AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Brüksel KOBİ'lerin sesini duymuyor

İstanbul'da toplanan Avrupa'lı KOBİ temsilcileri, AB başkenti Brüksel'deki ağır bürokrasiden şikayetçi oldu. Bakan Coşkun ise Avrupalılara Türk KOSGEB'in başlattığı projeleri örnek gösterdi.

  • YAKUP KOCAMAN
    MÜSİAD'ın daveti üzerine İstanbul'da toplanan Avrupa'lı KOBİ temsilcileri, AB başkenti Brüksel'deki ağır bürokrasiden şikayetçi oldu. Avrupa'nın 19 ülkesinde 500 bin işletmeyi temsil eden Avrupa Küçük ve Orta Ölçekli İşletme Birlikleri Konfederasyonu (CEA-PME), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) daveti üzerine, bu yılki genel kurul toplantısını İstanbul'da gerçekleştirdi.

    CEA-PME Genel Kurulu öncesinde İstanbul Grand Cevahir Otel'de düzenlenen "KOBİ'ler için 2010 Yılı Perspektifleri" başlıklı panelde konuşan Avrupa'lı KOBİ temsilcileri, AB'nin başkenti Brüksel'deki ağır bürokrasiden şikayetçi oldu. CEA-PME Başkanı Mario Ohoven, AB'nin büyük şirketlere öncelik tanıdığını belirterek, "Avrupa Birliği'nin şu anda KOBİ'lerle ilgili kapsamlı bir politikası yok. Bu şunu gösteriyor, küçük işletmeler Brüksel'de seslerini yeterince duyuramıyor" dedi. Ohoven, AB ülkelerinin, 2000 yılı Mart ayındaki Lizbon zirvesinde koydukları hedefe göre, Avrupa ekonomisinin 2010 senesinde ABD'yi de geride bırakarak dünyanın en büyük ekonomisi haline gelmesi gerektiğine dikkat çekerek, bu hedefin KOBİ'lere destek vermeden gerçekleştirilemeyeceğini vurguladı.

    Türk KOBİ'leri örnek alın

    Ohoven'in ardından söz alan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ise, bürokrasiden şikayet eden Avrupa'lılara, KOSGEB'in küçük ve orta ölçekli işletmeler için başlattığı projeleri örnek gösterdi. Coşkun, Avrupa'lı KOBİ temsilcilerine seslenerek, Türkiye'nin KOBİ'lerle ilgili modelinin OECD tarafından bütün dünyaya model olarak sunulduğunu söyledi. Coşkun, KOBİ'lerin sermayelerinin güçlenmesi için şirketlerin birleşmesi, evlenmeleri konusunda teşvikler getirdiklerini hatırlattı.

    Bolat: Türk işadamına uygulanan vize engeli, haksız rekabete yol açıyor

    MÜSİAD'ın ev sahipliğinde gerçekleşen CEA-PME toplantısının açılışında konuşan MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, Avrupa'dan Türkiye'ye gelen işadamlarının hiçbir vize engeliyle karşılaşmadığını, buna karşın Türkiye'den Avrupa'ya gidecek olan işadamlarının konsolosluklardaki resmi formaliteden dolayı haftalarca beklemek zorunda bırakıldıklarını belirterek, bunun da ticarette haksız rekabete yol açtığını söyledi. Avrupa'lı KOBİ temsilcilerine çağrıda bulunan Bolat, "Bizler sizin ülkenize gidebilmek için haftalarca vize kuyruğu bekliyoruz. Bu ticarette haksız rekabete neden oluyor. Bu vize uygulaması kaldırılmalı ya da bürokrasi azaltılmalı. Bunu AB merkezinde dile getirmenizi istiyoruz" dedi. Panelde söz alan MÜSİAD'ın Almanya şubesi Başkanı Lütfü Güler de, Avrupa'da 500 bin işletmeyi temsil eden CEA-PME'ye bugüne kadar üye olan tek Türk derneğinin MÜSİAD olduğunu söyledi.

    Avrupa'lı KOBİ temsilcileri, Gürkan'ı alkışladı

    Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Erkan Gürkan'ın CEA-PME Genel Kurulu öncesinde Avrupa Birliği'nin KOBİ'lere destek vermede göstediği aksaklıklarla ilgili yaptığı konuşma Avrupa'lı KOBİ temsilcilerinden büyük alkış topladı. Gürkan alkış alan tespitinde, Avrupa Birliği'nin 90'lı yıllarda küçük işletmeleri ihmal etmesine bağlı olarak, Avrupa ekonomisinin yavaşladığını ifade etti.



  • 4 Aralık 2004
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED