesi ve bazı yurt gezilerini trenle yapacağını söylemesi üzerine, Demiryolu-İş Sendikası yetkilileri Sezer'den bu sözünü unutmamasını istediler. Sezer'in göstereceği ilgi ile demiryollarının yeniden canlanacağını kaydeden yetkililer, "Cumhurbaşkanımızın verdiği sözü kendilerine hatırlatmak istiyoruz" dediler. Sendika yetkilileri, aradan iki yıl geçmiş olmasına rağmen, demiryolu çalışanlarının beklenti içinde olduğunu söylediler.
  • EVİN GÖKTAŞ/ANKARA

  • 20 Ağustos 2002
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED