AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Okyanus ceset dolu

Sri Lanka, Endonezya, Hindistan, Tayland ve Maldivler'i vuran 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunamide ölü sayısı 30 bini geçti. Hindistan kıyıları sahile vuran cesetlerle dolarken, Hint Okyanusu'nda cesetler yüzüyor.

Güneydoğu Asya'yı sarsan son yüzyılın en büyük dördüncü depreminde zaman geçtikçe bilanço ağırlaşıyor. Başta Sri Lanka, Endonezya, Hindistan, Tayland, Maldivler, Malezya ve Burma olmak üzere 10 ülkeyi vuran 9,0 büyüklüğündeki depremin yol açtığı dev dalgalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 30 bini geçti.

Hindistan ve Endonezya ile birlikte en büyük zararı gören Sri Lanka'da, ölü sayısının 13 bine ulaştığı belirtildi. Ülkede 800 bin kişinin evsiz kaldığı ve binlerce kişi ise kayıp. Askeri kaynaklar, ölenler arasında turistlerin de bulunduğunu ve ölü sayısının arttığını söylediler.

Hint Okyanusu cesetlerle dolu

Son 40 yılın en büyük depreminde en çok zarar gören ülkelerden Hindistan'da da ölü sayısının arttığı bildiriliyor. Hint Okyanusu kıyıları sahile vuran cesetlerle dolarken, açık denizde de hala çok sayıda ceset görüldüğü bildiriliyor. Hindistan'da deprem ve tsunami sonucu 6000'den fazla kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Birleşmiş Milletler'in Acil Yardım Koordinatörü Jan Egeland, binlerce kişinin, kirlenen içme suyundan etkinebileceğini belirterek, bölgede salgın hastalık tehdidi olduğunu söyledi. Hindistan hükümeti halen savaş gemileri ve uçaklarla, ülkenin güney kıyılarına ilaç ve yiyecek taşıyor.

Maldiv'de olağanüstü hal

Hindistan'ın güneyindeki Maldiv Adaları olağanüstü hal ilan etti. Ülkenin ortalama rakımı sadece bir metre kadar. Bu nedenle dev dalgalar adaları adeta örttü. Maldiv Adaları'nın Yüksek Komiseri Hasan Sobir, yaptığı açıklamada, tüm adaların depremden etkilendiğini, hatta bazı adaların tamamen sular altında kalmış olabileceğini söyledi. Henüz bazı adalara ulaşamadıklarını vurgulayan Sobir, onlarca kişinin de kaybolduğunu açıkladı.

Depremin büyüklüğü 9,0

ABD Jeolojik Araştırma Enstitüsü, Hint Okyanusu'nda dev dalgaların oluşmasına yol açan ve etkili olduğu 10 ülkede binlerce kişinin ölümüne yol açan şiddetli sarsıntının, Richter ölçeğine göre 9,0 büyüklüğünde olduğunu açıkladı. Enstitü, sarsıntının son yüzyılda görülen dördüncü büyük deprem olduğunu bildirdi. ABD Jeolojik Araştırma Enstitüsü'nden jeofizikçi Don Blakeman, daha önce depremin büyüklüğünün 8,9 olarak açıklandığını ancak gün boyunca elde edilen yeni verilerin incelenmesinin ardından bu rakamın düzeltildiğini belirtti. Blakeman, "Bu çok büyük bir olaydı. 1900'den bu yana görülen dördüncü büyük depremdi" diye konuştu. 5000'e yakın kişinin öldüğü Endonezya'da da kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Öte yandan, Güneydoğu Asya'nın büyük bir bölümünü etkileyen depremin merkez üssünün, Endonezya'nın kuzeyindeki Açe eyaletinin başşehri Darüsselam olduğu belirtildi.

Son yüzyılın en büyük dördüncü depremi olarak tarihe geçen depremin ardından şu ana kadar 65 artçı sarsıntı kaydedildi.

Bu arada, Hindistan'ın doğu sahili açıklarındaki adalarında dün 6,0 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldiği bildirildi.

  • CAKARTA, YENİ DELHİ, COMODO

    'Apartman boyunda dalgalar her şeyi yuttu'

    Asya'daki depremi, tatilde olduğu Şeysel adalarında yaşayan İzmirli Pınar Görücüoğlu, dehşet dakikalarını şöyle anlattı: "Otelin sahilinde şezlongda güneşleniyordum. Dalgalar önce şezlongu hafif hafif karaya doğru sürüklemeye başladı. Bu olay ağır ağır devam ederken, denizin içi görünmeye başladı. Balıklar can çekişiyordu. Hayretler içindeydim. O çekilen sular apartman boyunda dev dalgalar, hortum şeklinde döndü. Sahildeki herkes çığlıklar atarak dağa doğru koşuşturdu. Arkama dönüp baktığımda o devasa dalgalar sahildeki her şeyi yutuyordu. Büyük bir faciadan ucuz kurtulduk.''

    Türk vatandaşlarını kurtarma operasyonu

    Türkiye, deprem bölgesinde mağdur kalan vatandaşlarını kurtarmak için harekete geçti. Depremden etkilenen 7 ayrı ülkede yaklaşık 300 Türk vatandaşı bulunuyor. Bunlardan 27'si Maley'de. THY'nin Airbus 340 tipi uçağı dün 17.30'da İstanbul'dan Male'ye gitti. Uçak Türk vatandaşlarını alarak 29 Aralık sabahı İstanbul'a dönecek.

  • HAMDİ ATEŞ/ ANKARA

    Dışişleri: 30 Türk'ten haber alınamıyor

    Güney Asya'da depremin ardından toplam 30 Türk vatandaşından haber alınamadığı bildirildi. Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Tayland'da 21, Sri Lanka'da 3, Myanmar'da 2, Malezya'da 1, Maldivler'de 1, Endonezya'da 1 ve Hindistan'da 1 Türk vatandaşından haber alınamıyor.

    Bölgede 2 bin 500 Türk bulunuyor

    Turkcell, Güney Asya'daki deprem bölgesinde bulunduğunu belirlediği 2 bin 500 abonesini için özel önlemleri hayata geçirerek, bedava kontör ve konuşma süresi sağladı.Turkcell İletişim Yöneticisi Zuhal Şeker, deprem bölgesinde Şeker, aldıkları sinyaller doğrultusunda 164'ü Hazır Kart ve geri kalanı faturalı hat kullanan olmak üzere 2 bin 500 müşterileri olduğunu ifade etti.

    10 ülkede 30 bin ölü

    Depremler ve Hint Okyanusu'nda meydana gelen tsunami 10 ülkede 30 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu. İşte acı bilanço:

    ÜLKE: ÖLÜ SAYISI

    Sri Lanka: 11 bin 500
    Hindistan: 6 bin 600
    Endonezya: 10 bin
    Tayland: 839
    Malezya: 44
    Maldivler: 52
    Myanmar: 36
    Somali: 9
    Bangladeş: 2
    Kenya: 1

    Türkiye, Asya'ya yardım için hazır

    Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Güney Asya'da meydana gelen deprem ve tsunamilerde zarar görenlere Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'den ne tür yardım yapılabileceği konusunda çalışma yürüttüğünü bildirdi. Açıklamada, olayın haber alınmasının ardından Türkiye'den afet bölgesine arama-kurtarma ve insani yardım malzemesi gönderilmesi amacıyla Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri ve Sağlık bakanlıkları ile Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ve Kızılay ile görüşmeler yapılarak gerekli hazırlıkların tamamlandığı bildirildi.

    Depremzedelere yardım yarışı

    Son 40 yılın en şiddetli depremiyle sarsılan Asya'nın güneyindeki ülkelere yardım ulaştırılması için uluslararası toplum harekete geçti. AB, depremin ardından, depremzedeler için yaklaşık 5,6 milyon YTL tutarında yardım yapacağını açıkladı. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay örgütleri, ilk aşamada 6,5 milyon dolarlık acil yardım çağrısı yaptı. ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Hollanda, Avusturya ve İtalya, Pakistan, İran ve Yunanistan da bölgeye yardım göndereceğini açıklayan ülkeler arasında.




  • 28 Aralık 2004
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED