AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Stajyer sürücülük korkusu
ehliyet kurslarını doldurdu

Karayolu Trafik Kanunu'nda yapılması planlanan değişiklikler içinde yer alan 'İki yıllık stajyer sürücülük' maddesi, ehliyeti olmayan vatandaşların sürücü kurslarına akın etmesine neden oldu.

  • ÜRÜN DİRİER / İSTANBUL
    İçişleri Bakanlığı'nın AB'ye uyum ve kazaları azaltmak amacıyla hazırlamış olduğu ve yeni yıldan itibaren yasalaşması beklenen yasa taslağı, ehliyeti olmayanların sürücü kurslarına akın etmesine sebep oldu. Karayolu Trafik Kanunu'nda beklenen değişikliklerin gerçekleştirilmesi durumunda ehliyet almanın zorlaşacak ve ehliyet almak için 2 yıl stajyer sürücülük yapılacak olması, ehliyetsiz vatandaşları ürküttü. 2005 yılına girmeden hemen önce ehliyetini alabilmek için sürücü kurslarına koşan vatandaşlar, kurslardaki doluluk oranlarını arttırdılar.

    'İki yıl boyunca izlenmek istemem'

    Sürücü kursu öğrencilerinden Hatice Kesen, "2 yıllık stajyer sürücülük insanın gözünü korkutuyor doğrusu. Herhalde yanında ancak ehliyetli biri varken araç kullanabilme gibi birtakım şartlar getirilecektir. 2 yıl boyunca takip edilmek kimsenin işine gelmez. O yüzden ehliyetimi hemen almak istiyorum" diyor.

    Öğrencilerden Derya Engin ise, "Yeni yasa tasarısında 2 yıl stajyer sürücülüğün olduğunu haberlerden öğrenir öğrenmez kursa yazılmaya karar verdim. Sonuçta yeni yasa tasarısı trafik kazalarını önlemek için şimdikinden çok daha iyi, trafik canavarlarına engel olacak. Ama ben zaten bilinçli bir sürücü olacağıma, canavar olmayacağıma inandığım için ehliyetimi stajyerlik yapmadan da almaya hakkım olduğunu düşünüyorum" diye konuşuyor. Demet Engin ise, "Ben de kardeşim gibi geç kalmadan ehliyetimi bir an önce almak istedim. Sonuçta ehliyet almak için 2 yıl beklemeyi kimse istemez" diyor.

    'Doğru uygulanmazsa işe yaramaz'

    Trafik motor öğretmeni Bayram Duman ise, 2 yıllık stajyerliğin eğer doğru uygulanmazsa bir işe yaramayacağına değinerek şöyle konuşuyor: "Örneğin sürücü hiç araç kullanmasa da 2 yıl sonunda ehliyet almaya hak kazanacak mı ya da stajyerliği boyunca nasıl bir takip altında bulundurulacak, esas önemli olan konular bunlar. Yoksa stajyerliğin hiçbir anlamı yok bana göre. Sürücü 2 yıl ehliyetsiz dolaşsa ne kaybeder ki, nasılsa araç kullanma hakkı var. Bunlar düşünülüp ona göre bir ehliyetlendirme sistemi kurulmalı bence."

    'Öğrenci sayısında yüzde 40 artış var'

    Osmanbey Sürücü Kursu Sahibi Nazım Koyun, son aylarda öğrenci sayısında yüzde 40'lara varan bir artış olduğunu belirterek, "İnsanlar yeni sistemin nasıl bir şey olacağını bilemiyorlar ve endişeleniyorlar. Acaba ehliyet almak ağır şartlara mı bağlı olacak diye düşünüyorlar. Doğal olarak da yeni sisteme geçilmeden önce ehliyet sahibi olmak için sürücü kurslarını dolduruyorlar" diyor. Tasarının yasalaşması halinde sürücülerin daha bilinçli olacaklarına inandığına da değinen Koyun, "Ehliyeti almak zor, kaybetmek ise kolay olacağından sürücüler araçlarını hatasız kullanmaya özen göstereceklerdir diye düşünüyorum. Bu da trafik kazalarında büyük oranda bir düşüş sağlar" diye konuşuyor.



  • 29 Ağustos 2004
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED