AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Asya borsaları da depremle sallandı

Hint Okyanusu'nda meydana gelen depremin ardından Asya borsaları geriledi. Ekonomisinin yüzde 40'ı turizme dayanan Tayland'da borsa yüzde 1,5 değer yitirdi.

Endonezya'da meydana gelen deprem ve yarattığı tsunami, Asya borsalarını ve para birimlerini olumsuz etkiledi. Asya borsaları arasında tsunamiden en fazla etkilenen, Tayland Borsası oldu. Tayland ekonomisinin yüzde 40'ının turizme dayanması ve turistik Phuket Adası'nın tsunamiden büyük zarar görmesi nedeniyle, Tayland Borsası yüzde 1,5 düştü.

Tokyo Borsası'nda seyahat hisseleri gelirken, Malezya ve Singapur borsalarında da seyahat ve havayolu hisseleri değer kaybetti. Japonya tsunamiden etkilenmemesine rağmen, yen Euro karşısında son 18 ayın en düşük düzeyine geriledi. Euro/yen paritesi 140,70'e kadar yükseldi. Tayland Bahtı ve Endonezya Rupisi'ndeki değer kayıpları da dikkat çekti. Tayland Bahtı kuru Cuma günkü kapanışa göre yüzde 0,4 artarken, Endonezya Rupisi yüzde 0,5 değer kaybetti.

En fazla zarar Sri Lanka ve Tayland'a

Deprem ve tsunamilerin ekonomik olarak en çok Sri Lanka ve Tayland'ı olumsuz etkilemesi bekleniyor. Turizmden büyük gelir elde eden Sri Lanka'nın 2005'in ilk çeyreğinde daralabileceği belirtiliyor. Tayland'da ise, tsunamilerin yarattığı zararla birlikte, ekonomiye olan güvenin sarsılacağı tahmin ediliyor. Ancak tsunamilerin, turizmi, geçen yıl yaşanan SARS salgını kadar olumsuz etkilemesi beklenmiyor. Bu arada, depremin yol açtığı zararın, ABD'de bu yıl meydana gelen 4 kasırgaya bağlı olarak gerçekleşen 27 milyar dolarlık hasardan daha düşük olacağını öngörülüyor. ABD'deki kasırgalarda 3 bin kişi hayatını kaybetmişti n Singapur

Euro paritesi zirve tanımıyor

Avrupa ortak para birimi Euro, uluslararası piyasalarda dolar karşısında yükselişini sürdürüyor. Euro/dolar paritesi, 1,3554'le yeni bir zirveye ulaştı. Hollanda Maliye Bakanı Gerrit Zalm'ın, Cuma günü "Euro'nun yükselişinin kabul edilebilir boyutta olduğunu" söylemesi, Euro'nun yeni zirvelere ulaşmasına yol açtı. Zalm'ın açıklaması, Euro'nun cuma günü de 1,3549'la rekor kırmasına neden olmuştu.

Haftasonu açıklama yapan Almanya Maliye Bakanı Hans Eichel ise, ABD'nin dolardaki değer kaybına yönelilk olarak harekete geçmesi gerektiğini söylemişti. Euro'nun 3 ayda yüzde 12 değer kazanması, AB ülkelerinin ihracatını olumsuz etkilediği gerekçesiyle şikayetlere neden oluyor.



28 Aralık 2004
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED