Yeni Safak Online...
T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
Mahmutpaşa CNR'de

Üretici ile tüketiciyi biraraya getirmek amacıyla açılan Tüketici Günleri Fuarı, organizasyon bozukluğu nedeniyle bir fuar alanından çok Mahmutpaşa görünümüne girdi.

CNR Uluslararası Fuarcılık tarafından gerçekleştirilen ve İstanbul Ticaret Odası ile Marmara bölgesindeki 26 Ticaret Odası'nın da destek verdiği Tüketici Günleri Fuarı, organizasyon bozukluğu nedeniyle fuar görünümünden çok bir halk pazarını andırıyor. Bazı standların boş kaldığı, bazı koridorlara halı bile serilmediği Tüketici Günleri Fuarı'na katılan firmalar ise durumdan şikayetçi. Geçen yıl ücretsiz olan fuara katılım için bu yıl yüksek fiyat istenmesi de firmaları zor durumda bıraktı. Metrekaresi 100 milyon + KDV olan standları alan firmalar şimdi masrafalarını çıkarıp çıkaramayacaklarını düşünüyor...

Fuara geçen yıl da katılan Eroğlu Giyim'in Satış Müdürü İmdat Kalaycı, "Geçen yıl çok iyiydi. Bir arkadaşın tavsiyesiyle gelmiştim. Bu sene 5-6 metrekare bir yere 1,5 milyar lira para veriyorum. Geçen yıl mal yetiştiremiyorduk, bu sene siftah yapmadan kapatanlar var. Beklentilerimiz çok büyüktü ama henüz karşılığını alamadık" dedi.

Beyazıttaki mağazalarında 50 milyon liraya sattıkları malı fuarda 30 milyona verdiklerini, yine de satmakta zorlandıklarını anlatan Kalaycı, "Zaten normalde de işler yüzde 75 azalmıştı. Kar marjımız da çok düştü. 'Keşke girmeseydik' diyeceğiz, sonunda galiba" dedi.

Pazar alanını andırıyor

Praisegold Colection'un sahibi Mehmet Polat ise fuarın bir halk pazarı görünümünde olmasından şikayetçi. Kriz nedeniyle ürettikleri malları satamadıkları için direkt halka inmek durumunda kaldıklarını dile getiren Polat, "Fuar maliyetleri yüksek, gelip fazla bir masraf etmek istemiyor insanlar. Bu sefer de burası bir Mahmutpaşa görünümünde, bir bit pazarı görünümüne geliyor. Bu da bizi üzüyor, rahatsız ediyor. Müşteri şeması olması gerekiyor. Hangi salonda hangi firmalar yer alıyor, şemada gösterilmesi gerekiyor. Gıda var, giyim var içiçe. Bu olmaz. Ev eşyası var, bilmem şu, bu var. Çok karma karışık bir düzen oluşmuş. Bundan şikayetçiyiz" diye konuştu.

Organizasyon bozukluğu var

Çolak Giyim Müdürü Hamit Atay da, fuardaki organizasyon bozukluğundan şikayet edenlerden. Fuar organizasyonu ve hizmetten memnun kalmadıklarını ifade eden Atay, "Elimizde kalan stoklarımızı, maliyetinin yarı fiyatına vererek eritmek istiyoruz. Bizim amacımız halkımıza bir nevi bayramlık vermek. Bu yüzden stand açtık ama hizmet bizi pek memnun etmedi" dedi.

Fuarın ilk günlerinde stand aralarındaki yollarda halı bile bulunmadığını belirten Atay, "İnsanlar beton üzerinde yürüyordu. Metrekare olarak 100 milyon + KDV alıyorlar ama hizmet yok ortada. Kim nerede belli değil. Sektörler birbirine karışmış. Otopark ücretli. Bir milyon lira demişlerdi, 2 milyon yaptılar. Fuarı organize edenler buradaki esnaftan indirim yapmalarını istiyorlar ama astronomik ücret alıyorlar" diye konuştu.

El sanatları standı fuara renk katıyor

CNR'deki fuara renk katan standlardan biri Sivas El Sanatları standı. El sanatları standını kuran kişi, kendini Sivas ve kültürünü tanıtmaya adamış bir kültür elçisi: Zümrüt Kilim'in sahibi Cemalettin Yıldız. Tamamen kendi imkanlarıyla il il dolaşan Yıldız'ın Ramazan ayı boyunca Eyüp Feshane ve Edirne Selimiye'deki Ramazan Festivali'nde de standı bulunuyor. Standda Sivas yöresine ait el halıları, el kilimleri, kilim çantalar, cüzdanlar, taraklar, ağızlıklar yer alıyor. Bunların yanı sıra hediyelik eşyalar, Osmanlı-Türk kültürünü yansıtan el sanatı ürünleri ve nargile gibi eşyalar bulunuyor.

Ziyaretçilere taze pişmaniye

Fuarda dikkat çeken standlardan biri de İzmit'in yöresel tatlısı pişmaniyenin tanıtıldığı Kar Pişmaniye standı... Kar Pişmaniye'nin sahibi Yaşar Üçcan, fuarlara katılarak halka taze taze pişmaniye yedirme ve tatma fırsatı sunduklarını söyledi. Fuarların her açıdan güzel bir organizasyon olduğunu dile getiren Üçcan, "Şu anda iki ekibimiz de Ankara ve Gaziantep'te. Amacımız yöremize ait olan bu tatlıyı tanıtmak. Fuarlar sayesinde krizden etkilenmedik. Almanya'daki Messe Frankfurt fuarında yurtdışı bağlantıları kurduk. Herkes işçi çıkarırken biz işçi aldık" dedi.



30 Kasım 2002
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED