AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
Altın öneriler

Yine söz dolaştı geldi fazla kilo problemlerine. Birçoğumuzun (ben de dahil) ortak problemi olan fazla kilolardan kurtulmak daha sağlıklı, dolayısıyla kaliteli yaşamak ortak kaygımız. Beslenme uzmanı Nil Şahin Gürhan'ın önerilerini sizlere aktarıp aynı önerileri ben de uygulayacağım. İşte size Nil Hanım'ın altın tavsiyeleri:

  • Belirli bir yerde oturarak yemek yiyin.

  • Her yemekte masada farklı bir sandalyeye oturun.

  • Yemek biter bitmez masadan kalkın.

  • Yemek yerken başka bir şeyle ilgilenmeyin. (Gazete, tv.)

  • Yemeği servis tabağı ile değil yemek yiyeceğiniz tabakla sofraya getirin.

  • Dışarda yiyorsanız masaya ekmek servisi istemeyin.

  • Evde yüksek kalorili yiyecek bulundurmayın. (Tatlı, cips, şekerleme vs.)

  • Mutfakta yiyecekleri tezgah üstünde değil dolaplarda bulundurun.

  • Alışverişe çıkarken tok karnına ve az para ile çıkın.

  • Yiyecek satın alırken evde oluşturduğunuz listeye sadık kalın.

  • Özel günlerde bile ikram edeceğiniz yiyecekleri düşük kalorili olanlardan tercih edin.

  • Kalan yemekleri uygun şekilde paketleyip derin dondurucuya kaldırın.

  • Yakın çevrenize de kalori değeri yüksek ikramlarda bulunmamaları konusunda uyarın.

  • Can sıkıntısından yiyip içme alışkanlığınızı gideren başka hobiler edinin.

  • Küçük lokmalar yiyin ve her lokmadan sonra çatalınızı sofraya bırakın.

  • Yemek sırasında çatalınızı bırakıp çevrenizle sohbet edin.

  • Yemeğin suyunu yemeyin.

  • Yemeğinizi mümkün olduğunca küçük tabak ile yiyin.

  • Yemek servisini önce aile bireylerine yapıp kendinize az yemek ayırın.

  • Yeme isteği duyduğunuzda su için.

  • Öğün aralarında atıştırmak istediğinizde 10-15 dk. başka bir işle uğraşıp bu isteğinizi bastırın.

    Soya etli iç pilav

    Malzemeler: 20 g. soya eti (ılık su içinde en az 20 dakika bekletilmiş), 1 çay bardağı pirinç, 1 tatlı kaşığı kuş üzümü, 1 orta boy kuru soğan, 1 yemek kaşığı çamfıstığı (dolmalık fıstık), 1 tutam yenibahar, 1 tutam tarçın, 1 su bardağı soya eti suyu, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı soya yağı, 1 demet dereotu, 1/4 çay kaşığı karabiber, 1/4 çay kaşığı tuz.

    Yapılışı: Soya yağında önce çamfıstığını beş dakika kavurun, üzerine ince kıyılmış soğanı ekleyin. Soğanların rengi hafif koyulaştığında, iyice yıkadığınız pirinci süzerek üzerine ilave edin. Kavurma işlemine pirinçler matlaşıncaya kadar devam edin. Kavrulan pirince soya eti ve suyunu ekleyin, suyunu çekene kadar pişirin, altını kapatmadan önce iyice yıkadığınız kuş üzümünü ekleyin, yenibahar, tarçın, tuz ve karabiberle tatlandırdıktan sonra ocağı kapatın. 20 dakika dinlendirin, çok ince kıydığınız dereotu ile karıştırarak servis yapın.


  • 27 Ağustos 2004
    Cuma
     
    GÜLSEN ORTAÇ


    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED