AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Yangın felaketine yol açanlar cezalandırılsın

Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Doğan, orman işçilerinin çok zor şartlarda çalıştıklarını belirtirken, Kamu Emekçileri Sendikası sorumluluların cezalandırılmasını istedi.

  • BEHÇET GÜNGÖR / ANKARA
    Antalya'nın Gündoğmuş ilçesine bağlı Kızılbelen mevkiinde dün 6 orman işçisinin şehit olmasının ardından gözler orman görevlilerine çevrildi. Hak-İş'e bağlı Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Hüseyin Doğan, orman işçilerinin çok zor koşullarda çalıştıklarını söyledi. Düşük maaş ve çok zor iş koşullarına rağmen büyük bir özveriyle çalıştığına işaret eden Doğan, "Tüm kötü koşullara rağmen orman işçisi canla başla çalışarak Akdeniz kuşağında olan Türkiye yangında en az zarar gören ülke durumundadır. Bu özverili çalışanlar sayesinde olmuştur" dedi. Doğan, "Bu başarı, gerek çok büyük önlemler alan Çevre ve Orman Bakanlığı'nın, gerekse hayatı pahasına orman yangınlarıyla mücadele eden işçilerin başarısıdır. Orman görevlileri, memleketleri ve vatanları için hiç düşünmeden en zor şartlarda çalışıyor. Yangınla mücadele adeta bir savaş gibidir. Bu nedenle orman görevlilerinin hayatı da her an tehlikede" diye konuştu.

    'Mevsimlik işçiler daimi olsun'

    Türkiye'de 17 bin civarında mevsimlik orman işçisi bulunduğunu hatırlatan Doğan, orman yangınlarıyla daha iyi mücadele için bunların sürekli çalıştırılmasını istedi. Doğan, mevsimlik çalışanların sadece çalıştıkları sürece para kazanabildiklerini kaydetti. Doğan, bu koşullara rağmen canı pahasına çalışan orman işçilerine hakettikleri kazancın verilmesi gerektiğini anlattı. Çevre ve Orman Bakanlığı bünyesinde çalışan yaklaşık 24 bin orman işçisi var. Bu işçilerin 17 bini mevsimlik olarak çalışıyor. Mevsimlik yılda sadece 4-5 ay çalışıyor. Orman işçilerin aylık maaşının ise aylık ortalama 800 milyon lira olduğu belirtildi.

    Türkiye'de istatistiklere geçen, orman yangınlarındaki ilk ölüm 1968 yılında oldu. 1968 yılında yine Antalya Gündoğmuş İşletme Müdürlüğü'nde meydana gelen orman yangınında ölüm meydana geldi. O tarihten bugüne kadar 91 kişi orman yangınlarında hayatını kaybetti.

    'İki köy arasındaki husumet yangına yol açtı'

    Bu arada Tarım Orman ve Hayvancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Sezai Kaya da ''Gündoğmuş'taki orman yangını hafızalardan silinmeden sorumluları cezalandırılsın'' dedi. Kaya, yangının iki köy arasındaki husumet sebebiyle çıktığını ve 6 cana mal olduğunu söyledi.

    YANGIN ALANINA ÇİÇEK

    Antalya basını Antalya Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait helikopterle şehit olan ormancıların yandığı orman alanına götürüldü. Burada işçilerin yandığı orman alanına bir buket de çiçek bırakıldı. Basın mensuplarıyla birlikte olay bölgesine giden Antalya Orman Bölge Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, işçilerin yanan orman alanına indirildiği haberlerinin gerçek dışı olduğunu söyledi ve yangının büyük ihtimalle kasıtlı çıkarılmış olabileceğini vurguladı..



  • 29 Ağustos 2004
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED