AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Organize suçta küresel işbirliği

Bireysel suçla mücadelede uzman Avrupa ülkeleri ve ABD ile, organize suç ve terörle mücadelede uzman Türkiye'nin adli tıpçıları Avrupa Adli Bilimler Akademisi Üçüncü Kongresi'nde biraraya geldi.

Avrupa Adli Bilimler Akademisi Üçüncü Kongresi 'Suça Karşı İşbirliği' sloganıyla dün İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde başladı. 58 ülkeden 1100 delegenin katıldığı kongrede dört gün boyunca adli tıp bilimi ve kriminolojideki son gelişmeler ile suça karşı mücadelede uluslararası işbirliği konuları toplam 960 bildiriyle değerlendirilecek.

Adli Tıp Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy'un koordinatörlüğünde gerçekleştirilen kongrede Türkiye'yi; İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü, Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Kriminal Daire Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanlığı temsil ediyor. Dünya üzerindeki suç dağılımını dengelerinin değiştiği günümüzde kongre sayesinde Batılı uzmanlar 11 Eylül'den sonra kendilerini daha ciddi bir şekilde tehdit eden 'terör' suçlarıyla mücadele Türk meslektaşlarının deneyimlerini paylaşırken, son dönemlerde bireysel/planlı suçların yaygınlaştığı Türkiye de Batı'nın yüzyılı aşkın tecrübesinden yararlanacak.

Bu nedenle 1995 yılında kurulan, 33 Avrupa ülkesinin üye olduğu Avrupa Adli Bilimler Ağı'nın üçüncü kongresini suçla mücadelede yeni bir döneme giren Türkiye'de gerçekleştirmesi anlamlı bulunuyor.

Ekonomik sorunlar suçu arttırıyor

Kongrede kısa açılış konuşmalarının ardından İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Los Angeles Şerif Departmanı Kriminal Daire Başkanı Barry Fisher, Almanya Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı ve İnterpol Danışmanı Prof. Dr. Wolfgang Eisenmenger ve Estonya Emniyet Müdürü Robert Antropov'un birer bildiri sunduğu panele geçildi. Suçla mücadelenin küresel bir işbirliğini zorunlu kıldığını kaydeden İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Türkiye'de son dönemlerde artan eğitimsizlik ve ekonomik olumsuzlukların suçları artırdığını söyledi.

ABD'li delege Barry Fisher ise 'suça karşı işbirliği' sloganının önemine dikkat çekerek, ABD'de sinema, televizyon ve basın organlarının suçla mücadelede etkin bir şekilde kullanıldığını belirtti. Film senaryolarının düzeltilmesi konusunda da Hollywood'la işbirliği içinde olduklarını belirten Fisher, suçla mücadelede lobi faaliyetlerinin öneminin altını çizerek, "Hükümet içinden kilit isimlerle iyi bağlantı kurun ve iletişim araçlarını iyi kullanın" dedi.

NOTLAR

  • Kongre vesilesiyle Jandarma ve Polis Kriminal Daire Başkanlıkları Kongre Merkezi'nin bahçesinde olay yeri inceleme şeridiyle çevrili 'stand' kurdu. 'Stand'larda sergilenen ekipmanların hemen hepsinin ABD ve Avrupa'dan ithal edilen ekipmanlar olması dikkat çekti. Bu ekipmanlar; kriminolojide 'sessiz tanık' olarak nitelendirilen delillerin tespitinde büyük önem taşıyor.

  • Organize suçlar ve terörle mücadelede adını sık sık duydukları Türkiye'de yapılan kongreye katılan delegeler, kriminolojinin ilgi sahasına giren son teknolojik aletlerin sergilendiği fuara büyük ilgi gösterdi.

    Panelistler tecrübelerini paylaştı

    Kongredeki açılış konuşmalarında ve ilk panelde konuşmacılar, kendi ülkelerinde suçla mücadelede yaşanan gelişmeleri aktararak deneyimlerini paylaştılar. Adli Tıp Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy, açılış konuşmasında suça karşı mücadelede büyük bir işbirliği adımı olarak gördüğü kongreyi İstanbul'da açıyor olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Avrupa Adli Bilimler Ağı Yönetim Kurulu Başkanı Albert Koeleman da kongreye Avrupa ülkeleri dışından da geniş katılım olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi .

  • FERHAT ÜNLÜ İSTANBUL



  • 25 Eylül 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED