AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Rum tarafı 'referandum'a zorlanacak

AB'de müzakere tarihi verilmesinden önce Türkiye'nin AB tarafından "Güney Kıbrıs'ı tanıyın' baskılarına karşı Türkiye yeni bir strateji geliştirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş'ın katıldığı zirvede 17 Aralık öncesinde Türkiye'nin tutumu net bir şekilde belirlendi. Buna göre Türkiye, Rum kesiminin tanınması noktasında kilitlenen Kıbrıs sorununun nedeninin Türk tarafının değil de Rum kesimi olduğunu vurgulamak için harekete geçti. Türk tarafının kabul ettiği refarandumun aynı şekliyle Rum kesimi tarafından da kabul edilmesi amacıyla BM gözetiminde Rum tarafı için refarandum yapılması için diplomatik çalışmalara başlanması kararlaştırıldı.Başbakan Erdoğan, sıkıntılarını dile getiren KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a, sağlam durduklarını ve Kıbrıs konusunda herhangi bir baskıyı kabul etmeyeceklerini söyledi. 17 Aralık öncesi Kıbrıs konusunda yapılabileceklerin değerlendirileceği asıl "Kıbrıs Zirvesi", 7 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Sezer başkanlığında Çankaya Köşkü'nde yapılacak.

  • ERHAN SEVEN

    Denktaş: Eli kanlı Rum'u tanı demek Türklere zulümdür

    KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs'ta eli kanlı Rum idaresini, Türkiye'ye "meşru hükümet olarak tanı" demenin, Türk milletine karşı zulüm olduğunu söyledi. Ankara'da Kıbrıs konulu bir toplantıya katılan Denktaş, adadan ayrılırken yaptığı açıklamada, AB'nin, Türkiye'nin Kıbrıs Rum yönetimini tanıması şartına değinerek, "Türkiye'yi savaşa kadar sürükleyen siyasetlerin sorumlularının, evlatlarını feda etmeye zorlayan bu girişimlerini, Türkiye'ye unut ve bu insanları meşru hükümet olarak kabul et, bunları tanı demek, Türk milletine karşı kabul edilmez bir haksızlık ve zulümdür. Türkiye, garanti ettiği Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanıyabilir. Ama bugün meşru Kıbrıs hükümeti olarak ortada gezenler Türkiye'nin garanti ettiği Kıbrıs Cumhuriyeti değildir" dedi.

    "Bizim hatalarımız Kıbrıslı Türkleri Türkiye'ye itti"

    Kıbrıs Rum Kesimi Parlamentosu Başkanı Dimitri Hristofyas, "Kıbrıslı Rumların geçmişteki hareketlerinin Kıbrıslı Türkleri Ankara'nın kucağına ittiğini" söyledi. Hristofyas, kendisine fahri doktorluk unvanı verilmesi töreninde yaptığı konuşmada, Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti'nin Türkiye tarafından tanınmasının, Türkiye ile müzakerelere başlanması için şart koşulmasını istediklerini, ancak "hiç kimseye ültimatom verecek durumda da olmadıklarını" bildirdi. Kıbrıs'ta yeni bir çözüm girişiminin gündeme gelmesinin Türkiye'nin AB ile üyelik müzakerelerine başlamasıyla bağlantılı olduğunu söyleyen Hristofyas, bunu için "Annan Planı"nın temel olabileceğini söyledi. Hristofyas, Kıbrıslı Rumların geçmişteki hareketlerinin Kıbrıslı Türkleri "Ankara'nın kucağına ittiği" değerlendirmesini de yaptı.



  • 4 Aralık 2004
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED