AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
T E L E V İ Z Y O N
Kocaman kocaman isimlerin haberciliği içimi acıtıyor

Reyting kaygısıyla yapılan haberlerin, yeni nesillere zarar verdiğini ifade eden Kanal 7'nin Ana Haber spikeri Remziye Demirkol, "Kocaman kocaman isimlerin habercilik adına verdikleri içimi acıtıyor" diyor. Demirkol, bu isimlerin buna 'hayır' diyebilecek güçte olduğunu söylüyor.

  • HANDAN KAZANCI
    Kanal E'de başladığı habercilik serüvenini TRT ve CNN Türk'ten sonra Kanal 7'de sürdüren Remziye Demirkol, TV'de reyting kaygısıyla yapılan haberlerin topluma verdiği zarar üzerine yeterince düşünülmediğini söylüyor. "Bugün o 'kocaman kocaman' isimlerin habercilik adına verdikleri haberleri gördüğümde gerçekten içim acıyor. Bu isimlerin buna hayır diyecek güçte olduklarını düşünüyorum." Bir nesil yetiştirildiğini söyleyen Demirkol, "nasıl bir Türkiye oluştuğunu görüyoruz. Kadınlar akşama kadar TV başında birbirleriyle kavga ediyor, kim kiminle evlensin, ne olacak Zeynep'in hali? Tüm derdimiz bu... Toplumsal bir dedikodu halindeyiz" diye konuşuyor.

    HABERLER REYTİNG DIŞINDA BIRAKILMALI

    Bir kanalın reyting kaygısı taşıdığı yerde diğer kanalların da bunu gözardı edemeyeceğini anlatan Demirkol, haberlerin reyting dışında bırakılması gerektiğini savunuyor. Haber bültenlerinin 'prime time'a zarar vermeyecek şekilde düzenlendiğini söyleyen Demirkol sözlerine şöyle devam ediyor: "Ticari kaygılar taşıması bir TV için anlaşılabilir bir şey. Ama haber bunun dışında kalmak zorunda. Televizyon pahalı bir iş, patronlar da amme hizmeti yapmıyorlar. Ama haber bunun dışında kalmalı. Bunun çözümü de ortak bir karar alınmasından geçiyor. TV'lerin karar merciindeki insanlar biraraya gelip 'Biz ne yapıyoruz ve ne yapmalıyız?'ı tartışmalılar. Bu işbirliğini sağlamanın zorluğunu sözlerine ekleyen Demirkol, "Geçmişte bunun denemeleri oldu ama, hep bir yerden delin ve o delik gittikçe büyüdü. Bir gün bunu yapmak zorunda kalacağız, belki bu da bir dönem ve birgün kendini tamamlayacak" diye konuşuyor.

    Karar mercilerindeki insanların yetiştirilen nesil hakkında kendilerine sorular sorması gerektiğini söyleyen Demirkol, "Toplum mu bizi oraya getirecek, olması gereken bazı şeylere sadece yasaklarla ulaşabildiğimiz için yasaklar mı olacak, RTÜK mü yapacak ya da AB mi bir standart koyacak bilemiyorum ama bir şeyler bizi buna mecbur bırakacak. Ama o gün geç olabilir. Nesiller yetiştiriyoruz, geçen bu zamanın bir de dönüşü var" diyor.

    HABER ÖN PLANDA

    Medyada kritik noktalarda çok az kadın olduğunun söyleyen Demirkol, bu durumun toplumsal bir yansıma olduğunu anlatıyor. Toplumun genelinde kadın varlığı ne boyuttaysa, kritik noktalarda erkek-kadın oranı nasılsa, medyada da öyle" diyen Demirkol, kadın spikerlerin çok fazla olmasının sebebinin de, kadınların görsel mazleme olarak kullanılmasından kaynaklandığını söylüyor. Demirkol, "İzleyici kadın spikerleri daha çok tercih ediyor. Güzel, bakımlı, cici!! Ne söylediği çok önemli değil. Çünkü zaten ne söylediği birebir önüne konulmuş durumda. Bu yüzden de o tabloyu tamamlayacak albenisi olan imajlar yerleştiriliyor ve zaten bu daha da ucuza geliyor." diye konuşuyor.

    Geçmişte muhabirlikten montaja her aşamada çalıştığını söyleyen Demirkol, "Bugün benim habere katkım haber seçkisi, seçilen habere nasıl bakılması gerektiği noktasında." diyor. Kanal 7'de haberin ön planda olduğunu ve habere tarafsız bakıldığını anlatan Demirkol, "Magazinden uzak durmaya çalışan ve haber verme kaygısı taşıyan bir kanalda çalışıyorum ve şanslı hissediyorum." diyor sözlerinin sonunda.

    Endişe duydum

    Ahmet Hakan'ın ayrılmasından sonra Kanal 7'de Haber Saati'ni sunmaya başlayan Demirkol, "Yaklaşık 10 yıl bir kanalla ve Haber Saati'yle bütünleşmiş bir isim Ahmet Hakan. Başlarda izleyicinin beni kabul etmeyebileceğini düşündüm" diyor. Bugüne dek, aldığı eleştirilerin izleyicinin kendisini benimsediği yönünde olduğunu söyleyen Demirkol, Ahmet Hakan'ın ardından Haber Saati'ni devralmaktan başta endişe duyduğunu söylüyor ve ekliyor: "Eğer haber tarafsız bir şeyse ve haber bizim kişi olarak görüşlerimizi yansıtmadığımız bir platformsa Ahmet Hakan'ın ya da Remziye Demirkol'un söyleyeceği farklı olmaması gerekiyor."

    İçlerine siniyor

    Güzellik yarışmasından haber bültenlerine kayan isimler içinse Demirkol'un yorumu güzel olmanın suç olmadığı yönünde. "Güzellik tarih boyunca olduğu gibi bugün de bir artı. Özellikle de ekrandakiler için. Sorun güzel olmak değil, sorun sadece güzel olmak. Bir dönem 'güzelce kızlarımızın önüne kağıdı verelim, okusunlar.' dendi. Ama özellikle haber kanallarıyla birlikte anlaşıldı ki, olmuyor, yetmiyor. Önemli bir olay olduğunda "Şimdi genel yayın koordinatörümüz filanca, konuyu bilmem kimle değerlendirecek" diyen ve bunu sindiren isimler hala var" diyen Demirkol, bunun izleyicinin güvenini bir durum olduğunu söylüyor.


    FİLMLERDEN SEÇMELER

    Su Dünyası
    Kutupların erimesi ve kasırgalar sonucu dünya sular altına gömülür. Felaketleri atlatanlar yaşamlarını sürdürebilmek için su üstünde yüzen ve atol adı verilen suni adalar inşa ederler. Burada yaşayanlar hem zorlu yaşam koşullarına göğüs germek, hem de kendilerini "Smokers" adı verilen korsanlardan korumak zorundadır. Smokers'lara kafa tutabilecek tek kişi ise denizci Mariner'dir.
    (Waterworld) Yön: Kevin Reynolds Oyn: Kevin Costner, Jeanne Tripplehorn, Dennis Hopper, Tina Majorino (1995) TGRT / 21.00

    Özgürlüğün Bedeli
    Michael Collins, İrlanda'nın özgürlük savaşında önemli yeri olan tarihi bir karakterin hayat öyküsünden kesitler sunuyor. 1916'da bir grup İrlandalı, Dublin'deki büyük postaneyi altı gün boyunca işgal ederler. Bu isyancılar arasında Michael Collins de vardır. Cezaevinden çıktığında ise aklında İrlanda'nın kurtuluşu ile ilgili yepyeni planları vardır.
    (Michael Collins) Yön: Neil Jordan Oyn: Liam Neeson, Aidan Quinn, Stephen Rea, Alan Rickman, J. Roberts
    Cnbc-e / 22.15

    William Tell
    Hermen Gessler imparatordan aldığı cesaretle halkını baskı ve korkuyla yola getirmeye çalışmaktadır. Halkı şimdi de yeni bir kanuna uymaya zorlamaktadır. İmparatoru sembolize eden bir şapka her kasabanın meydanına asılacak ve halk onun önünde eğilecektir. Şapkanın ilk kurbanları William ve oğlu olur. Oğlu isyan edince William da olaya karışır.
    (The Adventure Of William) Tell Yön: George Mihalka Oyn: Will Lyman, Jeremy Clyde, Harry Carey Jr
    KANAL 7 / 23.00

    Boksör
    Gençliğinde parlak bir boksörken IRA bağlantısı nedeniyle 14 yıl hapis yatan Danny, Belfast'a geri döner. Siyaseti bırakmaya karar vermiştir. Ama eski sevgilisi Maggie o hapisteyken bir IRA militanı ile evlenmiştir. Danny böylece kendisini yeniden artık nefret ettiği bir karmaşanın içinde bulacaktır.
    Orijinal Adı: The Boxer Yön: Jim Sheridan Oyn: Daniel Day Lewis, Emily Watson, Brian Cox Yapım Yılı: 1997
    STAR / 23.10

    TV TEL
    TRT: Ank. (312) 490 43 00 İst. (212) 259 72 75 İzm. (232) 463 02 03 KANAL 7: (212) 612 90 90 TGRT: İst. (212) 454 56 00 Ank. (312) 441 34 00 STV: (216) 344 85 60 MELTEM TV: (212) 451 18 50 FLASH TV: (212) 256 81 00 CNN TÜRK: (212) 413 56 00 STAR: (212) 448 90 00 KANAL D: (212) 413 51 11 atv: (212) 354 39 36 SHOW TV: (212) 355 01 01 tv8: (212) 288 51 52 CNBC- e: (212) 335 00 00 NTV: (212) 335 00 00 KANAL A: (312) 318 69 70 RTÜK: Tel: (312) 297 50 50 ALO RTÜK: 178

  •  
    Nazar ve Cabbar, yine kasabada karşılaşıyor
    Önümüzdeki günlerde sona erecek olan Kınalı Kar'da, Yiğit ve Didem karavanın etrafını saran ateşten kurtulmayı başarır. Komutan, Rıza'nın Beyevi'nde olmadığını anlar. Mehmet ve Pınar, Sumru için karakola gider. Komutan Sumru'nun bir süre evde kalmasına izin verir. Nazar, Demir'le Efe'nin ameliyatı için hastaneye gider. Hatice Lamia'nın bebeğini kaçırır. Cabbar, bebeği bulmak için çıkar. Başına poşu bağlı olan Cabbar ile Nazar kasaba yolunda karşılaşır. Nazar onu gözlerinden tanır.
    [ 22.00 / KANAL D ]

    Oğuz Aral, Gırgır ve 12 Eylül döneminde, "Oradaydı"!
    Türkiye'nin yakın tarihine yansıyan olayları tanıkların ve yaşayan kişilerin anlatımıyla ekrana getiren Oradaydım belgeseline bu hafta Hasan Kaçan konuk oluyor. Soner Yalçın'ın hazırladığı programa katılacak olan karikatürist Hasan Kaçan, Oğuz Aral yönetimindeki Gırgır'ın nasıl hazırlandığı, derginin 12 Eylül Dönemi'nde kapatılmasına neden olan karikatüre nasıl karar verildiği, Gırgır'ın kapatılmasının ardından Oğuz Aral'ın Sıkıyönetim Komutanlığı'nda neler yaşadığı ve 1 ay süren kapatılma sürecinde neler olduğu konusunda izleyenleri bilgilendiriyor.
    [ 19.20 / CNN TÜRK ]

    Edenin bulduğu, zalimin cezalandırıldığı hikayeler
    Reha Yeprem'in sunduğu Sırlar Dünyası tekrar bölümüyle ekranlara getiriliyor. Göz Hakkı ve Hacı adlı iki kısa filmin yayınlanacağı programın ilk bölümünde, zengin bir karı-koca'nın yanında çalışan Elif ve annesinin yaşadığı dramatik hikaye ve küçük kıza kötülük eden adamın başına gelenler hikaye ediliyor. İkinci bölümde ise, hacca gitmiş olan, ancak sürekli rüyalarından haccının kabul edilmediğini gören bir adamın geçmişte yapmış olduğu bir kabahati hatırlaması ve onu düzeltebilmek için sarfettiği çabalar hikaye ediliyor.
    [ 20.00 / SAMANYOLU ]

    Anneler ve hapisteki oğulları üzerine film
    1981'de Belfast'taki bir cezaevinde yapılan açlık grevinden hareketle çekilen film, etkileyici bir politik drama. Terry George'un yönettiği film, IRA ile ilişkisi olduğu iddiasıyla hapse atılan Gerard Quigley ve annesi Kathleen'in yaşadıklarını anlatıyor. Oğlunun içeri alınmasından sonra politikayla daha yakından ilgilenmeye başlayan Kathleen süreç içinde değişecektir. Helen Mirren'in başarılı bir performans sergilediği film seyircide derin etkiler bırakacak cinsten.
    O DA BİR ANA-Orjinal Adı: Some Mother's Son Yön: Terry George Oyn: Helen Mirren, Fionnula Flanagan, Aidan Gillan, David O'Hara, John Lynch (1996)
    Cnbc-e / 20.00

    Robin Williams icatlar yaparmış!
    Robin Williams'ın başrolde oynadığı Dalgın Profesör adlı film, TV'de ilk kez ekranda. Profesör Philip Brainard, kendisini bilime adamıştır. Günlük yaşamla ilgilenmeyen profesör, nişanlısı Sara ile evlenecekleri günü bile iki kez unutmuştur. Profesör ve Sara, üçüncü kez evlenmeye karar verirler. Profesör, bu kararı verdiği gün mucize bir madde keşfeder. Yeşil olan bu madde görünüşte lastiğe benzemektedir fakat yerçekimini ortadan kaldırmaktadır. Ancak rakibi Wilson, bu buluşun peşindedir.
    DALGIN PROFESÖR-Orijinal Adı: Flubber Yönetmen: Les Mayfield Oyuncular: Robin Williams, Marcia Gay Harden, Christopher McDonald Yapım Yılı: 1997
    KANAL D / 20.00

    Yaşamak için üç gününüz varsa!
    Freddy'in her şeyden çok değer verdiği kızı sarhoş bir sürücü tarafından öldürülmüştür. 6 yıla mahkum olan John Booth, cezası bittikten sonra serbest kalarak, yaşadığı karavana döner. Ama bu Freddy için yeterli değildir. Freddy ödeşmeleri için John'un ölmesi gerektiğini düşünmektedir. Vicdan azabı çeken John ise, bir gece silahla gelen Freddy'yi görünce kendini korumaya bile kalkmaz. Ancak silah çalışmaz ve Freddy kendisine yaşamak için 3 gün verir.
    İNTİKAM HIRSI-Orj. Adı: Crossing Guard Yön: Sean Penn Senaryo: Sean Penn Oyn: Jack Nicholson, David Mortse, Anjelica Huston Türü: Gerilim Yapım Yılı: 1995
    TRT 1 / 00.25
    4 Aralık 2004
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED