AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
İnanç Sineması 'ANTRAKT'TA

Sinema dergisi Antrakt son sayısında, 1970'lerde iyi bir çıkış yapan İnanç Sineması'nı geniş bir dosya ile ele alıyor. Dergide görüşüne başvurulan yönetmen ve yazarlar 'bitiş'i sorguluyor

1991 Ekim'inde başladığı yayın hayatına 1997'de ara veren; beş yıllık bir aranın ardından Burçak Evren'in yönetiminde yeniden okuru ile buluşan sinema dergisi Antrakt, Eylül sayısında inanç sinemasını kapak konusu yaptı. Farklı dönemlerde Beyaz Sinema, Milli Sinema, Ulusal Sinema, Yeşil Sinema ya da İnanç Sineması gibi isimler alan; ancak temel felsefesi dînî hassasiyetler üzerinden hareket etmek olan sinema akımına eğilen dergi, oldukça ciddi bir çalışmaya imza atmış. Antrakt'daki dosya Burçak Evren'in genel değerlendirmesi ile başlıyor.

Sinemamızın dünü ve bugününü iyi okuyan bakışı ile tanınan Evren yazısında; ilk dönemlerde, Batılı fikirleri ve yaşam tarzını özenti haline getirdiği gerekçesiyle sinemaya tümden karşı çıkan kimi isimlerin, sinemanın güç kazanmaya başladığı 1950'lerin ardından 'din' temeli bir akımı sinemaya sokmaya çalıştıklarını savunuyor. Akımın ilk örnekleri niteliğindeki ilk filmlerin din istismarından öteye gitmediğini öne süren Evren, konuyla uzaktan yakından alakası olmasa bile ezan, türbe gibi figürlerin kullanılarak seyirci-para başarısına yönelmelerin sözkonusu olduğunu ifade ediyor. Evren'e göre bu işe girişinler sinema bilgisizliklerinin yanısıra dinden de bihaber.

Yönetmen ve yazarlar 'bitiş'i sorguluyor

Derginin yayın yönetmeni Burçak Evren, Milli Sinema'nın isim babası Yücel Çakmaklı ile sinema serüvenini konuşmuş. Dergide dînî hassasiyet taşıyan sinemanın dünü ve bugününün soruşturulduğu geniş dosyada; Deniz Yavuz, Ayşe Şasa, İhsan Kabil, Abdurrahman Dilipak, Sadık Yalsızuçanlar, Üstün İnanç, Ömer Lütfü Mete, İsmail Güneş, Yusuf Kaplan, Nihal Bengisu Karaca, Abdurrahman Şen ve Mesut Uçakan akımın ortaya çıkışını, amacını, toplumdaki etkilerini ve hepsinden önemlisi siyasal iktidarın politikasıyla örtüşebilen ve bu iktidarın da destekleyebileceği bu tür filmlerin günümüzde niçin yapılmadığını yorumluyorlar.

  • ÖMER ÇAKKAL

  •  
    Kadın için kollar sıvandı
    Necla Koytak yönetiminde kadını hedef alan "Kişisel Gelişim ve Sosyal Sanatlar" Seminer Programı'nın güz dönemi başlıyor.
    Kitaplık
    Dergiler
    'Morgan Dağı'ndan İniş' Erzurum'da
    Arthur Miller'in "Morgan Dağı'ndan İniş" adlı oyunu, Türkiye'de ilk defa, Erzurum Devlet Tiyatrosu tarafından sahneye konulacak. Prömiyeri 23 Ekim'de gerçekleşecek oyunun yönetmenliğini Abdullah Ceren üstlendi. Morgan Dağı'ndan İniş adlı oyunda çift eşli bir kişinin başından geçenler anlatılıyor. Oyunun, Amerikan toplumunu anlatsa da büyük ilgi görmesi bekleniyor. Dekor ve kostüm tasarımını Sertel Çetiner, ışık tasarımını Duran Güngör'ün yaptığı oyunda Emre Erçil, Serhat Kılıç, Fulya Yalçın, Eylem Yıldız, Rojin Ölker, Meral Taytoğlu ve Tunç Yıldırım rol alıyor.
    Anjelika Akbar antik tiyatroda büyüledi
    Antalya'nın Kemer İlçesi'nde devam eden 1. Phaselis Sanat Etkinlikleri'nde sahne alan ünlü piyanist Anjelika Akbar, Erkan Oğur'un gitarı ve Asena'nın dansları eşliğinde izleyenleri büyüledi. Geniş bir kadro ile sahneye çıkan Akbar'a, dünyaca ünlü Hollandalı soprano Djoke Winkler Prins, gitarda Erkan Oğur, neyde Ercan Irmak, etnik vokalde Aynur Doğan eşlik etti. 800 kişilik tiyatronun tamamen dolduğu konser, seyircinin yoğun isteği nedeniyle bir saat uzayarak, üç saat sürdü.
    25 Eylül 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED