AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
ABD'de Bargusi endişesi

Filistin devlet başkanlığına aday olan Bargusi'nin 'bu görev için uygun biri olmadığını' belirten Powell, "Kazanırsa görevi yerine getirmesi mümkün görünmüyor" dedi. Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Mahmud Abbas, Hamas'la Bargusi konusunda görüştü.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, İsrail'de cezavinde bulunan el-Fetih liderlerinden Mervan Bargusi'nin Filistin'de gelecek ay yapılacak devlet başkanlığı seçiminde aday olmasının sorun olabileceğini düşündüğünü söyledi. Powell, ABD'de Arapça yayın yapan Radio Sawa'ya verdiği demeçte, ''O, bu görevi yerine getirecek durumda olmayan bir kişi ve kazanırsa görevi yerine getirmesi mümkün görünmüyor. Bu yüzden seçim pusulalarında adının bulunması sorun olabilir'' dedi. ''9 Ocak'taki seçime hazırlanan Filistinlilerin, başka bir adaya değil de Bargusi'ye verecekleri her oyun sonucunu göz önüne alacaklarını sanıyorum'' diyen Powell, ''Filistinlilerin yerine karar vermenin ABD'nin işi olmadığını'' kaydetti. Filistinliler arasında oldukça popüler olan Bargusi, 2002 yılında İsrail tarafından ele geçirilerek 5 İsraillinin ölümüne karıştığı iddiasıyla 5 kez müebbet, 2 saldırıdan da 40 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Bargusi'nin seçim kampanyasını, cezaevinin kısıtlamaları çerçevesinde yapabileceğini söylemişti.

Abbas, Hamas'tan destek istedi

Mervan Bargusi'nin kendisini aday göstermesinden sonra zor durumda kalan Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Mahmud Abbas, seçimi boykot eden Filistinli örgütlerle görüştü. Abbas, seçimleri boykot kararı alan Hamas yetkilileriyle biraraya geldi. Abbas ile görüşen Hamas heyeti, Filistinli gruplar arasında diyaloğun yeniden başlatılması konusunda uzlaştıklarını açıkladı. Yetkililer, görüşmede Abbas'ın özellikle Bargusi konusunu görüştüğünü ve Hamas'tan destek istediği belirtildi. Görüşmelerin yakında başlayacağını söyleyen Hamas yetkilileri, Abbas'la görüşmelerinde, parlamento ve yerel seçimler, ulusal birlik, reform ve siyasi ortaklık gibi konuları ele aldıklarını açıkladılar. Devlet başkanlığı seçimlerini boykot kararı alan Hamas, parlamento seçimlerinin ve yerel seçimlerin Haziran 2005'e kadar düzenlenmesini istiyor.

El Cihad yöneticisi öldürüldü

Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentinde, Filistinli İslami Cihad örgütünün bir yöneticisinin İsrailli askerlerce dün sabah öldürüldüğü bildirildi. Filistinli güvenlik kaynakları, Mahmud Hammad isimli 28 yaşındaki yöneticinin, Cenin yakınlarındaki Rabat köyünde saklandığı bir evde İsrailli askerlerin baskını sonucu öldürüldüğünü açıkladılar.

İsrail'den yardım kuruluşlarına baskın

İsrail askerleri, önceki gün Kudüs kentinin kuzeyinde aralarında öğretim görevlilerinin ve yardım kuruluşu çalışanlarının da bulunduğu 10 kişiyi tutukladı. Tutuklananların arasında Dura yetimhanesinde çalışan Ahmed Hasan Avavdih ve Yusuf Hasan Avavdih isimli iki kişinin, Cidallah Racub isimli bir öğretmenin ve Kudüs Açık Öğretim Üniversitesinde öğretim görevlisi olan Davud Ebu Haşim isimli bir kişinin bulunduğu belirtildi. Kişilerin neden tutuklandığı tam olarak bilinmezken yerel kaynaklar İsrail askerlerinin son zamanlarda çok sayıda kişiyi tutukladığını belirtti.



4 Aralık 2004
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED