AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
İstanbul'a tam kadraj

Türkiye'nin ilk hava fotoğrafçısı Orhan Durgut ve eşi Fatma Durgut, 18 yıldır helikopter üzerinde dolaşıyor ve gördüklerini donduruyorlar. Durgut çiftinin İstanbul'u kadraja aldıkları 'Havadan İstanbul' adlı ortak kitabı 120 kareyi içeriyor.

Türkiye'nin ilk hava fotoğrafçı çifti Fatma-Orhan Durgut'un 18 yıllık emeklerinin ürünü olan "Havadan İstanbul (Istanbul From The Air)" adlı kitapları çıktı. 131 sayfalık ciltli kitap okumayı değil bakılmayı amaçlıyor. Bir başka deyimle kitap okura değil, okurun gözlerine hitap ediyor. Türkçe-İngilizce olarak hazırlanan kitap, bir kereliğine ele alınmayı değil tekrar tekrar akılmayı hedefliyor.

Kitapta, kapısı açık bir helikopterden tehlikeli biçimde çekilmiş 120 kadar İstanbul görüntüsü var. Kenti bilmeyenlere fotoğrafların yerleri hakkında İstanbul'un ilçelerini gösteren bir haritayla da genel bir bilgi veriliyor. 30 yıllık fotoğrafçılık deneyimine sahip Durgut çiftinin şimdiye değin Türkiye ile birlikte dünyanın çeşitli yörelerin çektikleri fotoğrafların sayısı 60 bine yaklaşıyor. Bu fotoğraflar arasında antik kentler, tapınaklar, tiyatrolar, hipodromlar, limanlar, kaleler, kiliseler, kervansaraylar, camiler yer alıyor. Durgut Arşivi, 25 bölümde toplanan zengin bir fotoğraf koleksiyonundan oluşuyor. Dünyanın çevresini birkaç kez dolaşacak on binlerce millik helikopter uçuşları nedeniyle Türkiye'yi havadan en iyi tanıyanların Durgut Çifti oldukları tartışma götürmez. "Havadan İstanbul" kitabı, Durgut'ların planladıkları bir dizinin ilk yayını. Dizi İzmir ve Antalya başta olmak üzere "Havadan Türkiye" adıyla devam edecek.

Daha önce 'Anadolu Antik Tiyatroları', 'Anadolu Antik Hipodromları' ve 'Anadolu Uygarlık İzleri' adlı çalışmaları yayınlanan Fatma ve Orhan Durgut'un fotoğrafa olduğu gibi İstanbul'a da tutku derecesinde bağlılar. Bu nedenle İstanbul'un siluetini bozan gecekondular ve gökdelenlere kitaplarında yer vermemişler.

Bin kare içinden 120 fotoğraf

Havadan İstanbul kitabındaki 120 fotoğraf, birkaç bin kare içinden seçilerek alınmış kitaba. Dünyada üç ayrı imparatorluğa başkentlik yapmış tek kent olan İstanbul'un havadan çekilmiş fotoğrafları aynı zamanda dünyanın iki kıtasını tek karede sunuyor okura. Kitapta İstanbul Sarayburnu'ndan Edirnekapı'ya, saraylardan Boğaz'a, surlardan hisarlara kadar pekçok farklı açıdan görülüyor. Şiir gibi fotoğraflara ise İstanbul şiirleri eşlik ediyor.

 
Kitaplık
Ecdadı evlada tanıtmak için sergi
Pera Festivali 'Dua' ile
2-13 Eylül tarihleri arasında yapılacak III. Uluslararası Beyoğlu Buluşması-Pera Festivali açılışını İsrail'in Akko şehrinden gelen Yahudi ve Arap dansçılardan oluşan dans grubu yapıyor. 'Dua' adını taşıyan gösteride grup tüm insanlarda varolan dua etme isteğini müzik ve dans ile sunacaklar. Grubun yapacağı dans, insanlar ve inançlar arasındaki bağı simgeliyor. Pera Festivali, dans grubunun 2 Eylül Perşembe günü saat 17:00 de Tünel Meydanı'ndaki gösterisiyle başlayacak ve grup üyelerinin de katılımıyla Taksim Meydanı'na kadar yapılacak yürüyüşle sürecek. Grup gösterisini saat 18:30 da Taksim Meydanı'nda bir kez daha tekrarlayacak. Pera Festivali 13 Eylül'e kadar, kültürleri sanat şemsiyesi altında buluşturmaya devam edecek. Ayrıntılı bilgi için tel: 0 212 317 65 00 / 534
29 Ağustos 2004
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED