AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
ABD karşıtı cephe büyüyor

Irak'ta tarih boyunca egemen olan, "Bölgeye, dine, lehçeye ve mezhebe" dayalı bölünme azalıyor. Basra'da, Necef'te, Bağdat'ta, Felluce'de ve Tikrit'te ABD karşıtlığı temel ortak görüş halini alıyor.

Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinin ardından istikrarın bir türlü sağlanamadığı Irak'ta saflar belirginleşmeye başladı. ABD, başkent Bağdat içindeki çetelere karşı başarılı olamazken, Irak'ın güney bölgesine ve Bağdat'ın sokaklarına ise Şiiler hakim. Şu anda ülkenin kuzeyinde egemenlik sağlayan 2 Kürt grubu KDP (Kürdistan Demokrat Partisi) ve KYB (Kürdistan Yurtseverler Birliği) dışında, ABD'nin Irak işgalini kabul eden veya destekleyen kimse bulunmuyor. Siyasi gözlemciler, Irak'ın güneyinde yaşayan ve ülkenin yüzde 60-70'lik kesimini oluşturan Şii nüfusun, işgalcilerin, ülke yönetimini Irak halkına bırakması çağrılarını daha yüksek sesle dile getirdiğini vurgulayarak, Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi lideri Muhammed El Bekir'in, katledilmeden önce yaptığı, "Bizim talebimiz, Iraklılar tarafından oluşturulacak bir hükümetin, işgali barışçıl yollarla sona erdirmesidir" şeklindeki açıklamasını hatırlatıyor. Şii liderlerden Ayetullah Ali Hüseyni El Sistani'nin de, yayımladığı fetvada, Irak'ın geleceğinin özgür seçimlerle belirlenmesi talep edilmiş, ABD'liler tarafından atanacak bir konseyin de tamamen "gayri meşru olacağı" savunulmuştu.

Siyasi uzmanlar, Şiilerin, tamamen ve kesin çizgilerle üçe bölünmüş durumda olduğunu da bildiriyor. Molla Sistani'nin daha fazla bağımsızlık istediğini, Muktada Sadr grubunun ise ABD'ye tamamen karşı olduğunu kaydeden uzmanlar, Şiilerin bu bölünmesinin ise, Kürt grupların Bağdat yönetimindeki etkinliğini arttırdığını ileri sürüyor. Ama Şiilere saldırıların bunu değiştirebileceğini öne süren gözlemciler, Sünnilerin biraz daha farklı olduğunu kaydediyor. Felluce-Bağdat-Tikrit üçgeninde etkin olan Sünnilerin, ABD'ye karşı daha sert olduğunu ifade eden siyasi gözlemciler, yüksek yoğunluklu çatışmaların, Irak'ın güneyindeki Şii bölgesinden orta kesimdeki Sünni bölgesine kaydığını vurguluyor.

28 bin ABD askerine ne oldu?

ABD Savunma Bakanlığı, Ağustos ayında Irak'ta 147 bin askerin görev aldığını açıklamasına karşın, AP'ye açıklamada bulunan üst düzey bir askeri yetkili bu sayıyı 117 bin olarak duyurdu. Ağustos ayında ise Pentagon, asker sayısını 156 bin 400 olarak bildirmiş, ancak hemen ardından 3. Piyade Tümeni'nin ülkeden ayrılacağını açıklanmıştı. 3. Piyade Tümeni'ne bağlı 10 bin askerin Irak'tan gittiği hesap edilirse, Pentagon'un verdiği asker rakamına göre, bu ülkede halen 144 bin 610 askerin kalması gerekiyor. Ancak yapılan son açıklamada, Irak'taki asker sayısı 116 bin ise, ABD'nin Irak batağında 28 bin 610 askerini kaybettiği ortaya çıkıyor. Bu arada, ABD askeri yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Irak'ta şimdiye kadar 311 ABD askerinin hayatını kaybettiği belirtildi. Gayri resmi rakamlara göre, Irak'ta 5 bin ABD askeri öldü.



15 Eylül 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED