AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Özdemir: KDV indirimi kayıtdışını önler

Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan yeni yılda KDV indirimi, perakendeciler tarafından memnuniyetle karşılandı. Bazı önemli kalemlerde KDV oranlarının yüzde 18'den, yüzde 8'e çekilmesini değerlendiren Kiler Genel Müdürü Nihat Özdemir, "Bu indirim, kayıtdışı ticaret yapanlarla, organize perakendeciler arasındaki adaletsiz makası yüzde 10 daraltacak" dedi. Özdemir, indirimle tüketicinin alım gücünün artacağını belirterek, "KDV indirimi yürürlüğe girdiği anda, organize perakende noktalarında fiyatlara yansıyacaktır. Halkın alım gücü artacak, bu da piyasaya pozitif yansıyacaktır. Bu da aslında devlete vergi gelirlerinde artış olarak dönecektir."

Kredi notu için zemin oluşuyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un Türkiye analisti Faruk Soussa, AB müzakere tarihi alınması ve IMF desteğinin, gelecekte Türkiye'nin kredi notunun arttırılması için güçlü bir zemin oluşturduğunu söyledi. Soussa, Türkiye'nin IMF ile devam eden ilişkisinin, Türk yetkililerin 'sağlam, güçlü makro ekonomik ve mali politika uygulayacaklarına' dair açık taahhütlerini güçlendirdiğini bildirdi. Soussa, IMF ile Stand by konusunda mutabakata varıldığını ilan edilmesi ve AB'den müzakere tarihi alınmasının, ekonomik programın önümüzdeki yıllarda da devam etmesine, dolayısıyla enflasyonun düşmesine, mali iyileşmeye, sürdürülebilir bir borç yüküne, çalkantıların azalmasına imkan vereceğini kaydetti.

  • LONDRA

    Oteller Almanların gözbebeği oldu

    Avrupa'nın en büyük tur operatörlerinden TUI ve Thomas Cook'un, "müşteri memnuniyeti'' doğrultusunda hazırladığı 'En iyi 100 otel' listesinde Türkiye, İspanya'nın ardından ikinci sırada yer aldı. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Ahmet Barut "Bu listeyi Türk konaklama sektörünün hizmet kalitesinin göstergesi olarak görmek lazım" şeklinde yorumladı. TUI ve Thomas Cook müşterilerinin oylarıyla seçilen en iyi 100 otel listesine bu yıl, Türkiye'den TUI listesine 21, Thomas Cook listesine de 10 tesis girdi. Türkiye'nin rakibi olarak gösterilen Yunanistan'dan listelere girebilen tesis sayısı ile Thomas Cook'ta 8, TUI'de ise 10 oldu. İspanya'nın ilk sırada yer aldığı genel sıralamada Türkiye 2. olurken Yunanistan 4. sırada yer aldı.

    Tüpraş'ta yeniden ihaleye çıkılıyor

    Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu Tüpraş, 2005'in ilk aylarında yeniden ihaleye çıkarılacak. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ilk tanıtım turlarını ABD'de gerçekleştirmeye hazırlanırken, önceki ihalenin iptal gerekçelerinden olan yöntem konusunda ise daha hassas davranılması planlanıyor. Açık arttırma şartlarının bu kez oluşacağını belirten yetkililer, üçün üzerinde teklif gelmesini bekliyor. Bu arada ilk ihaleyi kazanan Rus sermayeli Tatneft'in yeni ihaleye de teklif vereceği belirtiliyor.

    Petrol fiyatları geriledi

    Dünyanın en büyük petrol tüketicisi konumunda bulunan ABD'de kış mevsiminin ılık yaşanması, petrol fiyatlarının 44 doların altına gerilemesine neden oldu. Avrupa borsalarında da, Batı Teksas türü hafif petrolün vadeli fiyatı 78 cent azalarak 43,40 dolara geriledi. Bu arada Asya kıtasında yaşanan depremin bölgeden petrol sevkiyatını aksatmayacağı belirtiliyor.

    Garanti'den Paracard

    Garanti Bankası, Paracard adlı yeni bir banka kartını kullanıma sundu. Garanti24 kartının yerini alan Paracard'ın, vadesiz mevduat hesabı açtıran tüm müşterilere verileceği ve müşterilerin ellerinde bulunan Garanti24 kartlarının 3 yıl içinde Paracard ile değiştirileceği bildirildi.



  • 28 Aralık 2004
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED