AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Enflasyon frenlendi

Ekim ayında sıçrayan enflasyon, kasımda tekrar geriledi. TEFE binde 7,5, TÜFE yüzde 1,54 artış gösterdi.

Gıda ve giyimin baskısıyla Ekim ayında sıçrayan enflasyon, Kasım'da çekirdek enflasyon ve tarım fiyatlarının zayıflamasıyla geriledi. Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre enflasyon, Kasımda toptan eşya fiyatlarında binde 7,50, tüketici fiyatları yüzde 1,54 artış gösterdi.. Yıllık bazda ise tüketici fiyatları yüzde 9,79, toptan eşya fiyatları ise yüzde 14,4 artış gösterdi. Kasımda enflasyon tarım sektöründe yüzde 1,2 artış gösterirken, çekirdek enflasyon binde 2 arttı.

Enflasyonun tüketici fiyatlarında yüzde 1,51, toptan eşya fiyatlarının yüzde 1,6 artması bekleniyordu. Hükümetin yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 10 düzeyinde bulunurken, enflasyonun hedefleri aştığı böylece onaylanmış oldu. Kasım ayındaki yüzde 0,75 oranındaki artışın yüzde 0,29'u devlet sektöründeki fiyat artışlarından, yüzde 0,46'sı da özel sektördeki fiyat artışlarından kaynaklandı.

DİE'den yapılan açıklamaya göre, kasım ayında, sektörel bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 4,6 ile madencilik ve taşocakçılığı sektöründe gerçekleşti. Geçen ay fiyatlar, tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektöründe yüzde 1,2, imalat sanayiinde yüzde 0,4, elektrik gaz ve su da yüzde 0,7 arttı.

En yüksek harcama ulaştırma'da

Tüketici fiyatları endeksine göre, kasımda en yüksek fiyat artışı yüzde 3k1 ile ulaştırma sektöründe görüldü. Söz konusu ay giyim ve ayakkabı harcamalarında yüzde 2,2, konut ile ilgili harcamalarda aylık yüzde 1,2, gıdada yüzde 1,9, ev eşyası yüzde 0,8, sağlık yüzde 0,2, eğlence ve kültür yüzde 0,2, lokanta, pastane ve otelde yüzde 1,2, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.4 arttı. Aynı dönemde eğitim harcamalarında bir artış olmadı.Yıllık bazda ise fiyatlar en fazla yüzde 16,5 ile yine ulaştırma sektöründe arttı. Lokanta, pastane ve otel fiyatlarında artış yüzde 15,4, Konut fiyatları yüzde 15, gıda fiyatları yüzde 6,9 arttı.

Zam şampiyonu domates

Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre, Kasım ayının zam şampiyonu fiyatı yüzde 72 artan domates oldu. Söz konusu ay domatesi yüzde 26,9'luk fiyat artışı ile dolmabiber,yüzde 21,7'lik fiyat artışı ile sivribiber izlerken, fiyatı yüksek oranda artan diğer ürünler, yüzde 9,8 ile palto, yüzde 8,1 ile manto, yüzde 7,2 ile otomobil, yüzde 5,7 ile patates, yüzde 5,2 ile de doğalgaz olarak belirlendi.

Şehirlerarası otobüs ücreti, kuru soğan, yoğurt ve beyaz peynirin de aralarında bulunduğu diğer bazı ürünlerde de aylık fiyat artışı, aylık enflasyon rakamının üzerinde gerçekleşti.

Geçe ay fiyatı yüzde 20,7 oranında gerileyen yumurta, Kasım'ın fiyatı en fazla ucuzlayan ürünü olurken, mandalinada yüzde 19,8, karnıbaharda yüzde 10,7, tavuk etinde yüzde 4,4 fiyat düşüşü yaşandı.




4 Aralık 2004
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED