AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
AOÇ işgal edilmiş

Atatürk'ün Türkiye'ye miras bıraktığı Atatürk Orman Çiftliği'ne ait 55 dekarlık arazi, aradan geçen süre içinde işgal, talan ve satış yoluyla 33 dekara düştü. İşgalcilerden kira bile alınamıyor.

Meclis KİT Komisyonu üyesi milletvekillerinin isyanına yol açan Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ)'ndeki işgal ve talanın listesini Yeni Şafak ele geçirdi. AOÇ'la ilgili raporlara göre, işgal ve talan üç yoldan yapıldı. Birinci yöntem, AOÇ arazilerinin satışına imkan veren yeni yasalar çıkarmak oldu. İkinci yöntem, kiralama yoluyla arazilerin fiili işgalinin yolu açıldı. AOÇ arazileri komik kiralarla şahıs veya kurumlara devredildi. Üçüncü yöntem ise yasal olmayan yollardan arazilere el konulması şeklinde gerçekleşti. Raporlara göre, Atatürk AOÇ'u miras bıraktığında Ankara'yı bir uçtan bir uca saran ve büyüklüğü 55 dekarı bulan arazilerden oluşuyordu. 2004 yılı itibariyle AOÇ'un kayıtlarında 33 dekarlık arazi bulunuyor. Arazilerinin şu anda yüzde 3'ü 945 dekarı ise yasal olmayan yoldan yapılan işgal sonucu AOÇ'un kontrolü dışında. AOÇ, bu işgalcileri çıkaramadığı gibi kira bile alamıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri liste başı

KİT Raporu'nda, AOÇ arazilerini işgal eden kamu kurumlarının başında Türk Silahlı Kuvvetleri geliyor. Raporda, bu askeri birlikler ve işgal ettikleri arazi büyüklüğü şöyle yer aldı: Jandarma Genel Komutanlığı (bin 738 metrekare), Gazi Orduevi (86 bin 663 metrekare), Etimesgut Askeri Lojmanları park ve halı sahası (9 bin 207 metrekare). Arazileri işgal eden diğer resmi kurumların başında ise Gazi Üniversitesi (19 bin 702 metrekare), TİGEM (17 bin 198 metrekare) ve Fişeksan (21 bin 14 metrekare) geliyor. Arazilerin satış yoluyla küçültülmesi operasyonunda da TSK ilk sırada. AOÇ arazilerinden şimdiye kadar yasa düzenlenerek 21 bin 893 dönümlük bölümünün satışı yapıldı. Satışın yıllar itibariyle gösterildiği listede, satışlarda aslan payını TSK adına alım yapan Milli Savunma Bakanlığı aldı. 12 bin 800 dönüm Milli Savunma Bakanlığı tarafından (1940- 1980 arasında), 2 bin 350 dönüm Tarım Bakanlığı, 870 dönüm Orman Bakanlığı, 925 dönüm ise çeşitli kooperatifler tarafından satın alınarak imara açıldı.

İşgalciler için 117 dava açıldı

AOÇ Müdürü Hasan Güldaş, şimdiye kadar işgal altında bulunan araziler için 117 dava açtıklarını, bu davaların 84'ünün devam ettiğini, 3 davanın husumetten reddedildiğini, 30 davanın ise kurum lehine sonuçlandığını ifade etti. Özellikle kira yönteminin kurumu yıprattığını ifade eden Güldaş, "Kiralama yöntemi eski tarihlere dayanıyor. Bu yüzden kiracıları hukuken çıkartmamız mümkün olmuyor sadece ödedikleri komik rakamları yargı yoluyla yükseltmeye çalışıyoruz" dedi.

Arazilerin kiraları çok komik

AOÇ'nin işgal edilen arazilerinin yer aldığı listede, arazi işgallerinin en önemli kısmının "kiralama" kılıfı altında yapıldığına dikkat çekiliyor. Kiralama yöntemiyle, Ankara'nın en gözde yerinde bulunan araziler adeta özel şirketlere peşkeş çekilmiş durumda. KİT Komisyonu üyesi AK Parti Kayseri Milletvekili Mustafa Duru, kira bedellerine isyan ederken, "Listede POAŞ'ın çok gülünç bir kira bedeli ödediği ortaya çıkıyor. POAŞ'la yapılmış özel bir anlaşma mı var? Koskoca tesise bakkaldan az bir kira bedeli ödemesi doğru mu?" diyerek tepki gösterdi. AOÇ Müdürü Hasan Muhammet Güldaş, işgal ve talana isyan ederken, çaresiz kaldıklarını belirterek, kiralama yoluyla yapılan talanın sınır tespit ölçümleri sırasında ortaya çıktığını ifade etti. Güldaş, Hürriyet'in kısa bir zaman önce işgal ettiği araziyi boşalttığını açıkladı ancak geriye dönük 5 yıllık kullanım bedelinin alınıp alınmadığı konusundaki soruyu yanıtsız bıraktı.

  • ÖZGÜR AKBAŞ / ANKARA



  • 4 Aralık 2004
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED