AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

T E K N O L O J İ K
İnternet kesintisinin gerçek nedeni ne?

İnternette meydana gelen kesinti geçen haftaya damgasını vurdu. İnternet kesintisi,Türk Telekom yetkililerine göre yönlendirici (Router) arızasından, Ulaştırma Bakanı'na göre ise siber ataklardan meydana geldi.

Geçen hafta 24 Aralık Cuma günü öğle saatlerinden itibaren yurt çapındaki internet bağlantılarının kesilmesi, işlerini internete taşımış birçok kişi ve kurumun mağdur olmasına yol açtı. DNS (Domain Name Server) sistemin kaynaklanan sorun nedeniyle de bir çok internet sitesine erişim durdu. Türkiye'nin yurtdışı internet bağlantıları ile ADSL bağlantılarında meydana gelen kesintiyle ilgili Türk Telekom'da gerekli bilgilendirme gecikince de büyük tepki doğdu. İlk açıklamayı aynı gün Türk Telekom'un merkezinden Anadolu Ajansı'na Bolu Telekom Müdürü yaptı ve olayın bir router (yönlendirici) arızasından meydana geldiğini ve giderilmeye çalışıldığını bildirdi.

Detaylı açıklama hala gelmedi

Gün içinde kriz devam ederken başka bir açıklama yapılmadı. Akşam saatlerinde resmi açıklama geldi. Açıklamada sorunun kaynağına değinilmeksizin, TTnet şebekesinde bir kesinti olduğu doğrulanıyor ve "Teknik ekiplerimizin yoğun ve kesintisiz çalışmaları sonucu arızanın Ankara'daki bölümü 16:25'te, Acıbadem'deki bölümü de 16:45 itibariyle giderilmiştir. Tüm TTnet şebekesi ile ilgili çalışmaların saat 19:00'da tamamlanması ile sorun tamamiyle ortadan kalkmıştır" deniliyordu. "Kesintinin nedeni ile ilgili detaylı teknik açıklama da en kısa sürede yapılacaktır" denilmesine rağmen o günden bu satırların yazıldığı ana kadar (27 Aralık Pazartesi, saat: 13.05) "detaylı teknik açıklama" gelmedi.

Bakana göre "siber saldırı"

Konuyla birinci derecede ilgili olan Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan, ortalıklarda gözükmezken, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Marmaris'te yeni yapılan PTT binasının açılışında gazetecilere Türk Telekom'un açıklamalarının aksine internet kesintisinin büyük çaplı bir dış virüs atağı sonucu oluştuğunu açıklıyor, "Dünyanın her tarafında herkes bununla mücadele ediyor. Arkadaşlar buna müdahale etti ve düzeltti" diyordu.

Kapasite arttırılırken mi çöktü?

Türk Telekom sessiz kalınca şirketin içinden bilgiler sızmaya başladı. Turk.Internet.com'un iddiasına göre arıza, Türk Telekom'un yurtdışı hatların kapasitesini arttırması sırasında oluştu. Mevcut yurtdışı bağlantılarını 8.9 / 8.3 GB'e çıkaracak yeni bir 622'lik hat ilavesi sırasında Gayrettepe altyapısındaki yönlendiricilere yapılan yanlış tanımlamanın yol açtığı ileri sürüldü. Öte yandan yönlendirici Türkiye'nin kilit noktasında olduğundan tüm internet kullanıcıları olumsuz etkilendi. Türkiye'de ana internet omurgası Türk Telekom'un yönetiminde olduğu için, TTnet'in müşterisi durumundaki internet servis sağlayıcıların "dial-up" müşterileri, kablo internet, ADSL, leased-line gibi farklı yöntemlerle internet erişim hizmeti alan herkes aynı sorunu yaşadı.

Tanesi 125 bin dolar

Türk Telekom ana internet omurgasında kullanılan Juniper marka yönlendiricinin yedeğinin olmamasıyla birlikte şirketin bir kriz yönetimi planı bile bulunmadığı gerçeği ortaya çıktı. Fiyatı 125 bin dolar olan Juniper marka M-160 model yönlendiricilerin Türkiye'de İstanbul Gayrettepe, İstanbul Acibadem, Ankara Ulus, İzmir ve Adana Cemalpaşa'da bulunduğu ve ana dağıtım işlevini yerine getirdiği belirtiliyor. Şimdi Türkiye, Türk Telekom'dan vaad ettiği "Kesintinin nedeni ile ilgili detaylı teknik açıklama"yı bekliyor.


TÜ-MER: TÜRK TELEKOM'DA
ALTYAPI EKSİKLİĞİ VAR

İnternet erişimindeki sistemin çökmesi sonucu milyonlarca kullanıcının yaşadığı maddi ve manevi mağduriyeti değerlendiren Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) Genel Başkan Vekili Fatih Dinler, "Yaşanan bu sorun büyük problemlerin habercisidir" dedi. Altyapı eksikliğinden kaynaklanan bu olumsuzluğun giderilmesi gerektiğine dikkat çeken Dinler, "İnternet erişiminde yaşanan sorundan dolayı, bilgisayar sistemiyle kontrol edilen Emekli Sandığı, BAĞ-KUR ve SSK'lı hastalar ilaçlarını alamamışlardır. Ayrıca, bu sorunu kullanıcılarına yansıtmak istemeyen internet servis sağlayıcıları binlerce dolar fazla para ödeyerek uydu üzerinden servis hizmeti vermeleri de ülke ekonomisi için büyük bir kayba yol açmıştır" diye konuştu. Dinler, "Ulaştırma Bakanlığı, son problemleri her ne kadar virüs saldırılarına bağlamış olsa da, ülkemizde iletişim ile ilgili bir altyapı eksikliği olduğu kaçınılmaz bir gerçektir." şeklinde konuştu.

  • İSTİHBARAT SERVİSİ / İSTANBUL


    www.melihbayramdede.com

  •  
    E-Kolay'dan 3 GB'lık
    e-posta şakası!

    E-posta kotası rekabetine E-Kolay.Net de 3 GB'lık VIP e-posta hesapları açarak katıldı! Şirket, ilk olarak belirlediği kişilere 3 GB'lık "dünyanın en büyük" e-posta hesaplarından hediye etti. Ancak E-Kolay'ın tarafımıza gönderdiği 3 GB e-posta hesabının kotası, halen 5 MB olarak gözüküyor. Acaba E-Kolay, şaka mı yaptı?
    Daha önce Google'ın GMail adlı e-posta servisiyle kotayı 1 GB olarak açıklaması, bu alanda rekabeti tetiklemiş, Hotmail de Türkiye'de "hotmail.com.tr" uzantılı 2 GB'lık ücretli adresler pazarlamaya başlayarak GMail'e gönderme yapmıştı. Başlayan rekabet sonucu bugün Yahoo, ücretsiz e-posta kotasını 250 MB'a çıkarmış durumda, Hotmail ise ABD'den başlayak ücretsiz e-posta adreslerinde kotayı kademeli olarak 250 MB'a çıkarıyor.

    Intel'den gelecek için teknoloji yarışması
    Dünyanın en büyük mikroişlemci üreticisi Intel, ilk kez Türkiye'de "Gelecek İçin Teknoloji Yarışması" düzenleyecek. TÜBİTAK işbirliği ile Cisco Systems ve KeySmart sponsorluğunda hayata geçirilecek yarışma, üniversite gençlerini yepyeni buluşlar yaparak bilgisayar teknolojisinin sınırlarını zorlamaya teşvik edecek. "Geleceğin teknolojisine hayal gücünle yön ver" sloganıyla düzenlenecek yarışmada, öğrenciler geliştirecekleri yeni ve yaratıcı bilgisayar mimarisi tasarımları, kullanım modelleri, uygulamalar, oyunlar ya da mobil yaşamı bir adım ileriye götürecek projelerle yarışmaya katılacaklar.
    tubitak.gov.tr
    intel.com.tr

    BT Haber'in
    500. sayı sevinci

    İnterpro Yayın Grubu tarafından çıkarılan haftalık bilgi toplumu teknolojileri gazetesi BThaber, 500. sayıya ulaştı. Grup, 500. sayıyı Sabancı Center'da düzenlediği bir gecede, bilişim dünyasından çok sayıda yöneticinin katılımıyla kutladı. Gecede, Ali Saydam'ın gerçekleştirdiği söyleşi ile Türk bilişim sektörü, dünü ve bugününü tartıştı. Toplantının kapanış konuşmasını gerçekleştiren İnterpro Genel Müdürü Zafer Kurdakul, 10 yıldır desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür etti. Kurdakul'un konuşmasıyla birlikte İnterpro çalışanlarının ellerindeki fenerleri yakarak oluşturduğu ortam, duygulu anlar yaşanmasına neden oldu.
    bthaber.com.tr
    28 Aralık 2004
    Salı
     

    Melih Bayram Dede


    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED