AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Avcılar'ı 'kaçak' mı kaydırıyor

İlçede meydana gelen toprak kayması 6 katlı iki apartmanın yıkılmasına yolaçarken, 18 bina boşaltıldı. Yetkililer, toprak kaymasına kaçak yapılaşmanın neden olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Avcılar Ambarlı Mahallesi'nde zemin yaklaşık 1 cm kaydı. Zemin hareketliliğinin devam ettiği bölgede heyelan sürüyor. Badem Sokak, Bahçe Sokak ve Bayır Sokak üzerindeki 6 katlı Kısmet Apartmanı yıkıldı. Yine 6 katlı Kullar Apartmanı'nın yıkılması üzerine, bin kişinin yaşadığı 18 binanın tahliye edilmesine başlandı.

Bölgenin imar durumunun, sadece iki katlı binaların inşasına izin verdiğini hatırlatan Avcılar Belediyesi yetkilileri ise, bazı binaların 6 kata kadar çıktığından yakınıyor. Yetkililer, "Bölge daha önce ilçenin piknik alanıydı. Ağaçlar kesildi ve imara açılan bölgede, kaçak katlar nedeniyle zemine aşırı yüklenildi. Bu da toprak kaymasına neden oldu" diyor.

Kaçak olmayanlar sağlam

İmar iznine uyarak, sadece iki katlı inşa edilen binaların büyük çoğunluğunda ise her hangi bir hasara rastlanmadı. Bölgenin zemin etüd çalışmaları ise, Büyükşehir tarafından yapılıyor. Kesin raporun 2 ay içinde tamamlanması bekleniyor. İnceleme sonuçlarına bölgenin tamamen tahliyesi istenebilecek.

Bölgede, yüz metrekarelik bir alana en fazla yirmi metrekare ve iki katlı binalar için ruhsat verildiğini hatırlatan Büyükşehir İmar Müdürü Şimşek Deniz de, "Oysa, hem zeminde inşaat alanı büyük tutulmuş. Hem de yükseklikte imara aykırı hareket edilmiş" dedi.

Toprak kayması devam ediyor

Büyükşehir, bölgeyi ve binaları sürekli gözetim altında tutuyor. Kesin zemin raporu hazırlanana kadar, tehlike arz eden binalar için tahliye ve yıkım işlemleri başlatılıyor. Yıkım ve tahliye prosedürü ise, Büyükşehir İmar Müdürlüğü'nün hazırladığı teknik raporla başlıyor. Rapor hem Avcılar Belediyesi'ne hem Afet İşleri Genel Müdürlüğü gibi ilgili kurumlara gönderiliyor. Gerekirse elektrik, su ve doğalgaz gibi altyapı hizmetleri kesiliyor.

Evleri boşaltılana kira yardımı

Avcılar Belediyesi, İmar Kanunu'nun 39. Maddesi'ne göre tehlike arz eden binalar hakkında yıkım kararı alıyor. Karar bina sahiplerine tebliğ ediliyor. 5216 Sayılı Büyükşehir Kanunu gereği, karar Büyükşehir'e bildiriliyor. Yıkımı da Büyükşehir gerçekleştiriyor. Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün, bölgeyi "Afet Bölgesi" ilan etmesi durumunda, Zorunlu Deprem Sigortası veya Özel Konut Sigortası yaptıran bina sahiplerini, zararlarını sigortadan tahsil edebilecek. Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen de, evlerini tahliye eden ailelere kira yardımı yapacaklarını açıkladı.

Evler 17 Ağustos'tan sonra satılmış

Bölgedeki mülk sahiplerinin büyük kısmı, oturdukları daireleri, 17 Ağustos'ta meydana gelen Marmara Depremi sonrasında satın alanlardan oluşuyor. Marmara Depremi'nde Avcılar'da yaklaşık bin kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çeken yetkililer, vatandaşların satın alacağı daire ve dairenin zeminini araştırmamasından yakınıyor ve herşeyin devlet kurumlarından beklenmemesi, ev alırken bilinçli hareket edilmesi gerektiğine işaret ediyor.



28 Aralık 2004
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED