AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
700 yıllık tarihî cami yıkılma tehlikesi altında

Bizans tekfurunun kızı Anastasia'nın anısına Aydınoğlu Mehmet Bey'in 691 yıl önce yaptırdığı Aydınoğlu Mehmet Bey Camii'nin, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

İzmir'in Ödemiş İlçesi'ne bağlı Birgi Beldesi'nde bulunan, Anadolu Beylikler Dönemi'nin ayakta kalan önemli yapıtlarından Aydınoğlu Mehmet Bey Camii'nin, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi. Birgi Dini ve Tarihi Eserleri Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Musa Doğan Uysal, caminin duvarları ve minaresinin bakımsızlıktan yıkılmak üzere olduğunu belirtti. Musa Doğan Uysal, caminin giderek çürüyüp, yok olma tehlikesinin önüne geçmek için girişimlerde bulunduklarını ancak sonuç alamadıklarını kaydederek, şöyle konuştu: "Cami yapıldığında, çatı ahşapla kaplanıp, üzerine çamur sıvandıktan sonra kalın kurşunla kaplanmış. Bu nedenle cami eskiden kışları sıcak, yazları serin olurdu. 1995 yılındaki restorasyonda caminin tavanı sökülerek, ahşabın üzeri ince kurşunla kaplanmış. Bu yüzden özelliğini kaybeden cami, şimdi yazları sıcak, kışları soğuk oluyor. Son restorasyonda saçak payı da kaldırıldığından, yağmur suları duvar içine akarak yıkılma tehlikesi baş gösterdi. Daha önce onarım gören minarenin tuğlaları da sıvalar döküldüğünden aşındı ve üzerindeki çiniler döküldü. Birgi halkı minarenin 10-15 santimetre kadar yana kaydığını ileri sürüyor. Ölçüm yapılması gerekli."

'Yaptırmamıza engel çıkarılıyor'

Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne yazılı ve sözlü başvuruda bulunduklarını anlatan Uysal, bütçede para olmadığı yanıtını aldıklarını belirtti. Musa Doğan Uysal, "Kendi imkanlarımızla yaptırmak istediğimizde keşif bedeli kadar emanete para yatırmamız isteniyor. Dernek olarak bunu karşılayacak gücümüz yok. Gönüllülerin ve hayırseverlerin katkılarıyla camiyi onarmak istiyoruz buna da izin verilmiyor" dedi.

TEKFUR'UN KIZI ANISINA

Aydınoğlu Mehmet Bey'in, Bizans tekfurunun kızı Anastasia'nın anısına yaptırdığı belirtilen caminin öyküsü şöyle:

"Aydınoğlu Mehmet Bey, Birgi kentini ele geçirmek için yıllardır uğraşmakta ama başarılı olamamaktadır. Bizans Tekfuru'nun kızı Anastasia kalenin surları arasında görüp aşık olduğu Aydınoğlu Mehmet Bey'e sevgi mesajları göndermektedir. Türkler'in kaleye hücumlarından birinde, Anastasia kalenin kapılarından birini açtırarak, Türk askerlerin kaleye girmesine ve fethetmesine yardımcı olur. Bizans Tekfuru ise kızının kapıyı açtırdığını öğrenerek öldürülmesi talimatını verir. Bizans askerlerince öldürülmek istemeyen Anastasia, kaleden atlayarak intihar eder. Kenti ele geçiren Aydınoğlu Mehmet Bey, bir süre sonra Anastasia anısına eşsiz güzellikte bir cami yaptırır. "



15 Eylül 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED