AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
'Direnişi küçümsedik' itirafı

Irak'ın başkenti Bağdat'ta meydana gelen iki ayrı saldırıda 17'si polis, 32 Iraklı öldü. ABD Savunma Bakanı Rumsfeld,"Direnişi gereği gibi değerlendiremedik"dedi.

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Irak'taki direnişi başlangıçta küçümsemiş olduklarını itiraf etti. Amerikan Fox News televizyonunda programa katılan Rumsfeld, ''Irak savaşındaki başarısızlıkların neler olduğu'' şeklindeki soruya, ''kitle imha silahlarını bulamadıklarını, bir de direniş hareketini gereği kadar değerlendiremediklerini'' söyleyerek cevap verdi. Rumsfeld, ''Pentagon uzmanları ve istihbarat servislerinin, direnişin bu denli uzun süreceğini tahmin etmediklerini, direnişi bir anlamda küçümsediklerini'' kaydetti.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta meydana gelen iki ayrı saldırıda 16'sı polis 32 kişi hayatını kaybetti. İlk saldırı Bağdat'ın Sünni bölgesi Azamiye bölgesinde dün sabah saat 06:00 sularında meydana geldi. Ayetullah Ali es-Sistani taraftarlarının sabah namazında çıktıkları sırada Hamid el-Naccar camii önünde bulunan bir araçta ufak çaplı bir patlama meydana geldi. Patlamadan sonra camiden çıkan kişiler aracın etrafında toplandığı esnada ikinci ve daha şiddetli bir patlamanın meydana gelmesi üzerine de 15 kişi hayatını kaybederken 20 kişi de yaralandı.

Şiiler, ABD askeri ile çatıştı

Daha sonra olay yerine gelen ABD askerleri ve Irak polisi ile Şii direnişçiler arasında çatışma meydana geldi. Görgü tanıkları saldırıda ölenlerin çoğunun ikinci patlamada öldüklerini belirttiler. Olaydan sonra ABD helikopterleri de olayın meydana geldiği Azamiye bölgesi üzerinde devriye uçuşu yaptılar. Bağdat'ın el-Amel bölgesinde meydana gelen ikinci bir saldırıda ise 17 polis öldü. Bölgede bulunan bir polis karakoluna silahlı kişilerce saldırı düzenlenmesi sonucu 17 polis hayatını kaybederken 10 polis de yaralandı. Saldırı yerel saate göre 05:00 sularında meydana gelirken olaydan sonra bölgeye çok sayıda polis geldi. Karakol çevresindeki polis araçlarını yakan direnişçiler, tutukluları de serbest bıraktı. Yarmuk Hastanesi'nden bir doktor, yaptığı açıklamada, "2 polis, 2 komiser ve 10 ajan öldü, biri komiser, üçü ajan ve biri tutuklu 5 kişi de yaralandı" dedi. Saldırıyı doğrulayan bir Irak içişleri bakanlığı sözcüsü ise, "direnişçilerin" polis merkezine saldırdıklarını ve sonra da kaçtıklarını söyleyedi.

Musul'da şiddetli çatışma

Irak'ın kuzeyinde bulunan Musul kentinde ABD askerleri ve Irak askerleri ile direnişçiler arasında meydana gelen çatışmalarda 14 kişi öldü 14 kişi de yaralandı. Çatışmalar önceki gün bir karakola düzenlenen saldırıda bir ABD askerinin ölmesinin ve iki Irak askerinin yaralanmasının ardından meydana gelirken dün de direnişçiler Musul'da bulunan bir ABD üssüne havan topu saldırısı düzenlediler. Amerikalı ve Iraklı askeri yetkililer, direnişçilerle çıkan çatışmalarda bir polis ve 11 direnişçinin öldüğünü ileri sürdü. Musul'da ABD ve Irak askerleri tarafından yapılan aramalarda 14 ceset daha bulunurken kentte bulunan Irak askerlerine ait olan cesetlerin sayısı 66'ya yükseldi.

  • BAĞDAT



  • 4 Aralık 2004
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED