AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
'Anormallik göremiyorum'

Bedri Bileydi İlköğretim Okulu'nda kayıt karşılığı temizlik yapan Ülkü Taş, "Param yoktu, çaresiz kabul ettim" dedi. İl Milli Eğitim Müdürü, olayın kabul edilemez olduğunu belirterek, okula müfettiş gönderdi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın "gönüllü bağış" hariç hiçbir şekilde okullarda kayıt parasının alınmayacağını açıklamasına rağmen, Antalya'daki bir okulda yaşanan bir olay, okul idarecilerinin ne kadar keyfi davarandığını gözler önüne serdi. Çocuğunu okul kaydetmek isteyen ancak parası olmadığı için kayıt karşlığı iki gün okulda temizlik yaptırılan vatandaş Ülkü Taş, "Başka ne yapabilirdim ki" derken, Okul Müdürü Ali Açıkalın, iddiaları reddetmeyerek, "Burada bir anormallik göremiyorum" dedi. 37 yaşındaki Ülkü Taş, 7 yaşındaki kızı Merve'yi, Antalya'nın Konyaaltı Bölgesi'ndeki Bedri Bileydi İlköğretim Okulu'na kaydettirmek istediğini, ancak kendisinden 100 milyon lira kayıt parası istendiğini ve bu parayı ödeyemediği için de okul temizliği yapmasının istendiğini öne sürdü. Yanında 7 yaşındaki kızı Merve ve 3 yaşındaki oğlu Mahmutcan ile okulda temizlik yaparken gazetecileri karşısında gören kadın, soruları cevapladı.

'Çaresiz kabul ettim'

Kızını okula kaydettirmek için okula geldiğini, ancak kendisinden 100 milyon lira istendiğini öne süren kadın, şunları söyledi:

"Okul Müdürü Ali Açıkalın, kayıt için okula 100 milyon lira bağış yapmam gerektiğini söyledi. Bu kadar param olmadığını, evlerde temizlik yaparak geçindiğimi, en çok 10 milyon lira verebileceğimi söyledim. Ama müdür, 1 lira aşağı parayı kabul etmeyeceğini söyledi ve çocuğumun kaydını yapmadı. Bunun üzerine mahalle muhtarı Mahir Bölek'e gittim. Muhtarın baskıları üzerine çocuğumun kaydını yaptılar. Ancak, 100 milyon lira yerine okulda temizlik yapmamı istediler. Ben de çaresiz kabul ettim. Temizliğe dün (önceki gün) başladım. Çocuklarımı da yanımda getiriyorum. Temizlik yapmaktan çekinmiyorum ama çocuklarımın önünde zor durumda kalıyorum ve onların onurlarının kırıldığını hissediyorum. En çok da bu zoruma gidiyor."

'Para cebimize girmiyor'

Okul Müdürü Ali Açıkalın da, kadının iddialarını yalanlamayarak, her öğrenci velisinin okula katkı yapması gerektiğini, bu nedenle de Ülkü Taş'tan temizlik yapmasını istediklerini söyledi. Antalya'daki en başarılı okullar arasında olduklarını belirten Açıkalın, okullara hiçbir devlet katkısının olmadığını, bu nedenle öğrenci velilerinin bağışlarıyla ayakta kalabildiklerini bildirdi. Açıkalın, şöyle konuştu: "Okulumuz, devlet okullarıyla değil özel okullarla yarışacak kadar başarılı bir düzeye sahip. Başarı da imkanla yakalanabiliyor

Biz bu paraları cebimize koymuyoruz. Her ailenin okula katkıda bulunması gerekiyor. Bu nedenle okula katkı yapmaları için bağış istiyoruz. Ama bu güçleri ölçüsünde oluyor. Ülkü Hanım da parası olmadığını söyleyince, kendisinden okulu temizlemesini istedik. Burada bir anormallik göremiyorum."

Müfettiş inceleyecek

İl Milli Eğitim Müdürü Adnan Menderes Bulut ise, böyle bir uygulamanın söz konusu bile olamayacağını belirterek, "Eğer böyle bir şey yapılmışsa müdür hakkında gereken yasal işlemi hemen yaparım. Vatandaş, devletin okuluna çocuğunun kaydını istediği şekilde yaptırabilir ve bunun karşılığında bir şey ödemek zorunda değildir. Hele hele temizlik yaptırılması hiç doğru bir şey değil" dedi. Bulut, hemen okula müfettiş göndererek olayı incelettireceğini bildirdi.



15 Eylül 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED