AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M

  • Doğuştan görme özürlü yedi kardeşin yaşam azmi
    Düzce'nin Gölyaka İlçesi'nde en büyüğü 60, en küçüğü 23 yaşındaki doğuştan görme engelli 7 kardeş, aynı evde yaşam mücadelesi veriyor. Hacıyakuplar Köyü'nde yaşayan Melek (60), Fatma (52), Ali (48), Firdevs (44), Hasan (41), Müberra (27) ve Züleyha Yılmaz (23) adlı kardeşler doğuştan görme engelli. Uzun süre önce annelerini kaybeden görme engelli kardeşlerinin geçimini sağlayan abla Melek Yılmaz, devletten 3 ayda bir aldıkları 170 milyon lira fakirlik maaşı ile yaşamlarını sürdürdüklerini söyledi.


  • Öz vatanlarında mülteci oldular
    Irak Türkmenleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği (ITKAD) Başkanı Yaşar Şerif, işgal güçlerinin baskı ve saldırıları sonucu 500 bin nüfuslu Felluce'de 400 bin sivilin evlerini yurtlarını terkederek mülteci konumuna düştüğünü söyledi. Irak vatandaşı olan ve eşi ile iki çocuğunun Kerkük'te yaşadığını ifade eden Yaşar, Irak'tan Türkiye'ye geldi ve bölgede yaşanan en son gelişmeleri anlattı. Şerif, Amerikan güçlerinin sivil-direnişçi ayrımı yapmadan Kerkük'e 250 kilometre mesafedeki Felluce'de hareket eden herşeye ateş ettiğini belirterek, "Sokaklar cesetlerle dolu. Şehirde kalan insanlar yakınlarının cesetlerini evlerinin bahçelerine gömüyor" dedi. Savaş öncesi, Felluce'nin, Irak'ın en gözde şehri olduğunu ve birçok önemli sanayi kuruluşunun da bu şehirde bulunduğunu kaydeden Şerif, işgal güçlerinin saldırıları sonrasında Felluce'nin adeta bir hayalet şehri haline geldiğini kaydetti.

  • OKTAY MEHMET / İSTANBUL


  • Yeşil kartlı ilacını eczaneden alacak
    Sağlık Bakanı Recep Akdağ, SSK'lılar ve yeşil kartlıların 2005 yılında ilaçlarını serbestçe eczanelerden alabileceklerini bildirdi. Sağlık Bakanı Akdağ, TBMM'de yaptığı konuşmada, bakanlığında yeniden yapılanma dönemi yaşandığını söyledi. Ülkenin bu güçlükleri göğüslemek zorunda olduğunu belirten Akdağ, "İnsanımızın bu değişikliklere ihtiyacı var'' dedi. Zamana gereksinimleri olduğunu, az parayla çok iş yaptıklarını ifade eden Bakan Akdağ, Yeşil kartlıların 2005 başından itibaren ilaçlarını eczanelerden alabileceklerini bildiren Akdağ, bunun için Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a teşekkür etti. Akdağ, SSK'lıların da 2005'in ilk yarısında eczanelerden ilaç alabileceklerini söyledi. Akdağ, ilaç alımlarında ilaç firmalarının karşısına blok alımlarla çıkacaklarını belirterek, bu nedenle büyük iskontolar yaptırabileceklerine inandıklarını ifade etti.


  • 'Meclis'e çok sıkıntılı girdik'
    TBB Başkanı Özok, görüşme için TBMM'ye girişlerinde güvenlik gerekçesiyle tüm baro başkanlarının araçlarından indirilerek arandığını, cihazlardan geçirildiklerini söyledi. Özok, "Ben ve arkadaşlarımızın girerken uğradığımız ve çok üzüldüğümüz eylem ve davranışlarla karşılaştık" dedi. Özok, "Meclis'e çok sıkıntılı girdik" diye konuştu. CHP Grup Başkanvekili Anadol ise baro başkanları gelmeden hemen önce "Emniyet Müdürlüğü'nden rahatsız edici birşey olmaması için ricada bulunduğunu" belirterek, "Bu yapılanları kınıyorum. Hemen Meclis Başkanlığı nezdinde girişimde bulunacağım" diyerek baro başkanlarından özür diledi.


  • Uludağ ve Ilgaz'da tahsis iptali
    Orman Bakanı Osman Pepe, Başbakan Erdoğan'la görüştükten sonra Uludağ ve Ilgaz Milli Parkı'nda yer alan kamuya ait tesislerle ilgili tahsisleri iptal edildiğini açıkladı. Orman arazisi üzerindeki kamuya ait tesisler kiraya verilecek. Bakan Osman Pepe, "Devletin parasıyla tatil ve kamp yapılamaz" dedi. Orman Bakanlığı bünyesindeki sosyal tesis ve kampların satış ve kiralanmasından 100 trilyon gelir elde edildi.

  • BİLAL ÇETİN


  • Oyunculuk sınavları mayısta
    Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, tiyatro oyunculuk sınavını bu yıl mezun olacakların katılabileceği şekilde Mayıs'ta yapmayı düşündüklerini söyledi. Kültür Bakanlığı ise ertelenen sınava başvurunların haklarının saklı tututulacağını, sınava şehir dışından gelen adaylara da 50'şer milyon lira ödeme yapıldığını açıkladı.


  • Özgürlük yürüyüşçüleri Ankara'da
    Şanlıurfa'dan yola çıkan Başörtüsüne Özgürlük Yürüyüşçüleri Ankara'ya ulaştı. 43 gün önce Şanlıurfa'dan yola çıkan yürüyüşçüler Başkent'in Gölbaşı girişine geldiklerinde önce jandarma engeliyle karşılaştılar. Jandarma, yürüyüş halindeki grubun şehre girişine izin vermedi. Ancak yapılan görüşmelerin ardından, grup yürüyerek şehir merkezine ulaştı. Şanlıurfa'dan üç kişi olarak yola çıkan ve Ankara'ya gelinceye kadar sayıları 23'e ulaşan gruba, Ankara girişinde çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcisi de katıldı. Aralarında 13 yaşında bir çocuğun da bulunduğu Başörtüsüne Özgürlük Yürüyüşüne katılanlar, Şanlıurfa'dan bu yana bir engelle karşılaşmadıklarını, Başkent'e de hukukun adil olarak uygulanması ve haklarının verilmesi için geldiklerini söylediler. Geceyi Ankara'da geçiren grup, bugün sivil toplum kuruluşları ve kendilerine destek veren diğer katılımcılarla birlikte Hipodrom'dan Abdi İpekçi Parkı'na yürüyecek. Grup daha sonra Abdi İpekçi parkında kitlesel basın açıklaması yapacak.


  • Mezhep farklılıklarını tanımak birliği arttırır
    İslami İlimler Araştırma Vakfı'nın (İSAV) Topkapı Eresin Otel'de düzenlediği 'Tarihte ve Günümüzde Ehl-i Sünnet'' toplantıları başladı. İSAV Başkanı Prof. Dr. Ali Özek yaptığı açılış konuşmasında bu uluslararası toplantıların İslam dini ile ilgili inanç mezhepleri hakkında yapılan ilmi çalışmaların sonuncusu olacağını belirterek, "Bundan daha önce vakfımız, alevilik, sünnilik, bektaşilik, ile ilgli sempozyumlar düzenledi. Bundan sonra da fıkıh mezhepleri ile ilgili tohlantılar düzenlemeyi planlıyoruz" dedi. Uzun zaman içinde Ehl-i Sünnet düşüncesinde meydana gelen ilaveler ve unutulan kısımların gündeme getirilmesi için bu toplantıları düzenlediklerini ifade eden Özek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "İslam aleminin içinde bulunduğu inanç ve amel kargaşasından kurtulması için bir çıkış yolu vardır. Ehl-i Sünnet, müslümanlar için bir orta yol önermiştir. Bu amelin ayrı imanın ayrı olmasıdır. Amel iman üzerine bina edilir. Biz bugün buna düşünce müslümanlığı diyoruz. Bunu da teşvik etmek durumundayız. Zaten bugün müslümanların pek çoğu düşünce müslümanıdır. Kanaatimce asıl olan kişinin İslam'a inanmasıdır." Toplantıya katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu da bu tar toplantıların ufuk açıcı olduğunu belirterek, "Müslümanların din etrafında geliştirdikleri farklılıkları tanımak birleşmemizi kolaylaştıracaktır. Mezhep farklılıkları İslam'ın ortak birliğini bozmuş değildir. Bu farklı inanç kollaırını tanımamız birliğimizi arttırmaya katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.


  • AÖF'de kayıtlar banka aracılığıyla yenilenecek
    Anadolu Üniversitesi'nin (AÜ) uzaktan eğitim veren İktisat, İşletme ve Açıköğretim fakültelerinde kayıt yenileme işlemleri 6 Aralık'ta başlayacak. Bu yıl başlatılan uygulama sayesinde öğrenciler, AÖF bürolarına gitmelerine gerek kalmadan kayıt işlemlerini banka aracılığıyla yapabilecekler. Bankaya kayıt bedeli ödendikten sonra 3 iş günü içinde kayıtlar otomatik olarak gerçekleşecek. Kayıt yenilemeyle ilgili belgeler adreslerine gönderilen öğrenciler posta yoluyla kayıt yaptıramayacak. Posta yoluyla gönderilen kayıt yenileme belgeleri eline geçmeyen öğrenciler 6-22 Aralık tarihleri arasında kendilerine en yakın AÖF bürosuna başvurarak yedek kayıt yenileme formu alabilecek.


  • Hekim seçme dönemi başladı
    Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen "Hekim Seçme Hakkı" uygulaması, pilot hastane seçilen Konya'nın Beyşehir İlçesi Devlet Hastanesi'nde hayata geçiriliyor. Hastane Başhekimi Opr. Dr. Alp Burak Ekmekci, hastanelerde hizmet sunumunun iyileştirilmesi kapsamında uygulamaya konulan "hekim seçme hakkı"nın, altyapı ve şartların hazır olduğu belirlenen Türkiye genelindeki 11 sağlık kurumunda hayata geçirildiğini söyledi. Bu hastaneler arasında Beyşehir Devlet Hastanesi'nin de bulunduğunu ifade eden Ekmekci, şunları kaydetti: "Uygulama ile birlikte hastanede yeni düzenlemeler yaptık. Poliklinik hizmetlerinin sunumunda, hastalarımızın hekimini seçebilme özgürlüğü esastır. Bu nedenle hastaların hekimini seçmesine imkan verecek her türlü tedbir alınmıştır. " Hastaların bilgilendirilmesi için de personel görevlendirdiklerini ifade eden Ekmekci, "Polikliniklerin bulunduğu alanlarda hastaların rahatlıkla oturmaları, dinlenmeleri veya oturarak sıralarını beklemelerini sağlamak üzere uygun ortamlar sağlanmıştır. Hastaların yönlendirilmesi, sıralarını takip edebilmeleri ve gerekli duyuruların yapılabilmesine imkan verecek düzenlemelere de gidilmiştir" dedi.


  • Okullarda sağlık taraması
    Okullardaki salgın hastalık tehlikesine karşı öğrenciler sağlık taramasından geçirilecek. İllere bir genelge gönderen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, okullardaki içme ve kullanma sularının temizliğinin de kontrol edilmesi talimatını verdi. Okul sağlığı hizmetlerine gereken özenin gösterilmesini isteyen Bakan Akdağ, bu hizmetlerin yürütülmesinde okul personeli ve öğrenci aileleri ile işbirliği yapılacağını kaydetti. Akdağ, okullardaki sağlık taramalarında öğrencilerin görme, işitme duyularına bakılacağını, ayrıca enfeksiyon, paraziter, kalp, diş hastalıkları ile gelişme geriliği, sakatlıklar vb. rahatsızlıklar ile ilgili sağlık kontrolünün yapılacağını bildirdi. Sağlık Bakanlığı okullarda sağlıklı ve temiz içme suyunun kullanılması için de önlem alacak.

  • ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / ANKARA


  • Yine soba, yine facia
    Kadıköy'de anne ile oğlundan sonra dün de Eskişehir'de evli çift, İzmir'de baba-oğul ve Körfez'de yalnız yaşayan bir şahıs sobadan çıkan karbonmonoksit gazından zehirlenerek öldü. Uzmanların bütün uyarılarına rağmen soba zehirlenmelerinin ardı arkası kesilmiyor. Önceki gün Kadıköy'de bir anne ile oğlundan sonra dün de Eskişehir'de Özlem ve Murat Yavaş adlı çift, sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek öldü. Çiftin 4 yaşındaki kızları Kübra babaannesinde kaldığı için şans eseri kurtuldu. İzmir'in Eskiizmir semtinde de Mustafa Dedeturak ile 9 yaşındaki oğlu Ramazan, Kocaeli'nin Körfez ilçesinde ise sobadan sızan gazdan zehirlenen yalnız yaşayan Salih Tiryaki adlı şahıs hayatını kaybetti.


  • PKK'nın tahsildarları yakalandı
    İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleriyle MİT Bölge Başkanlığı'nın ortaklaşa düzenledikleri çalışmalar sonucu, PKK/Kongra-GEL terör örgütüne para topladıkları öne sürülen 3 örgüt mensubu yakalandı. Bu kişilerin kırsal alana göndermek istedikleri 2 kişi de gözaltına alındı. Örgüt adına para toplayan şahısların, aynı zamanda kırsal alana da militan sevkiyatı yaptıkları kaydedildi. Yakalanan şahıslarla birlikte, 2 adet tabanca, 1 adet sahte nüfus cüzdanı, örgüte ait bir miktar para ve çeşitli dökümanlar ele geçirildi.

  • MEHMET KÖPÜKLÜ


  • Minibüsçü terörüne dört gözaltı
    Sultanbeyli'de otobüslere saldırılması olayına karıştıkları ve polise mukavemet gösterdikleri ileri sürülen 4 kişi gözaltına alındı. Sultanbeyli'de özel halk otobüslerinin açılan 5 yeni hatta çalışmaya başlamasıyla ortaya çıkan kavgaya ilişkin soruşturma sürüyor. Soruşturma kapsamında, polise mukavemet gösterdikleri ve otobüslere saldırılması olayına karıştıkları ileri sürülen A.D. (56) S.A. (22), H.D. (29) ve G.A. (24) gözaltına alındı.


  • Bir anlık dikkatsizlik sonu oldu
    Zeytinburnu'nda, basketbol oynadıktan sonra evine gitmek üzere yolun karşısına geçmek isteyen öğrenci, polis otosunun altında kalarak can verdi. Zeytinburnu Mensucat Santral Lisesi öğrencisi Erdi Çelik (14), Abdi İpekçi Spor Salonu yakınında arkadaşlarıyla bir süre basketbol oynadı. Evine gitmek üzere Yedikule ışıklardan karşıya geçmek isteyen Çelik'e, Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde makam aracı olarak kullanılan 34 A 8015 plakalı otomobil çarptı. Erdi olay yerinde ölürken, otomobilin sürücüsü polis memuru gözaltına alındı.


  • Bakırköy Belediyesi'nden anlamlı kampanya
    Bakırköy Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında engellisi ve yaşlısıyla, herkes için yaşanabilir bir çevre ve yaşam alanları yaratabilmek amacıyla bir kampanya başlattı. Bir grup engelliyle birlikte fiziki koşullarını engellilere göre düzenleyen Carousel Alışveriş Merkezi'ne giden Bakırköy Belediye Başkanvekili Tayfun Suner ve Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı Jaklin Köse, "Bu işyerinde engel yoktur" tabelası astılar. Burada bir açıklama yapan Başkanvekili Suner, yapılacak ilk meclis toplantısında ruhsat almak isteyen her işyerinden engellilere yönelik fiziki düzenlemeleri yapmalarını isteyeceklerini aksi taktirde ruhsat vermeyeceklerini söyledi.

  • İSTİHBARAT SERVİSİ/İSTANBUL


  • 'Kadınlar, erkekleri Meclis'e yollamak için kullanılıyor'
    AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları, Türk kadınının siyasetteki 70. yılını kutlamak amacıyla Pera Palas Oteli'nde bir toplantı düzenledi. Türk kadınının, seçme ve seçilme hakkını elde edişinin 70'inci yıldönümü nedeniyle gerçekleştirilen toplantının açılışını Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan yaparken, kadın ve siyaset konularındaki çalışmalarıyla tanınan kadın akademisyenler de söz aldı. Toplantıya, Özleyiş Topbaş ile Kadın Adayları Destekleme Derneği üyeleri de katıldı. AK Partili kadınların yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, Yrd. Doç. Serpil Çakır 1923'te kurulmak istenen "Kadınlar Halk Fırkası"nın kapatıldığını hatırlattı. Dr. Hidayet Şefkatli Tuksal ise, siyasi partilerin kadın kollarının daha çok erkeğin siyasi makamlara seçilmesini sağlamak için kullanıldığını ileri sürdü.

  • ZEKERİYA GÜLÜN


  • Doğu Türkistan'ın özgürlük adımları
    Bağımsızlık ve siyasi tanınma için büyük çaba içerisine giren Sürgündeki Doğu Türkistan Cumhuriyeti hükümeti, dünyanın dört bir yanında özürlük mücadelesini anlatıyor. İtalya'daki temaslarının ardından dün İstanbul'a gelen Doğu Türkistan Başbakan Yardımcısı Hızırbeg Gayretullah, mücadelelerinin mutlaka zaferle tamamlanacağını belirterek, "Dünyamız özgürlük çağını yaşarken, 30 milyon Doğu Türkistanlının esaret altında kalması, düşünülemez" dedi. Washington'da kurulan Sürgündeki Doğu Türkistan Hükümeti'nin 2005'in ilk aylarında, bağımsızlıklarının tanınması amacıyla BM ve AP'ye başvuracağını belirten Gayetullah, "Gökbayrağımız ve özgürlüğümüz için daha asırlar boyu mücadele etmeye azimliyiz" dedi. Türkiye'nin kendileri için özel bir öneme sahip olduğunu ifade eden Gayretullah, dünyanın dört bir yanına dağılmış dört milyon Doğu Türkistanlının da bağımsızlık mücadelesinde üzerine düşeni yapacağını söyledi.

  • SIRRI BIYIK / İSTANBUL


  • Almanya, İstanbul'da da randevulu sisteme geçti
    Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğu da, vize işlemlerinde randevulu sisteme geçti. Başkonsolosluk'tan yapılan yazılı açıklamada, vize müracaatının beklemeden gerçekleştirilebilmesi için başkonsolosluğun randevu sistemine geçtiği belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi: "0212 340 49 00 numaralı telefondan vize müracaatı için randevu alınabilmektedir. Bu servis, IKS şirketi tarafından 9 Euro (veya TL olarak) karşılığında verilmektedir. Randevu alırken telefonda aktarılan bilgiler, başkonsolosluğumuzun vermiş olduğu belgelerde bulunan bilgilerdir. Bu servisin ücreti, kredi kartı ile doğrudan telefon esnasında veya herhangi bir İş Bankası şubesinden önceden temin edilmiş bir PIN kodu sayesinde ödenebilir. Randevu alındıktan sonra vize başvurusu Alman Başkonsolosluğu'nda yapılmaktadır. Başkonsolosluğumuz, herhangi bir vize bürosu ile işbirliği içinde olmayıp, konsolosluk binalarının alanı dışında hiçbir bürosu da bulunmamaktadır. Vize prosedürü ile ilgili bilgiler başkonsolosluğumuzun 'www.almanya.org.tr' adresli web sitesinden alınabilir."



    4 Aralık 2004
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED