AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Atış poligonu silah tutkunlarını bekliyor

Tandoğan'da bulunan ve günde ortalama 75 kişiyi ağırlayan MKEK Poligonu'ndan silah sahibi olanlar da olmayanlar da yararlanabiliyor. Poligon müşterileri, isterlerse atış hocalarından profesyonel yardım alabiliyor.

Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Atış Poligonu, her gün ortalama 75 kişiyi ağırlıyor. Tandoğan'da bulunan poligondan silah sahibi olanlar da, silahı olmayanlar da faydalanabiliyor. Silah sahibi olanlar poligona getirdikleri kendi fişeklerini kullanabildikleri gibi, poligonun mağazasından da mermi alarak atış yapabiliyor. Silahı bulunmayanlar ise poligondan silah kiralıyorlar, mağazadan istedikleri kadar da ücreti karşılığında mermi alarak atış yapabiliyorlar. Poligonunun iki atış hocası bulunuyor. Poligon müşterileri, isterlerse bu hocalardan profesyonel yardım alabiliyorlar. Hocalar silahın nasıl tutulacağı, şarjöre mermi yerleştirilmesi, silah emniyetinin sağlanması, nişan alınması, atış sırasında dikkat edilecek konular, silahın sökülmesi, temizlenmesi gibi konularda dileyen kişilere bilgi veriyorlar.

UNUTULMAYAN ANILAR

Poligon Müdürü Faruk Yılmaz unutamadığı bir anısını şöyle anlatıyor: "Geçen yıl bir genç geldi. Silah kiraladı. Hocamız eşliğinde atış yapıyor. Çocuk birkaç kutu bitirdi. Ancak sürekli de atış yapmak istiyor. Bu son, bu son diyerek birkaç şarjör daha atıyor. Bir ara hoca çocuğun ellerinin silahsızken titrediğini, heyecanlandığını, terlediğini fark ediyor. Çocuk yalvararak 'son bir şarjör' diyor. Bizim hocanın içine doğuyor ve boş silahı çocuğa doluymuş gibi veriyor. Çocuk silahı alır almaz kafasına doğrultuyor. Hocamızın önsezisi sayesinde bir şey olmadı. Öğrendik ki çocuk üniversite öğrencisi, 7. yılında da bitirememiş. Okuldan atılmış, bundan dolayı canına kıymak istemiş. İlgililere haber verdik." Poligon Müdürü Yılmaz bu hikayeyi anlatırken söze giren poligonun deneyimli hocalarından Murat Çetin, "Bazense neşeli anılarımız oluyor'' diye söze başlayarak, şunları anlatıyor:

"Özellikle genç subay veya astsubaylar bazen atış için eşi veya sevgilisiyle poligona geliyor. Yanında bulunan bayanlara silahlarla ilgili kendine olan güvenlerini ifade eden sözler söylüyor. Sonra atış yaptıklarında genellikle bayanlar daha iyi vuruyor. Çünkü bayanlar bizi can kulağı ile dinliyorlar. Söylediklerimizi yapıyorlar. İspat edecek bir şeyleri de olmadığı için rahat atıyorlar. Genç komutanlar kendini yanındakine gösterme duygusuyla strese girerek attığı için başarısız oluyor. Hafif kızgınlıkla, 'acemi şansı' diye geçiştiriyorlar.''

SİLAHI OLANLAR EĞİTİM ALMALI

Terörist saldırıların arttığı dönemlerde hedef olabilecek kişilerin eğitim amaçlı poligonu çok kullandıklarını anlatan Poligon Müdürü Faruk Yılmaz, silah sahibi olan kişilerin ruhsat aldıktan sonra eğitimden geçirilmesi gerektiğini söyledi. ''Araba alanlar ehliyeti olmadan nasıl trafiğe çıkamıyorsa, silahı olanların da eğitime tâbi tutulduktan sonra bir belgeyle silah taşıması'' gerektiğini savunan Yılmaz, ''Silah kullanmasını bilmeyen kişiler daha sonra düğünlerde, kutlamalarda veya durup dururken kaza ile birini ya da kendini vuruyor'' dedi.

GİRİŞ SADECE 5 MİLYON

MKEK poligonuna silahınız ve kendinize ait fişekleriniz varsa sadece 5 milyon lira giriş ücreti ödüyorsunuz. Silahınız var, fişeğiniz yok ise MKEK mağazasından tanesi 1 milyon 300 bin liradan, tümü poligonda kullanılmak şartıyla istediğiniz kadar fişek alabiliyorsunuz. Silahınız yok ise silah kirası için 5 milyon lira para ödemek zorundasınız. Poligon Müdürü Faruk Yılmaz, atış için günde ortalama 75 kişinin geldiğini, bunların bir bölümünün yeni silah alıp da deneme amaçlı atış yaptığını bildirdi. Kısa süre öncesine kadar günlük 1500-2000 atış yaptırdıklarını anlatan Yılmaz, ancak silah alımlarının azalması nedeniyle atış hacminin de düştüğünü belirtti. Poligona daimi olarak gelen milletvekili, bakan, üst düzey bürokratlar ve işadamlarının bulunduğunu söyleyen Yılmaz, bürokrat ya da işadamı eşlerinin de zaman zaman poligona gelerek atış yaptıklarını söyledi.



15 Eylül 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED