AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
BDDK'dan bonozede için yasa taslağı

BDDK Başkanı Engin Akçakoca, İmar Bankası'nda, Hazine bonosu yatırımcılarının mağduriyetinin giderilmesi için hazırladıkları yasa taslağını, bakanlara ve Hazine'ye ilettiklerini söyledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Engin Akçakoca, kapatılan İmar Bankası'nda 750 trilyon lira tutarındaki Hazine bonosuna yatırım yapan yatırımcıların mağduriyetinin giderilebilmesi için, öneri olsun diye bir yasa taslağı hazırladıklarını, taslağı ilgili bakanlarla Hazine'ye ilettiklerini açıkladı.

İmar Bankası'ndaki gelişmelere ilişkin soruları yanıtlayan Akçakoca, bankada, 750 trilyon lira tutarındaki Hazine bonosu yatırımcılarının mağduriyetinin giderilebilmesi için ciddi bir çalışma yapılarak, bir öneri götürülmesinin uygun olacağını düşündüklerini belirterek şunları söyledi:

Hükümetin elinde taslak olsun

"Bu düşünceyle de kalmıyoruz, bununla ilgili olarak bir öneri olsun diye, bir yasa taslağı hazırladık. Çünkü bunun bir yasal düzenlemeye kavuşturulması lazım ki ödenebilir bir kanala girsin olay. Bu taslağı da hem ilgili bakanlarımıza, hem Hazine'ye ilettik ki yarın, bu konuda yasa koyucu veya hükümet bir talepte bulunursa, en azından üzerinde çalışılacak bir taslak olsun."

Bono yatırımcısı 'haklı'

Mevduat sahiplerine ödemenin Bakanlar Kurulu'nca saptanacak esas ve usullerle yapılacağını hatırlatan BDDK Başkanı Akçakoca, İmar Bankası'nın sattığı Hazine bonolarına ilişkin olarak da "Mevduat olsa çözmüştük. Ancak Hazine'nin çıkartmış olduğu bir kağıt olduğundan ve bu kağıda güvenerek yatırım yapıldığını düşünerek, yatırımcının bu konuda haklı olduğunu da düşünüyoruz" dedi.

Akçakoca, "Ancak bu miktarın, tamamının peşin olarak ödenmesi mümkün değil. Bir kısmının peşin, bir kısmının da vadeye yayılması söz konusu olabilir ve bu yüksek bir olasılıktır" diye konuştu. Akçakoca, bu bankadan Hazine bonosu alan yatırımcıların İmar Bankası tarafından, usulsüz işleme tâbi tutulduklarını söyledi.

Sistematik usûlsüzlük

İmar Bankası'ndan Hazine bonosu alan yatırımcıların, banka tarafından, sistematik ve organize bir usulsüz işleme tâbi tutulduklarını dile getiren BDDK Başkanı Engin Akçakoca, "(Bono sattım) deyip de arkasında bono olmayan bir işlem söz konusu ki bizim yapmış olduğumuz suç duyuruları arasında önemli bir yer tutuyor'' dedi. İlgili kanunla Fon'a verilmiş yetkide bu tür işlemlerin mevduat sayılmadığı için sigorta kapsamında da olmadığını vurgulayan Akçakoca, şöyle dedi: "Bankaya Hazine bonosu almak için para vermiş olan birisi ama karşılığında bono olmadığını görerek feryat ediyor. Burada sahtecilik yapıldığına inandığımız için suç duyurusunda bulunduk. Hazine'nin kâğıdına güvenerek yatırım yapıldığını düşünerek, yatırımcının haklı olduğunu da düşünüyoruz.''

İmar Bankası vakası kitap haline gelecek

Engin Akçakoca, İmar Bankası vakasıyla ilgili dünyaya örnek olacak bir kitap hazırlatmakta olduğunu belirterek, bunun düzenleyici ve denetleyici otoritelere yeni ufuklar açacağını vurguladı. Akçakoca, "bankada olup bitenlerin hangi tekniklerle yapıldığının bir belgesini" ortaya koyacaklarını bildirdi. Akçakoca, İmar Bankası olayında, müdahalede geç kaldıklarına ilişkin aldıkları eleştiriler hakkında şunları söyledi: "İmar Bankası'ndan bize gönderilen belgeler veya murakıba verilen belgeler veya kendi denetçisine verilen bilançolar veya kendi yönetim kurulundan tasdik ettirdikleri bilançolar, kar-zarar cetvelleri açısından bakılırsa hiçbir problem yok. Yine mevduat kabul etme yetkisini kaldırdığımız günden sonra saptadığımız çifte kayıt olayında (niye görmediniz?) diye soruluyor. (Niye görmediniz?) kısmına, (görübilseydi, görülebilirdi) diyorum. Ancak olmayan bir kaydın denetlenmesinden bahsediliyor''



15 Eylül 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED