AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Aday memurların yıllık izin hakları

Aday memurların stajerliğe başladıkları tarihten itibaren 1 yılı doldurunca 40 gün izin kullanması mümkün müdür? Örneğin Mayıs 2002'de göreve başlayan bir memur, Eylül 2003'de iki yılı birleştirip 40 gün izin kullanabilir mi?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Yıllık İzni düzenleyen 102'nci maddesinde; "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir." hükmü, Yıllık İzinlerin Kullanılışını düzenleyen 103'üncü maddesinde ise; "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer. Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez. Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir." hükmüne yer verilmiştir. Bu hükümler çerçevesinde, aday memur olarak göreve başlayanlar bir sene görev yaptıktan sonra yıllık izne hak kazanmaktadır. Aday memurlar, bir yıllık hizmet sürelerini tamamladıklarında içinde bulunulan yıla ait yıllık izin haklarını kullanabilecekleri gibi bu izinlerini bir sonraki yıl içinde birleştirerek de kullanabilmeleri mümkündür. Ancak bir sonraki yılın iznini içinde bulunulan yıl izni ile birleştirip kullanmak mümkün değildir. Sizin örneğinizden yola çıkacak olursak, Mayıs 2002'de göreve başlayan bir memur Mayıs 2003'de 20 gün izne hak kazanır. Eğer iznini 2003 yılında kullanmazsa 2004 yılında 40 gün olarak kullanabilir. Başka bir örnek vermek gerekirse, 29 Aralık 2002 yılında göreve başlayan bir memur 29 Aralık 2003'de 20 gün izne hak kazanır ve 2004 ocak ayında 40 gün izin kullanabilir.( 2003 yılı için 20 gün, 2004 yılı için 20 gün olmak üzere toplam 40 gün). Kamu kurumları tarafından yukarıda belirttiğim açıklamalar dışındaki uygulamaları mevcut mevzuata aykırıdır.

VEKİL İMAMLIKTA GEÇEN SÜRELER KAZANILMIŞ HAK AYLIĞINDA DEĞERLENDİRLİR Mİ?

Yeni Şafak gazetesinde geçen haftalarda vermiş olduğunuz bir görüşte "vekil imamlıkta geçen sürelerin kazanılmış hak aylık derece ve kademede değerlendirilmesi mümkün değildir. Emeklilik müktesebinde değerlendirilir." ifadesini kullandınız. Ancak, 657 sayılı DMK'nın ek geçeci 2. maddesinin (i) fıkrasında vekil imamlıkta geçen sürenin kazanılmış hak aylığında değerlendirileceği belirtilmektedir. Görüşünüzü bu çerçevede bir kez daha değerlendirirseniz yararlı olacaktır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Öğrenim Durumu Değişmeyenlerin Derece ve Kademelere İntibakını düzenleyen Ek Geçici 2'nci maddesinde; "1.3.1970 tarihi ile 30.11.1970 tarihi arasında görevde bulunmaları nedeniyle intibakı yapılmış olanlar ile 30.11.1970'den 1.3.1975 tarihine kadar olan sürede göreve alınanlardan bu madde gereğince değerlendirmeye esas alınan, hizmetlerde öğrenim durumları değişmemiş olanların derece ve kademelere intibakı aşağıdaki esaslara göre yapılır. ......

i) Vekil imam olup da sonradan din hizmetleri sınıfında asli kadrolara geçmiş olanların vekillikte geçen hizmetlerinin tamamı," hükmüne yer verilmiştir. Bu madde dikkatli bir şekilde incelendiği takdirde maddenin geçici bir madde olduğu görülecektir. Ayrıca, yine maddede belirtildiği üzere, vekil imamlıkta geçen süreler, 1.3.1970 tarihi ile 30.11.1970 tarihi arasında görevde bulunmaları nedeniyle intibakı yapılmış olanlar ile 30.11.1970'den 1.3.1975 tarihine kadar olan sürede göreve alınanlar hakkında uygulanabilmektedir. Dolayısıyla görüşümüzü değiştirecek bir husus bulunmamaktadır. Ayrıca, şunu belirtmek isteriz ki; yazılarımızın bu derece dikkatli okunması bizleri sevindiriyor ve o derece de sorumlu ve dikkatli yazmaya sevk ediyor.

LİSE'NİN DÖRT YIL OKUNMASI HALİNDE BİR KADEME ALINIR MI?

1- Ben bir ilköğretim okulunda Sosyal Bilgiler Öğretmeni olarak çalışıyorum. Geçen yıl yüksek lisansı kazandım ama gidemediğim için dondurdum. Bu yıl başlayacağım. Acaba ilköğretimde öğretmenlerin yüksek lisans yapabilmeleri ile ilgili ders programlarının düzenlenmesine yönelik bir karar var mı? 2- Ben liseyi 4 yıl okudum. Bazı arkadaşlarım bu durumda bir yan kademe alacağımı söylüyorlar. Bu konuda bilgi verir misiniz?

1- Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin Özüre Bağlı Yer Değiştirmeleri düzenleyen 14'üncü maddesinde; "Öğrenim durumu özürü: Öğretmenin bu özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için öğretmenlikteki branşıyla ilgili bir alanda veya eğitim, yönetim, denetim alanlarında yurt içinde lisans üstü öğrenim gördüğünün veya üniversitelerin öğrenim için belirli bir süre öğretmenlik yapmış olma şartı aranan bölümlerine devam ettiğinin belgelendirilmesi aranır" hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm dışında yüksek lisansla ilgili bir düzenleme bulunmamaktadır. Öğrenim durumu özür olarak kabul edildiğine göre yüksek lisans yapanların durumu dikkate alınarak ders programlarının düzenlenmesine gidilmesi uygun olacaktır.

2- 657 sayılı Kanunun 36/A-6-b bendi gereğince liseyi 4 yıl okumanızdan dolayı ilave bir kademe almanız gerekmektedir.

ADAY ÖĞRETMENİN ÖĞRENİM DURUMUNDAN DOLAYI NAKİL TALEP HAKKI

19 Mayıs Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği tezli yüksek lisans öğrencisiyim. Öğretmen atamalarında Giresun ili Şebinkarahisar ilçesine İngilizce Öğretmeni olarak atandım. Buranın ulaşımı, öğrenimimi sürdürmem açısından oldukça kötü görünmemektedir. Henüz göreve başlamadı. Yer değişikliği talebinde bulunabilir miyim?

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 14'üncü maddesinde; Öğrenim durumu özründen dolayı nakil talebinde bulunulabilmesi için, "öğretmenlikteki branşla ilgili bir alanda veya eğitim, yönetim, denetim alanlarında yurt içinde lisans üstü öğrenim gördüğünün veya üniversitelerin öğrenim için belirli bir süre öğretmenlik yapmış olma şartı aranan bölümlerine devam ettiğinin belgelendirilmesi," gerektiği, ayrıca bu durumdaki öğretmenlerin adaylığın kaldırılmış olması gerektiği belirtilmektedir. Bu bağlamda ancak adaylığınızın kaldırılmasından sonra nakil talebinde bulunmanız mümkündür.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

13 Eylül 2003
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED