AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Türk şirketleri için Irak kılavuzu

DEİK'in raporunda, Irak'ın yeniden yapılanma sürecinde ne tür mal ve hizmetlere ihtiyaç duyulduğu belirtilirken, Amerikan şirketlerinin mal tedarikçiliği ve taşeronluk için açtığı ihalelerle ilgili bilgilere de yer verildi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Irak'ın yeniden yapılanma sürecinde Türk firmalarını bilgilendirmeyi hedefleyen bir rapor yayınladı. "Irak'ın Yeniden Yapılandırılması ve Türkiye'nin Rolü" adıyla yayınlanan rapor, Türk-Irak İş Konseyi tarafından Eylül 2003'te hazırlandı. Raporda, Irak'ın şu anki ekonomik durumu hakkında incelemelerin yanısıra, Irak'ta açılan ihale tarihleri ve şartları hakkında bilgiler yer alıyor. Irak pazarına girmeyi tasarlayan büyük küçük Türk firmalarına yönelik olarak hazırlanan rapor, ihracatçı ve yatırımcı şirketler için kılavuz niteliğinde.

DEİK'in raporunda, Irak'ın yeniden yapılanma sürecinde hangi alanlarda ne tür mal ve hizmetlere ihtiyaç duyulduğu belirtilirken, yeniden yapılanmayı üstelenen Amerikan şirketlerinin mal tedarikçiliği ve taşeronluk hizmetleri için açtığı ihalelerle ilgili bilgilere de yer verildi. Yayınlanan adreslerdeki web sitelerine giren firmalar internet aracılığıyla ihaleye teklif gönderebilecek. İhalelerin hangi sektörlerde açılacağını internetten öğrenmek mümkün.

Irak'ta büyük ihalalere yalnızca Amerikan şirketleri katılabiliyor. Fakat Türkiye gibi ülkelerin şirketleri de ABD'li firmalarla taşeronluk anlaşmaları imzalayabiliyor. İhalelerle ilgili detaylı bilgi için http://www.deik.org.tr/ adresine müracaat edilebilir.

Finansman için Irak'ın petrol üretimi artırılacak

Irak'ta büyük yatırımların mevcut petrol üretimiyle karşılanmasının mümkün olmadığının belirtildiği raporda, ABD'nin imar faaliyetlerinin kaynağını temin için petrol üretimini artıracağı ve ilk yatırımların da bu yönde olacağı vurgulandı. Irak'ın petrol üretiminin artırılması için ayrılan bütçe 1.9 milyar dolara kadar çıkıyor.

'Türk müteahhitlerle seve seve çalışırız'

ABD'nin en büyük yapı şirketlerinden biri olarak gösterilen Turner Construction-İnternational LLC'nin Başkanı Nicholas E. Billotti, Irak'ta Türk müteahhitlerle seve seve çalışacaklarını söyledi. Açıklamalarda bulunan Billotti, Türkiye'nin kısa bir zaman içinde istikrara kavuşacağını söyledi. Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin "zaman zaman ufak tartışmalar yaşansa da" sağlam bir zeminde olduğunu kaydeden Billotti, iki ülke işadamları arasındaki ilişkilerin ise en sıcak dönemini yaşadığını savundu. Türk ekonomisine, Türk müteahhitlerine ve tasarımcılarına çok güvendiklerini belirten Billotti Irak'ta da birlikte çalışmak istediklerini, zaten halihazırda Basra ve Bağdat'ta ortak çalışmalarının olduğunu kaydetti.

TOBB: Irak'ta istikrar yatırımlarla gelir

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) birçok meslek kuruluşu ile birlikte, Irak'ın yeniden yapılandırılması sürecinde bu ülkede Türk girişimcilerinin karşılaştığı sorunlar ile bu sorunlara ilişkin görüş ve önerilerinin yer aldığı bir rapor hazırladı. "Irak'ın Yeniden Yapılandırılması Sürecine Türk İş Dünyası Nasıl Katkı Sağlayabilir? Meseleler-Öneriler" başlıklı rapor TOBB'un Irak'ta Türk-ABD işbirliğinin tartışılması için 18 Eylül 2003 tarihinde ABD'ye yapacağı ziyarette, ABD'li yetkililere de sunulacak. Raporda "Irak'ta istikrarın sağlanması, sadece askeri operasyonlarla değil, Irak halkının temel insanı ihtiyaçlarına hitap eden elektrik, içme suyu, telefon, sağlık, eğitim gibi alanlarda sağlanacak gelişmelere de bağlı olacaktır" tespiti yapılıyor.

  • YAKUP KOCAMAN İSTANBUL



    15 Eylül 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED