AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Meclis'te neler oldu neler

2004'te TBMM çalışmalarına AB uyum yasaları damgasını vurdu. TBMM Genel Kurulu 646 saat 14 dakika çalıştı, bir anayasa değişikliği ve 241 yasa çıkardı.

Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir başbakan Yüce Divan'a sevk edildi. 6 milletvekili partisinden istifa etti, CHP 3 milletvekilini ihraç etti. Bir vekil vefat etti.

TBMM'nin 2004 yılı yasama çalışmalarına, Avrupa Birliği'ne uyum yasaları damgasını vurdu. TBMM, AB'ye uyum amacıyla bir yıl içinde 1 Anayasa değişikliği, 2'si Uyum Paketi olmak üzere 29 yasa tasarısını kabul etti.

Yıl boyunca Kopenhag Siyasi Kriterleri'ne uyum amacıyla TBMM'ye, aralarında Anayasa değişikliklerinin de yer aldığı çok sayıda tasarı ve teklif sunuldu. Mayıs ayında, 1982 Anayasası 9'uncu kez değiştirildi. Anayasa'nın 10, 15, 17, 30, 38, 87, 90, 131, 143 ve 160'ncı maddelerinde değişiklik yapıldı.

Meclis, ceza mevzuatı alanında Cumhuriyet tarihinin en önemli değişikliklerini de bu yıl içinde AB'ye uyum amacıyla gerçekleştirdi. 1920'li yıllarda kabul edilen ceza yasaları kökten değiştirildi. Türk Ceza Yasası, Ceza Muhakemesi Yasası ile cezaların ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Yasa kabul edildi.

Vekiller sabaha kadar çalıştı

TBMM Genel Kurulu yıl boyunca sık sık geç saatlere, zaman zaman da sabaha kadar süren yoğun çalışmalar yaptı. 27 Aralık'a kadar 128 birleşimde 407 oturum gerçekleştirilen Genel Kurul'da, toplam 646 saat 14 dakika çalışıldı. Bu birleşimlerden 79'unda çalışma saatleri uzatıldı; 27 bin 257 sayfa tutanak tutuldu. Meclis Televizyonu, bu çalışmalar sırasında 16 Aralık 2004'e kadar yaklaşık 900 saat süren yayın yaptı.

3 kez olağanüstü toplantı

Meclis, yaz tatili sırasında üç kez olağanüstü toplanarak Cumhuriyet tarihinin yeni bir rekorunu kırdı.

4 Ağustos'ta CHP'li milletvekillerinin "Hızlandırılmış Tren" kazasıyla ilgili olarak Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım hakkında verdiği gensoru önergesinin öngörüşmesi için yapılan olağanüstü toplantıda, önergenin gündeme alınması reddedildi.

14 Eylül'de AK Parti Milletvekilleri TCK tasarısının yasalaştırılması için Meclis'i olağanüstü topladılar. Üç gün süren görüşmelerden sonra zina konusunda uzlaşılamayınca, TCK'nın yürütme ve yürürlük maddeleri Adalet Komisyonu'na geri çekildi.

Tartışmalar bitmeyince CHP TBMM'nin 28 Eylül'de, AK Parti de 26 Eylül'de toplanması için önerge verdi. TBMM Başkanı Bülent Arınç, Meclis'i 26 Eylül'de olağanüstü toplantıya çağırda ve TCK Tasarısı, zina konusunda düzenleme yapılmadan yasalaştı.

Meclis'e 1 milyon ziyaretçi

17'a kadar TBMM'ye 970 bin ziyaretçi geldi. Meclis kampusu içindeki iki lokantada 844 bin kişi yemek yedi. TBMM Başkanı Bülent Arınç, yıl boyunca 1484 vatandaş, 263 milletvekili, 106 bürokrat, 45 basın mensubu, 39 dernek ve sivil toplum örgütü temsilcisi ve 5 de işadamı olmak üzere 1942 kişiye randevu verdi. Arınç, Avusturya, Macaristan, Malta, Suriye, Ürdün, Fransa, Fas, Rusya, Hollanda ve Almanya'ya 4'ü ikili temas, 6'sı uluslararası konferans olmak üzere 10 gezi düzenledi. TBMM Başkanı Arınç, İstanbul, İzmir, Manisa, Afyon, Yalova, İzmir, Çanakkale, Konya, Erzurum, Balıkesir,Muş, Bingöl, Diyarbakır, Antalya, Sivas ve Sakarya'ya 38 gezi yaptı. Arınç, 9'u Cumhurbaşkanı, 15'i Meclis Başkanı, 1'i Meclis Başkanvekili, 3'ü Başbakan, 4'ü Dışişleri Bakanı, 2'si Komisyon Başkanı, 6'sı Dostluk Grubu üyeleri, 41'i Büyükelçi, 22'si de diğer görevliler olmak üzere 111 yabancı konukla görüştü.

Milletvekilleri bölgelerinin sorunlarını dile getirdikleri konuşmalar sırasında kürsüye kağıt hammaddesi, zeytin, zeytinyağı, sarımsak, inek ve dana maketi taşıdı.

Bir başbakan Yüce Divan'da

TBMM Genel Kurulu, Cumhuriyet tarihi boyunca ilk kez, bir eski başbakanı yargılanmak üzere Yüce Divan'a sevk etti. Eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın yanı sıra eski bakanlar Güneş Taner, Zeki Çakan, Hüsamettin Özkan, Recep Önal, Cumhur Ersümer, Yaşar Topçu ve Koray Aydın hakkında da Yüce Divan'a sevk kararları verildi.

Vekiller tempo tuttu

Milletvekileri yılın son günlerinde de TBMM Tören Salonu'nda düzenlenen "Müzikle Tedavi ve Terapi" konulu toplantıya katıldılar. Toplantının ikinci yarısında yapılan sema gösterisi ve milletvekillerinin yerlere yatarak müzikle terapi hareketlerine katılması ilginç görüntüler oluşturdu.

Milletvekili istifaları ve ihraçlar

Geçmiş yıllara göre milletvekili istifaların çok yaşanmadı. Daha önce AK Parti'den istifa ederek LDP'ye katılan ve Genel Başkan olan İstanbul Milletvekili Emin Şirin, 13 Şubat'ta bu partiden de ayrıldı. AK Parti Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan, 19 Şubat'ta partisinden istifa etti ve DYP'ye katıldı. CHP İstanbul Milletvekili Yaşar Nuri Öztürk 20 Nisan'da; Mardin Milletvekili Muharrem Doğan 26 Mayıs'ta; Edirne Milletvekili Necdet Budak 5 Temmuz'da; Adana Milletvekili Atilla Başoğlu 8 Temmuz'da partilerinden istifa ettiler. Budak ve Başoğlu, daha sonra AK Parti'ye katıldı. CHP Yüksek Disiplin Kurulu, 5 Ağustos'ta parti içi muhalif kanattan İstanbul milletvekilleri Ahmet Güryüz Ketenci ve Hasan Aydın ile Ankara Milletvekili Mehmet Tomanbay'ı partiden ihraç etti. Ancak Ankara 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, ihraç işlemini iptal etti. Milletvekilleri partiye döndüler. AK Parti Kütahya Milletvekili Halil İbrahim Yılmaz, 27 Temmuz'da Ankara'da vefat etti.

Zina tartışmaları kitap olacak

En büyük kriz Türk Ceza Yasası'nda "Zina" ile ilgili değişiklik yapılması isteminin gündeme gelmesi üzerine yaşandı. Tartışmalar, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde sıkıntılara yol açtı. Başbakan Erdoğan'ın Brüksel'de AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Gunter Verheugen ile yaptığı görüşmeden sonra TBMM olağanüstü toplantıya çağırıldı ve TCK, zina konusunda düzenleme yapılmadan kabul edildi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, "Bunun hikayesini kitap haline getireceğim" dedi.



28 Aralık 2004
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED