AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
GUANTANAMO'DA 'CASUS AVI'

ABD, Guantanamo'da görev yapan dört Müslüman subayı Suriye adına casusluk yaptıkları iddiasıyla tutukladı. Tutuklulardan El Halabi'nin, esirlerin sabıka kayıtlarını e-maille Suriyeliler'e gönderdiği iddia edildi.

Amerikan Hava Gücü'nde görevli bir subay Suriye adına casusluk yaptığı iddiasıyla tutuklandı. NBC News kanalı verdiği haberde, Guantanamo üssündeki hapishanede ABD Savunma Bakanlığı adına görev yapan bir subayın Amerikan ordu birimlerince tutuklandığını bildirdi. Bu subayın yanısıra şüpheli üç ordu mensubunun daha tutuklandığı ifade edilen haberde, hakkında 10 sayfalık iddianame hazırlanan Amerikan Hava Kuvvetleri'ndeki Ahmed el-Halabi adlı subayın, Guantanamo üssündeki mahkumların isimlerini ve sabıka kayıtlarını e-mail yolayla bilinmeyen şahıslara göndermekle suçlandığı ifade edildi. Pentagon yetkilileri geçen Salı günü 24 yaşındaki Detroit doğumlu Ahmed el Halabi adlı subayın gizli belgelerdeki bilgileri amaç dışı kullandığının saptandığını açıklamışlardı. NBC News, el-Halabi'nin Temmuz ayında casusluk yaptığı suçlamasıyla tutuklandığını ve bunun ancak şimdi kamuoyuna açıklandığını bildirdi.

Dördü de Müslüman

Bu tutuklamadan sonra Pentagon'un geniş kapsamlı bir araştırmaya giriştiği ve soruşturmanın ancak kısa zaman önce sonuçlandığı kaydedilen haberde, El Halabi'den başka Amerikan Piyade ve Deniz Kuvvetleri'ne bağlı üç kişinin daha casusluk yaptığının saptandığı bildirildi. Casusluk yaptığı söylenen dört kişinin de Müslüman olmasının dikkat çekici olduğu söylenen haberde şu ifadelere yer verildi:

"El Halabi orduda el-Kaide ve Taliban zanlılarıyla ilgili soruşturma ve ifade verme süreçlerinde tercüman olarak çalışıyordu. Şimdi 8 ayrı davada casusluk, 3 ayrı davada düşmana yardım etmek, 11 ayrı davada kanun ve kurallara karşı gelmek ve 9 ayrı davada ise resmi belgelerde tahrifat yapmak ve yanlış beyanda bulunmak suçlamasıyla yargı önüne çıkacak. Şu an California'daki Vanderberg Hava Üssü'nde bulunuyor. 23 Temmuz'da tutuklandı. El Halabi yanındaki laptop ile Suriye'ye 180 ayrı e-mail gönderdi."

Yüzbaşı James Yee de tutuklu

Esir el-Kaide ve Taliban zanlıları için Guantanamo'da din adamı olarak çalışan bir Amerikalı askerin de casusluk yaptığı şüphesiyle gözaltında bulunduğu bildirilmişti. Amerikalı askeri yetkililer, 3 gün önce, Müslüman din adamı Yüzbaşı James Yee'nin, 10 Eylül'den bu yana hapiste tutulduğunu açıklamışlardı. Yüzbaşı Yee'nin, Guantanamo'dan gelen askeri bir uçaktan indiği sırada, Florida'daki Jacksonville'de bulunan donanmaya ait hava üssünde gözaltına alındığı belirtiliyor. Yee'nin el-Halabi ile bir bağlantısının olmadığı açıklandı.

New Jersey'de Luteryan ailenin bir çocuğu olarak doğan Lee, N.Y. West Point'te Askeri Akademi'de okuduğu sırada İslam'la tanıştı ve sonra Müslüman oldu. Daha sonra ABD Silahlı Kuvvetleri'ndeki 17 Müslüman vaizden biri oldu.

"En iyi Müslüman vaiz"

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Web sitesinde iki sene önce Lee hakkında çıkan bir yazıda, "En iyi Müslüman vaiz James Jee, Çin kökenli Amerikalı ve West Point Askeri Akademisi mezunu. Luteryan bir ailede doğdu" deniliyordu. Lee, Müslüman olduktan sonra ordudan ayrıldı ve daha sonra 4 yıl Suriye'nin başkenti Şam'da Arapça ve İslam eğitimi aldı. The Washington Times, daha önce Fort Lewis'teki 29. Sinyal Taburu'nda görev yaparken yaptığı açıklamada, üssündeki Müslümanlar'ın kendisine gelerek deniz aşırı ülkelerde Müslümanlar'a karşı savaşmaktan endişe ettiklerini söylediğini bildirdi. Lee, "Birçok insan Hz. İsa'nın İslam'ın bir parçası olduğunu bilmiyor. Fakat Müslümanlar Hz. İsa'nın peygamber olduğuna iman ediyorlar" dedi.



25 Eylül 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED