AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
'Bağımsız Eğitimciler Sendikası' kuruldu

Bağımsız Eğitimciler Sendikası, aralarında akademisyen, öğretmen, yönetici ve memurların bulunduğu 20 kurucu üye tarafından önceki gün kuruldu. Sendikanın kuruluşu dolayısıyla dün basın toplantısı düzenleyen Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Herhangi bir ideolojinin veya siyasi yapının yan kuruluşu olmayacağız" dedi. Avcı, "siyasi partilerin ve ideolojilerin vesayetine ve boyunduruğuna karşı çıkan, ideolojik sendika anlayışını çöpe atan, ulusal sendikacılık anlayışıyla hareket edeceklerini" bildirdi. İlköğretim okulları ve liselerde başlan yeni eğitim ve öğretim yılına ilişkin görüşlerini de açıklayan Avcı, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni bırakın, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bile öğretmen eksikliğinden dolayı dersler boş geçiyor" dedi Eğitim çalışanlarının mali ve özlük haklarının bir an önce iyileştirilmesini isteyen Avcı, "eğitim-öğretim ödeneğinin" tüm eğitim çalışanlarına verilmesi ve bir maaş tutarında olması gerektiğini kaydetti.


  • Kasapoğlu: Rektörler atama ile gelmeli

    Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erçin Kasapoğlu, "üniversite rektörlerinin göreve, seçimle değil atama ile gelmeleri gerektiğini" savundu. Prof. Kasapoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, seçimin demokratik sistemin vazgeçilmez bir aracı olmasına rağmen, rektörlerin seçimle göreve gelmelerinin pek çok sakıncayı beraberinde getirdiğini ileri sürdü. Kasapoğlu, seçimle göreve gelen rektörlerin yine seçilebilmek için kendisine oy verenlerin çıkarları doğrultusunda hareket ettiklerini söyledi. Mevcut sistemin rektörlere "sınırsız yetkiler" verdiğini kaydeden Kasapoğlu, bir üniversiteye atanacak rektörün başka bir üniversiteden olması ve yöneticilik niteliğinin gözetilmesi gerektiğini ifade etti.


  • Halk Eğitim'in kapıları becayiş yazısıyla doldu

    Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu yıl atamasını yaptığı öğretmenlerle birlikte 557 bin öğretmen bugün ders başı yapacak. Bu yıl ilk defa görev yapacak olan öğretmenler, görev yerlerine giderken, görev yerlerini değiştirmek isteyen öğretmenler bulundukların il ve ilçelerin halk eğitim merkezi müdürlüklerine becayiş yazıları asıyor. Bu yıl Diyarbakır'a kura ile 375'i sınıf, 376'sı ise branş olmak üzere toplam 751 öığretmen atandı. Görev yerlerini değiştirmek isteyen öğretmenler Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün kapısına becayiş yazısı asarak, görev yerlerini değiştirmek isteyen diğer öğretmenlerden haber bekliyorlar.


  • 'Bir kuruş' bir milyon lira

    Konya'da yaklaşık 25 yıldır eski para alım-satımı yaparak geçimini sağlayan Mustafa Remzi, liradan 6 sıfır atılmasından sonra elindeki eski paraların daha da değerlenmesini bekliyor. Konya Zafer Meydanı'nda yıllardır eski para alım-satımı yapan Mustafa Remzi, elinde halen tedavülden kalkmış olan çok sayıda yerli ve yabancı paranın bulunduğunu söyledi. Bugün 1949 yılında basılmış 1 kuruşu, 1 milyon liradan, 1938 yılında basılmış 5, 10 ve 25 kuruşu 3 milyon liradan sattığını ifade eden Remzi, kağıt paralardan 10, 20 ve 100 liranın ise 2 milyon liradan alıcı bulduğunu bildirdi. Remzi, "Bizim çocukluğumuzda büyük para olan kuruşlar bugün yine gündeme geldi. Bu gerçekleşirse eski paraların değerleneceğini düşünüyorum" dedi.


  • Abdest alma robotu Louvre'da tanıtıldı

    Fransa'nın başkenti Paris'teki Louvre Müzesi'nin "Ecole du Louvre" bölümünde, tarihi varlıkların dijital teknoloji ortamında tanıtımı yapıldı. Ecole du Louvre'daki gösterime İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Ayhan Ayteş de katıldı. Ayhan Ayteş, El Cezeri'nin 1206 yılında yazdığı Kitab-ül Hayel adlı eserinde yer alan belki de dünyanın ilk robotları arasında olacağı söylenilen "abdest alma robotu"nu dijital teknoloji çalışmasıyla tanıttı.


  • Robot suyla işliyor

    Ayteş, "Robot, Artukluoğlu boyu hükümdarı için özel olarak yapılmış. Abdest alma robotu tamamen suyla işliyor. Abdest alma işlemi bittiği zaman robotun üst kısmında bulunan kuş öterek abdest alma işleminin bittiğini haber veriyor. Abdest alan kişinin kurulanması için havlu servisi için hazır olduğunu kuş öterek haber veriyor. Bu otomat veya şimdiki deyimle robot belki de ilk olabilir" diye konuştu.


  • PARATONER YOKLUĞUNA TAZMİNAT DAVASI

    Hacettepe Üniversitesi'nce Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan kiralanan tabiat parkında yıldırım düşmesi sonucu hayatını kaybeden Başbakanlık Teftiş Kurulu Müfettiş Yardımcısı Evren Sarp Işık'ın babası, annesi ve kız kardeşi, bakanlık ile üniversite aleyhine toplam 2 milyar liralık maddi, 50 milyar liralık da manevi tazminat davası açtı. Evren Sarp Işık'ın adına avukat İrfan Yeşiloğlu tarafından Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi'ne verilen dava dilekçesinde "Yıldırıma karşı önlem almayı ihmal eden davalılar, ihmalleri sonucu Işık'ın yıldırım çarpması sonucu ölümüne neden olmuşlardır" görüşü savunuldu. Öte yandan, Işık'ın ailesi, Çevre ve Orman Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne, "Türkiye'deki milli parklar ve tabiat parklarında yıldırım düşmesine karşı önlem alınıp alınmadığını, alınmadıysa bu parkların halkın kullanımına kapatılmasını" isteyen bir dilekçe verdi.


  • SİGARA İKRAM EDEN PERSONELE CEZA

    Şanlıurfa'nın Siverek İlçe Belediyesi'nce, daireye gelen misafirine sigara ikram eden personele para cezası kesilecek. Belediye Başkanı Hasan Çelebi, geçen yıl sigarayı bırakmayı teşvik amacıyla başlattıkları çalışmalar kapsamında, "para cezası'' uygulamasına geçtiklerini söyledi. Belediye hizmet binası içinde sigara içenler için özel bir odanın tahsis edildiğini ve bunun dışında misafirlerin de sigara içmesinin yasaklandığını belirtti. Siverek Belediye Başkanı Hasan Çelebi, uygulamayı şöyle anlattı: "Personelin belirtilen yer dışında sigara içmesi yasak. Gelen misafire de sigara ikram eden personel 80 milyon liradan 500 milyon liraya kadar para cezası ödeyecek. Ayrıca, geçen yıl sigarayı bırakan personele bir Cumhuriyet altını vermiştik. Bundan sonra ise sigara içen ve ikram eden personele para cezasının yanında emirleri yerine getirmediği gerekçesiyle yasal işlem yapmayı düşünüyoruz."


  • TT'den internette kredi kartıyla abonelik hizmeti

    Türk Telekom, kurum müdürlüklerine gidilmeden internet abonesi olunmasını sağlamak amacıyla internet üzerinden kredi kartıyla abonelik hizmeti başlattı. Abone olmak isteyenler, "http://www.abonekayit.ttnet.net.tr" adresine girip buradaki başvuru formunu doldurarak abone olabiliyor. Formu dolduran kişinin kredi kartı hesabından, 1 aylık abonelik için 9.5 milyon lira, 3 aylık abonelik için 22.5 milyon lira, 6 aylık abonelik için 38.5 milyon lira, 12 aylık abonelik için ise 58 milyon lira çekilerek abonelik başlatılıyor.



    15 Eylül 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED